AR-GE 250


Geleceğe Yön Verecek Buluşlar ⋯ Koç Üniversitesi AR-GE çalışmalarına KUTTAM ile yön veriyor

Turkishtime Dergi

Kalkınma Bakanlığı Üniversite Altyapılarını Destekleme Projesi kapsamında desteklenen Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi (KUTTAM), temel bilimsel araştırmaya dayalı ve yerli imkanlarla yüksek katma değerli biyomedikal cihaz geliştirilmesine olanak sağlamak, ilgili alanda yapılacak çalışmaları teşvik etmek ve desteklemek amacıyla önemli işlere imza atıyor. Bu çalışmalar bazıları şu şekilde;

EARSTIM

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve KUTTAM Direktörü Prof. Dr. İhsan Solaroğlu tarafından geliştirilen Earstim cihazı, kulak üzerine verilen ağrısız elektrik uyarılarıyla Parkinson hastalığının belirli semptomlarını önemli seviyede azaltıyor. Geliştirilen platform teknolojisi, iki adet uluslararası patentle korunuyor. Earstim cihazı, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümleri’nde multidisipliner geliştirme sürecini takiben, KUTTAM desteğiyle Türkiye’de üç klinik araştırmada kullanılırken Koç Üniversitesi Hastanesi, bu çalışmalardaki merkezlerden biri oldu. Cihazın ticarileştirilmesine yönelik mühendislik geliştirmeleri ve klinik araştırmaları devam ediyor.

TARABIOS

Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Prof. Dr. Hakan Ürey tarafından geliştirilen Tarabios, bir damla kan örneğiyle pıhtılaşma süresini (PT/ INR değeri) bir dakikanın altında bir zamanda ve yüksek hassasiyetle belirleyebiliyor. Geliştirilen biyosensör teknolojisi, fiber optiğe dayalı mekanik bir ölçüm sistemidir ve aynı zamanda başka kan testlerine de olanak veren ve üç adet uluslararası patentle korunan bir platform teknolojisidir. Tarabios platformu, elektronik ve optik sistemlerin bulunduğu cihaz ve tek kullanımlık kartuştan oluşuyor.

Projenin yürütüldüğü özel laboratuvar alanının KUTTAM bünyesinde olması, multidisipliner bir ortamda çalışma imkânı sunarak gerekli tıbbi, biyoteknolojik, teknik malzeme, test cihazları, prototipleme ve uzman desteğine kısa sürede ulaşılabilmesini sağlıyor. Ayrıca Koç Üniversitesi bünyesinde Mühendislik Bilimleri yanında Tıp/Biyoteknoloji bölümlerinin olması projenin yürütülmesini hızlandırıyor. 

2019’da AIFD’nin düzenlediği Bio Start-Up yarışmasında birinci seçilen Tarabios, ABD’de Bio Convention etkinliğine katılma hakkı kazandı. Koç Holding firmaları arasında yapılan “En Başarılı Koçlular” yarışmasında “Yaratıcı Yenilikçiler” kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen Tarabios, Mart 2020’de yapılan Bio Türkiye Uluslararası Kongresi’nde de Start-up Başarı Ödülü aldı.

ROBOTİK CERRAHİ KOL

Geleneksel yöntemlerin yerini alacak teknolojileri geliştirmek ve beyin ameliyatlarının hassasiyetini artırmanın odak noktası haline geldiği günümüzde, KUTTAM çatısı altında üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yürütülen projelerden biri de Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. İsmail Lazoğlu ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve KUTTAM Direktörü Prof. Dr. İhsan Solaroğlu  tarafından geliştirilen Robotik Cerrahi Kol’dur. Robotik Cerrahi Kol, hayati önem taşıyan beyin ameliyatlarında beynin derin bölgelerine erişmeyi ve işlem yapmayı kolaylaştırmayı hedefliyor. Geliştirilen robotik cerrahi sistem, kendisine yüklenen radyolojik görüntüleri işleyecek, sahip olduğu sensör ve optik sistemlerle hedeflenen noktaya yüksek hassasiyette götürecek, ulaşılan dokunun patolojik olup olmadığını ayırt etmeyi sağlayacak ve daha da önemlisi arka planda çalışan yapay zekâ ile cerraha en güvenli giriş noktası ve ilerleyeceği yolu önerecek.

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ MİKROENDOSKOP

Koç Üniversitesi Fizik ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Prof. Dr. Alper Kiraz   tarafından geliştirilen ve Dr. Berna Morova’nın yürütücülüğünde Koç Üniversitesi Fizik Bölümü ve KUTTAM ile ortak yürütülen çalışmalarda gelişmiş aydınlatma teknikleri kullanılarak yüksek çözünürlüklü floresan mikroendoskop geliştiriliyor. Bu mikroendoskopta kamera önüne monte edilmiş optik sistem ve gelişmiş fiber demetiyle seçici alan aydınlatması kullanan taşınabilir, yüksek çözünürlüklü hücresel görüntüleme sistemi üzerine çalışılıyor.