EĞLENCE TEKNOLOJİSİNDE SANAL GERÇEKLİK DEVRİMİ
Sanal gerçeklik; oyunları, sanal dünyaları ve canlı etkinlikleri 'gerçek' gibi gösteriyor. Yani bombalardan koşarak kaçabilme ya da evde hologramlarla Minecraft oynayabilme zevkini yaşatıyor. Sanal gerçeklik cihazlarına tüketiciler yoğun bir şekilde rağbet göstermeye başladı. Birçoğu henüz piyasaya çıkmamış olmasına rağmen sanal gerçeklik ürünleri tüketiciler nezdinde birer arzu nesnesi haline dönüştü bile.
Haber: Candeğer Muradoğlu
candegermuradoglu@turkishtimedergi.com
Uzay Yolu dizisiyle başlayan sanal gerçeklik olgusu 2015 yılı itibariyle nihai ürünlerle piyasada yer almaya başladı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan lansmanlarla sanal gerçeklik ürünlerini tanıtan şirketler 'sanal gerçeklik' kavramının ilerleyen dönemlerde tamamen hayatımızın içinde olacağına işaret ediyor. Oculus Rift ile başlayan sanal gerçeklik yarışı, Google, Sony, LG, Microsoft ile devam ediyor. Giyilebilir cihazların desteği ile farklı sektörlerde kullanılması planlanan teknolojiyle tüketiciler farkIı deneyimler yaşayacak. Bu yıl içinde bazı şirketler sanal gerçeklik ürünlerini piyasaya sürmüş olmasına rağmen birçok teknoloji şirketi sıra dışı sanal gerçeklik uygulamalarını 2016'da görücüye çıkarmayı planlıyor.
Sony - Project Morpheus
Sanal gerçeklik teknolojisine adım atan teknoloji ve oyun firmalarının başında Sony geliyor. Şirket, sanal gerçeklik başlığı Project Morpheus; görme, işitme, takip, kontrol, kullanım kolaylığı ve içerik bağlamında kullanıcılara yeni bir oyun deneyimi sağlayacak. Project Morpheus, Full HD OLED ekran bulunuyor. Ekran tazeleme hızı 120hz... 5.7 inch büyüklüğündeki ekranında 100 derecelik bir görüş açısı sağlayan Project Morpheus’ta hareketleri algılayan 9 LED bulunuyor. Cihazın kullanıcının kafasına daha kolay takılması ve kafasından daha kolay çıkarmasına olanak sağlayan tasarımıyla dikkat çekiyor. Cihaz 2016'nın ilk yarısında satışa sunulması bekleniyor. Bu ürünün PS4 oyunlarında mükemmel bir deneyim yaratması bekleniyor. Project Morpheus'un satış fiyatı şu an için açıklanmadı.
Google - Google Cardboard
Google Cardboard, Google tarafından çıkarılan kartondan üretilen sanal gerçeklik gözlüğü olarak piyasada yer alıyor. Temeli stereoskop olan cihaza dayanıyor. Basit bir sanal gerçeklik gözlüğü gibi görünse de diğer teknoloji harikası sanal gerçeklik gözlüklerinden bir farkı yok. Cardboard'ta özel lensler kullanılıyor ve çeşitli Google hizmetleriyle etkileşime girilebiliyor. Bu ürünü kullanan tüketiciler sergilerde kültürel eserleri inceleyebiliyor, Youtube'da video izleyebiliyor ya da Google Earth aracılığıyla dünyayı gezebiliyor. İnternet üzerinden satın alınan ürün, Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirilen akıllı telefonlara indirilen Google Cardboard uygulamasıyla etkileşime geçiyor. 35-40 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Facebook - Oculus Rift
Oculus Rift; sanal gerçeklik cihazı... Kısa adıyla Rift, Amerikalı girişimci Palmer Luckey önderliğindeki Oculus VR şirketi tarafından ve bilgisayar oyunu piyasasının önderlerinden John Carmack desteğiyle geliştirildi.2014'ün Mart ayında Facebook Oculus VR şirketini 2 milyar dolara satın almıştı. Ürün, oyunları, sanal dünyaları ve canlı etkinlikleri 360 derecelik bir açıyla sunuyor. Gözü çevreleyen ve yüksek çözünürlüklü OLED ekranıyla görüş alanı sağlayan Oculus VR; oyunları, sanal dünyaları ve canlı etkinlikleri 'gerçek' gibi gösteriyor. görüş alanındaki oyunların içindeymiş gibi hissetiriyor ve cihazla birçok oyun oynanabiliyor. 2015'te piyasaya çıkması bekleniyor olsa da geçtiğimiz aylarda şirket tarafından yapılan açıklamayla bu tarihin de ertelendiği duyuruldu. Ön sipariş sürecinin de 2015'in son günlerinde alınacak olmasına rağmen fiyat konusunda ise henüz bir açıklama yok.
Microsoft – Hololens
Microsoft da sanal gerçeklik trendine kayıtsız kalamayan teknoloji şirketlerinden... 'En gelişmiş holografik bilgisayar' olarak nitelenen Hololens, gerçek hayatta 3 boyutlu görüntüler oluşturacak. Yani, gerçek hayatta hologram görüntüler görülmesine olanak sağlayacak. Sanal gerçeklik teknolojisini bir adım daha ileriye taşıyan Hololens'in yaz aylarında Windows 10'un çıkmasına yakın bir zamanda satışa sunulacağı söyleniyor. Yapısında yer alan sensörler, göz bebekleri tespit ederek kişinin her hareketini takip ediyor. Bu sensörler sayesinde, gözlük camı üzerinde oluşturulan hologramlar, odanın hep aynı noktasında sabit duruyormuş gibi görünüyor. kullanılmaya başlandığı andan itibaren ilk olarak Minecraft ile etkileşimli olacak. Yani evde hologram ile Minecraft oynanabilecek.
Virtuix Omni
Virtuix Omni, pc oyunlarında özgürce dolaşılmasını sağlayan ilk sanal gerçeklik birimi olarak ön plana çıkıyor. Yani oyunları oturduğunuz yerden oynama devri kapanıyor. Koşu bandını andıran tasarımıyla, oyun içinde 'yürümeye' ya da 'koşmaya' olanak sağlıyor. Omni, kullanıcıya 360 derecelik görüş olanağı sağlıyor. Sürtünme önleyici zemin ve bu zeminle uyumlu olarak geliştirilen özel ayakkabılar kaymayı önlüyor ve kullanıcıya ileri seviyede bir sanal gerçeklik tecrübesi yaşatıyor. Ocak ayında 499 dolarlık ön siparişi alınan ürün 30 Nisan'dan itibaren alıcılarına teslim edilmeye başlandı.
Control VR
Control VR, bir çok platform ile uyumlu olarak çalışan bir sanal gerçeklik eldiveni. Bu eldiven, el ve kol hareketlerinizi algılayarak etkileşimde bulunulan sanal gerçeklik ortamına aktarıyor. Kullanım alanı olarak Control VR’i sadece oyun sektörü ile sınırlanmıyor. Cihaz ile bir quadcopter kontrol edilebiliyor. Klavye dokunmadan PC kullanma, sanal ortamda 3D çizimler yapma imkanı sağlıyor.