2015'in En Kötü 5 Halkla İlişkiler Felaketi

2015 yılı birçok özel şirket için iyi geçmedi. Bunların arasında belki de en dikkat çekeni emisyon skandalıyla Volkswagen'den geldi. Ancak Alman devi bu konuda yalnız değil. Onun kadar kötü olmasa da şirketlerin prestijini derinden sarsan birçok olay yaşandı. İşte 2015 yılının en kötü halkla ilişkiler hataları:

1) Subway: Çocuk istismarı yapan sözcü

Subway, 2008 yılından beri sandwiclerini yiyerek zayıfladığını söyleyen bir sözcüyle anlaşmıştı. İlk bakışta oldukça cana yakın gözüken Jared Fogle, Subway'in kampanyalarında etkin rol oynadı. Ancak Fogle'nin reşit olmayan bir çocukla ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Ardından yapılan araştırmalarda Fogle'nin bilgisayarında çocuk pornoları da bulundu. İşin asıl kötü tarafı ise, Fogle'nin daha önce de Tayland ve Amerika'da çocuk fuhuşuna karıştığı hakkında sicil kayıtlarının 2008'den öncesine dayanması. Bu da Subway'in bile bile bir pedofiliyle çalıştığını ortaya çıkardı.

2) Airbnb: En antipatik reklam kampanyası

İnternet üzerinden konaklama yerleri kiralayan Airbnb'nin faaliyetleri San Francisco'daki seçimlerden dolayı bir süreliğine sınırlandı. Bunun üzerine şirket oldukça saldırgan bir reklam kampanyası başlattı. Şirket bilboardlara “You're Welcome”(Bir şey değil) yazan ilanlar verdi. Şirket ödedikleri vergilerden dolayı San Francisco halkının onlara minnettar olması gerektiğini söylüyordu. Ancak halk onların faaliyetlerini kısıtlamıştı. Bu reklam kampanyası hem kamu oyu hem de medya tarafından çok sert eleştirilerin hedefi oldu. Şirket sonradan kampanyayı durdu ve halktan özür dileyerek reklamların kötü bir tat bıraktığını kabul etti.

3) Tinder: Kelimelerin anlamlarından bir haber CEO

Buluşma ve tanışma sitesi olan Tinder'in kurucusu ve Ceo'su Sean Rad, akıl almaz Entelektüel bilgisiyle herkesi hayal kırıklığına uğrattı. Şirketin halka açılmasından önce röportaj veren Rad, özel hayatıyla ilgili bazı açıklamalar bulundu ama keşke bulunmasaydı. Çünkü başarılı iş adamı kendisinin entelektüel kadınları güzel kadınlara tercih ettiğini söyledi ve ekledi “Sanırım bu tarz tercihleri olanlar için bir kelime vardı. Neydi? Evet homoseksüel.” Bu açıklamasıyla CEO, sosyal medyada ve diğer platformlarda alay konusu olmaktan kaçamadı.

4) Kleiner Perkins: Taciz skandalını ırkçılık söylevleriyle savundu

Sermaye destekli ve ekonomiye yön veren lider firmalardan Kleiner Perkins'in eski başkanı çalışanlarına taciz ettiği için yargılanıyor. Şirket bu imajından kurtulmak için geçtiğimiz ay düzenlenen TechCrunch Disrupt Konferansına katıldı. Konferansta şirket adına konuşan John Doerr talihsiz açıklamalarda bulundu. Şirkette çalışanların etnik kimliklerinin çok farklı olduğunu belirtmek isteyen Doerr, “O kadar farklı etnik kökenlerden çalışanlarımız var ki isimlerini bile söylemekte zorlanıyorum” dedi. Doerr bu açıklaması yüzünden eleştirildiği için özür diledi.

5) Draft King ve Fanduel: Kullanıcı verilerini kullanarak kumar oynayan çalışanlar

Online oyun sitesi olan Draft King çalışanları, normal kullanıcıların ulaşamayacağı verilere kolaylıkla erişebiliyor. Bu verileri kullanan Draft King çalışanları, Fanduel platformuna girerek oyun oynuyor. Bir Draft King çalışanın 350 bin dolar gibi uçuk bir rakam kazanmasıyla da skandal ortaya çıktı. Sonuç olarak ise birçok eyalette platforma ulaşım yasaklandı veya sınırlandırılmaya başlandı.