AR-GE 250


Boyner'in Buluşum programından 10 sosyal girişime 375 bin TL'lik kaynak

Turkishtime Dergi

 

Dünyanın en büyük sosyal projeleri sadece bir fikirle ortaya çıkıyor. Ancak topluma fayda sağlayacak  fikirlerin çoğu, ekonomik nedenlerle hayata geçirilemiyor.  Boyner Grup, kurduğu “Buluşum” platformuyla sosyal girişimcilerle destekçilerini buluşturuyor. Topluma fayda sağlayacak fikirlerin projeye dönüştürülerek hayata geçmesine destek olan Buluşum’da son bir yılda 8 sosyal girişimcinin toplam 10 projesi için 375 bin TL kaynak sağlandı. Böylece sosyal girişimciler projelerini bir sonraki adıma taşıdı.

 

Boyner Grup, topluma fayda sağlayan sosyal girişimlere destek olmak için 2016 yılında kitlesel fonlama (crowdfunding) platformu olarak Buluşum’u hayata geçirdi. Buluşum, toplumsal sorunların çözümü için yaratıcı bir fikri olan ama yeterli kaynağı olmayan proje sahipleriyle, sosyal fayda sağlayacak parlak fikirleri olan sosyal girişimcilere “ufak da olsa katkım olsun” diyenleri buluşturan bir ‘buluşma noktası’ haline geldi.

Sosyal projeler için verilen desteklerin Boyner Grup şirketlerinin de katkısıyla büyütüldüğü Buluşum, “benim topluma fayda sağlayacak bir buluşum var” diyen 8 sosyal girişimciye 10 farklı proje için 375 bin TL kaynak sağladı. Buluşum ayrıca, bağışçılık kültürünün güçlenmesi, bireysel düşüncenin gelişmesi ve toplumsal desteğin kitlesel fonlama yöntemiyle yaygınlaşmasına da katkı sağladı.

Boyner Grup’un fon desteği ve pazarlama gücüyle

“Buluşum’un sosyal girişimcilik ve stratejik bağışçılık ekosistemini geliştiren ve destekleyen bir platform olduğunu” belirten Buluşum CEO’su Cihan Alpay, dünyada sosyal girişimlere yönelen yetenek, enerji, kaynak, para ve ilginin her geçen gün arttığını söyledi. Sosyal girişimlerin toplumsal gelişime ve değişime büyük katkı sağladığını belirten Alpay, “Buluşum’u Türkiye’de sosyal inovasyon ve bireysel bağışçılık kültürünün gelişmesine katkı sunmak için hazırladık. Boyner Grup’un fon desteği ve pazarlama gücüyle birleşen bu modelin başarılı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Şimdiye Kadar 10 Sosyal Girişim 375 bin TL Destek Topladı

Binlerce çocuğu hayatında ilk defa sinemayla buluşturan ‘’Sinemasal’’, 14 farklı sivil toplum kuruluşuna bağış toplayan ‘’Yuvarla’’, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamayı hedefleyen ‘’SoruSana’’, Burs sistemini şeffaflaştıran “Ebursum”, Anadolu’nun zanaatkârlarının elinden çıkan el emeği ürünleri sonsuza dek yaşatan ‘’Ustamdan’’ ve görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran ‘’Sesli Durak’’ gibi pek çok proje binlerce insanın hayatını değiştirmek için Buluşum’da destek topladı.

Yuvarla:

Alışverişlerinizdeki küsüratları ‘yuvarlayarak’ sivil toplum kuruluşlarına destek olmanıza imkan sağlayan Yuvarla, Buluşum’da iki fonlama projesiyle toplam 60 bin TL kaynak topladı. Yuvarla ayrıca Buluşum aracılığıyla Boyner Grup’tan iletişim desteği de alıyor.

 

Sesli Durak

Sesli Durak, görme engellilerin duraklara yaklaşan otobüsleri sesli komut sistemiyle duymalarını sağlayan bir mobil uygulama. Boyner Büyük Mağazacılık’ın da desteği ile Buluşum’da yapılan her bağış 5’le çarpıldı, Sesli Durak 60 bin TL destek topladı.

Ebursum

Burs sistemini şeffaflaştırarak, tüm burs başvurularının tek bir evrakla bir online sistem üzerinden yapılabilmesine imkan sağlayan Ebursum, Buluşum’un en yeni girişimcisi oldu. Beymen müşterilerinin de desteği ile Ebursum Buluşum’dan 50 bin TL fon sağladı.

Sinemasal

Sinemasal, köylerde yaşayan çocukları sinema başta olmak üzere sanatın tüm renkleriyle tanıştıran bir sosyal girişim. Her yıl farklı bir bölgede etkinlikler düzenleyen Sinemasal Buluşum’dan topladığı 60 bin TL destekle Adana bölgesindeki köy çocuklarını sinema ile buluşturdu.

Ustamdan

Anadolu’da yok olmaya yüz tutmuş zanaatkarların eserlerini dünyaya tanıtmak amacıyla yola çıkan sosyal girişim Ustamdan, tanıtım faaliyetleri için Buluşum’da 35 bin TL destek topladı.

Givin

Eski kıyafetlerinizi ve eşyalarınızı bir mobil uygulama üzerinden satışa çıkararak sivil toplum örgütlerine destek olmanızı sağlayan Givin, Buluşum ile 25 bin TL’lik kaynak yarattı.

Sorusana:

ÖSS’ye hazırlanan öğrencilerin çözemediği soruları birbirleriyle paylaşmasına ve Kars'taki öğrencinin sorusunu İstanbul'daki başka bir öğrencinin yanıtlamasına imkan sağlayan bir mobil uygulama. Eğitimde fırsat eşitliği için çalışan Sorusana, Buluşum’da 50 bin TL destek topladı.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali

Sürdürülebilir bir yaşam için kültürel değişime katkı vermeyi amaçlayan SYFF her yıl tüm Türkiye’yi gezerek doğa ve toplum için film gösterimleri yapıyor. SYFF de Buluşum’da iki proje açarak toplam 33 bin TL destek topladı.

Buluşum nasıl çalışıyor?

- Topluma fayda sağlayan, yaratıcı ve sürdürülebilir projeleri olan proje sahipleri yaptıkları bir iş planı, projelerinin detaylarını anlatan bir sunum ve görsel malzemelerini “bulusum.biz” adresi üzerinden başvuru formu aracılığı ile platforma iletiyor.

- Buluşum Ekibi, proje başvurularını inceleyip Buluşum Danışma Kurulu’na iletiyor. Danışma Kurulu, projelerin Buluşum kriterlerine uygunluğuna göre puanlayarak değerlendiriyor. Değerlendirme sonucunda proje sitede yayınlanıyor ya da geliştirilmesi gereken noktalar proje sahibine iletiliyor.

- Sitede yayınlanan projeler kitlesel fonlamaya açılmış oluyor. Hem proje sahipleri hem de Buluşum ekibinin iletişim çalışmalarıyla belirlenen süre içerisinde destek toplanıyor. Ayrıca Boyner Grup şirketleri de projelere fon ve tanıtım desteği veriyor. Kurumsal ve bireysel destekleri birleştiren Buluşum hybrid bir fonlama modelini de hayata geçiriyor.

- Buluşum’la herkesin kendi gücü ve imkanı ölçüsünde toplumsal projelere katılımı sağlanırken, proje sahiplerinden herhangi bir üyelik/hizmet bedeli alınmıyor, hisse ve ortaklık talep edilmiyor.