AR-GE 250


Startup'lara 100 Yatırımcı! Turkishtime'ın Şubat sayısında!

Barış Soydan

Turkishtime'ın Şubat sayısı, startup'lara yatırım yapan melek yatırımcıların 2016 stratejilerini inceliyor...

 

Haber: Candeğer Muradoğlu

candegermuradoglu@turkishtimedergi.com

 

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir zamanlar değeri sadece yüz bin dolarlar ile ifade edilen startuplar,  –başarılı bir iş modeli üzerine kuruluysa eğer–  bir süre sonra milyonlarca dolarlık şirketlere dönüşebiliyorlar. Bu şirketlerin büyüyeceğini önceden görebilen yatırımcılar ise iş dünyasının süperstarları haline geliyorlar... Peki bu yatırımcıların gözünde bir startup'ı yatırım yapmaya değer kılan özellikler neler? Yüzlerce genç girişimcinin tanışmak için can attığı, girişim fikirlerini anlatmak için peşinden koştuğu bu yatırımcılar arasında Türkiye'de kimler öne çıkıyor?

Sina Afra, Türkiye’de dijital ekonominin en çok bilinen isimlerinden... Tüm Türkiye onu Markafoni  ile tanıyor ama Afra, girişimci olmanın yanı sıra 2007’den beri startup’lara yatırım yapıyor. Türkiye'den Sadeceon.com, Atölye 15 gibi girişimler dahil Almanya, ABD, Hollanda, İngiltere ve İsviçre’de kurulmuş olan iki girişime sağladığı fonların toplamı 3 milyon dolara ulaştı. Keza üç-dört yıl öncesine kadar Erikli Su CEO'su olarak tanındığı bir dönemde internetteki potansiyeli görüp melek yatırımcılığa soyunan üç-dört yıldır internet tabanlı iş modellerine odaklanan Hasan Aslanoba da en tanınmış startup yatırımcılarından… 2015 sonu itibarıyla 71 farklı teknoloji şirketine 67 milyon dolarlık yatırım yaptı. Yine; Lastikpabuç, Connected2me, Hızlıçeviri, Bionluk ve Goano’ya yaptığı yatırımla internet dünyasında da adından söz ettiren Milli Basketbol Takımı kaptanı Sinan Güler de bir diğer tanınmış melek yatırımcı.

2016’da neler olacak?

Yukarıdaki örnekleri elbette çoğaltmak mümkün. İnternet ekosisteminin oluşması yolunda Türkiye'de de önemli gelişmeler oluyor. Girişimcilere yapılan yatırımların büyüklüğü de artıyor. Yatırımcılar yaptıkları yatırımlarla platformlara yepyeni ve çok büyük fırsatlar sağlıyor. Girişimlere başlangıç aşamasındaki girişimlere finansal destek sağlayan bu yatırımcıların 2016 stratejisi ne olacak? Hangi alanlara yatırım yapmayı tercih edecekler?

‘Ayakları yere bassın’

Yatırım ve melek yatırımcılar bu sene FinTech (finansal teknolojiler), IoT (Internet Of Things-nesnelerin interneti), mobil, SaaS (software as a service), pazar yeri ve paylaşım ekonomisi gibi alanlara yatırım yapacaklarının sinyallerini veriyorlar. “Mass customization” diye adlandırılan kişiye özel üretim siteleri, e-ticaret, mobil, sosyal medya ve sosyal ticaretle ilgili yatırımlarda ön planda olacak. Ayrıca Gartner’ın tahminlerine göre 2020 itibarıyla dünyada 25 milyar IoT cihazı kullanılacak ve 1.7 trilyon dolarlık bir IoT pazarı oluşacak. Bu doğrultuda bazı yatırımcılar da nesnelerin

interneti ve büyük veri alanına yatırım yapmayı tercih edecek. Kullanıcı odaklı ürün gamlarının yanı sıra sundukları kullanıcı deneyimiyle dikey sitelerin yine yatırım alanı olarak değerli olacağını düşünülüyor. Çünkü bu konuda hâlâ değerlendirilebilecek fırsatlar barındırıyor.

Yatırımcıların pek çoğu bu senenin startup’lar için ilginç bir sene olacağı görüşünde… Bu noktada GBA (Galata Business Angels) yatırımcılarından Fırat İşbecer startup’lara 2016 şöyle tavsiyelerde bulunuyor: “Yatırımcılarına güven ortamı yaratsınlar, 2017 ve ötesine planlamaları sağlam olsun, finansal konulara hakim olsunlar, zira zor bir-iki sene bizleri bekliyor. Rakip ve pazar analizlerini iyi yapıp buna göre esneklik sağlayacak bir yaklaşım geliştirsinler. Ayakları yere bassın”.

Ekip kalitesi ve uyumu her şeyden önemli

Erken aşamadaki girişimlere yatırım yapanlar her şeyden azade öncelikle ekiplerin kendi içindeki uyumuna önem veriyorlar. Yani önce insan diyorlar. Projenin teknolojik ve ticari yönden büyük potansiyele sahip olsa da, bu projenin hayata geçmesinde ya da başarısızlığa uğramasında en önemli etken ekip. Elbette bu sene yatırım yapılacak startup’ların teknolojik ve inovatif niteliği önemli bir etkenler arasında hala ilk sırada yer alıyor. Yani, teknoloji girişimlerinin dünyadaki büyüme potansiyeli, yatırım yapılacak alanın ‘teknoloji ve inovasyon’ alanı olmasının ana sebeplerini oluşturuyor. Projenin ulusal pazarda ölçeklenebilir olması yapılacak yatırımın miktarını belirlenmesinde büyük rol oynuyor. Kimileri ise Girişimcinin tutkusu ve heyecanı yatırım kararlarında önem teşkil ediyor. Bir de girişimcilerin işe tutkuyla bağlı olmaları, çalıştıkları konu hakkında uzman olmaları ve dürüstlük ilkesiyle hareket etmeleri bizim için en önemli yatırım kriterlerden…

(100 yatırımcının 2016 stratejileri Turkishtime'ın Şubat sayısında yer alıyor.)