2017'de e-ticarete yön verecek 10 trend
![](https://turkishtimedergi.com/wp-content/uploads/2016/03/eticaret2.jpg)
Bugüne kadar herkes, belirli bir alandaki müşterileri görmeyi sağlayan Beacon’ı konuştu ama kullanmadı. 2017 Beacon’ın yükseliş yılı olacak. Tabii video ve bulut hizmetlerin de…
YAZI
ERGENE CONSULTİNG&HGA TÜRKİYE BAŞKANI MURAT ERGENE
Klasik perakende sektörünün daralması, genç nüfusun internet ve e-ticarete olan yatkınlığı, mobil cihaz penetrasyonunun artması ve gelişmekte olan pazarların hızlı büyümesinin etkisi ile önümüzdeki yıllarda e-ticaretin güçlü büyüme trendini sürdüreceği görülüyor. Sektörde büyüme ile birlikte heyecan verici yenilikler yaşanıyor. Çok kanallı satış, temassız mobil ticaret ve elektronik para, sektörünün üç önemli dinamiğini oluşturuyor. 2017 yılında çok kanallı satış ve pazarlama, şirketlerin para kazanmak için yatırım yapacakları öncelikli alanlar arasında sayılıyor. Burada bir yandan farklı kanalları yöneten insan kaynaklarına olan talep artarken, öte yandan bu alana yatırım yapan şirketlerin fark yaratacaklarını özellikle belirtmek gerekiyor.
- Video’nun önlenemez yükselişi
E-ticaret alanında her gün bir dizi yeniliği görmek mümkün. Örneğin sosyal medya ağlarında ve e-postalarda kullanılan video tanıtımlar ve reklamlar, yeni nesil pazarlama stratejilerinin en önemlilerinden biri haline geldi. 2016 yılında 4.5G teknolojisi, e-ticaret trendleri arasında video içeriklerinin daha büyük bir yer kaplamasını sağladı. Gördüğü ilgi nedeniyle video gibi interaktif ürün videolarının e-ticaret sitelerinde daha yaygın olarak kullanılmaya devam edeceğini özellikle belirtmek gerekir.
- Gece teslim et, fark yarat
Yapılan bir araştırmaya göre e-ticarette satın alma kararında etkili olan kriterlerden biri de kargo ücretleri. Ayrıca ürünün aynı gün teslimi, müşterilerin seçim yapmalarında etkili oluyor. E-ticaret firmaları birkaç gün süren kargo alanında geliştirdikleri yeniliklerle gönderim işlemini biraz daha kısalttılar. Şimdi yükselen trendin sloganı “gece teslim et, fark yarat.” Özellikle çalışanlar için mesai saati dışında ve gece teslimat, e-ticaret alışveriş deneyiminde fark yaratacak gibi görünüyor.
- Fırsat sitelerine ilgi artıyor
Müşterilere çok kısa süreler için indirimler, fırsatlar ve kampanyalar sunan fırsat siteleri de, 2017 yılında büyümesi beklenen alanlardan bir diğeri. Müşteriye özel kampanya yerine, kampanyaya özel müşteri stratejisiyle işleyen bu sistem, doğru fiyat politikası ve zamanlama sayesinde şirketlerin satış hacimlerini artırmada önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
- Ürün taşımacılığında çığır açacak uygulamalar
Ürün taşımacılığında ise deyim yerindeyse yeni bir çığır açılıyor. Amazon, insansız hava araçlarıyla ürün teslimatına başladı bile. Gelen yeni bilgilere göre, e-ticaret devinin lojistik sektörü için de Uber benzeri bir uygulama geliştirdiği yönünde.
- Omni kanal çözümleri 2017 yılı gündeminde olacak
Geçtiğimiz yılın en popüler konularından biri de, Omni kanal olarak da bilinen, farklı kanallardan satış ve hizmet uygulamaları oldu. Farklı satış kanallarından satış 2017 yılında da yükselen bir trend olarak devam edecek.
- Tıkla&Al yükselişte
Click&Collect, diğer bir ifade ile Tıkla&Al uygulaması, online alışverişin önemli bir parçası haline gelecek görünüyor. Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 44’ü, mağazadan teslim seçeneği bulunması halinde online alışveriş yapabileceğini söylüyor. Türkiye gibi alışverişin sosyal hayatın bir parçası olduğu ülkelerde Click&Collect gibi hayatı kolaylaştıran, online ve offline’ı birleştiren uygulamalar daha çok tercih edilecek.
- Ekrana dokun stoku gör
Yine yapılan araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 73’ü mağaza içerisinde mobil olarak fiyatları karşılaştırıyor ve yorumları okuyor. Mağaza içinde tüketiciye dijital deneyimi yaşatacak, özellikle ürünleri karşılaştırıp detaylı bilgi görmelerini ve mağaza stoklarını sorgulamalarını sağlayacak uygulamalar sunan mağaza içi dokunmatik ekranları, tabletleri önümüzdeki dönemlerde daha fazla görmek mümkün olabilecek. Kullanıcıların ödemeleri kendilerinin yapabilmesini sağlayacak mağaza içi ekranlar, mobil ödeme yöntemleri ve self checkout teslimat kasaları uygulamaları daha çok talep görecek.
- Beacon teknolojisi ile kişiselleştirilmiş kampanyalar
Belirli lokasyondaki kullanıcıları tanıma imkanı tanıyan Beacon teknolojisi, deneysel kullanımlar dışında henüz çok fazla kullanılmıyor. 2016 yılında, omni kanal senaryoları ile birlikte online-offline-mobil gibi farklı kanalların birlikte kullanımı ile birlikte Beacon teknolojisinin daha çok kullanılacağını öngörmek mümkün. Beacon’lar aracığı ile lokasyon bazlı kullanıcıyı tanıyacak olan şirketler, bu sayede tüketicilerine kişiselleşmiş kampanyalar sunulabilecekler.
- Mobile kupon ile gelen alışveriş kararı
Pwc tarafından yapılan Küresel Toplam Perakende araştırmasına göre, müşterilerin yüzde 31’i mağazaların yerini mobil cihazları ile buluyor, yüzde 25’i ise alışveriş kuponlarından yararlanıyor. Mağaza içerisinde mobil kuponların kullanımı ise yüzde 90’ları buluyor. Mağazaya bir ürünü incelemek için gelen tüketicinin telefonuna gönderilen bir indirim kuponu, o tüketicinin alışveriş kararını vermesinde etkili oluyor. Mobilin etkisiyle tüketiciyi kazanmak isteyen perakendeciler için, mobil kuponlar 2017 yılının da önemli kampanya araçlarından biri olacağa benziyor.
- Bulut teknolojisi ile artan verimlilik ve hız
Mobilite, veri analizi, bulut teknolojisi ve sosyal medya alanında hızlı bir teknolojik dönüşüm var. Çalışanlar artık sanal ortamda üretebiliyor, mekandan bağımsız her an, her yerde çalışabiliyorlar. Analiz etmek ve karar vermek de bu sayede daha kolay. Sadece bu değişim bile iş yapma biçimini, iş yapma platformlarını ve iş yaşamlarını önemli ölçüde etkiliyor. Mobilite verimliliği artırmakla kalmıyor, çalışma gruplarının da her an, her zaman eşgüdüm içerisinde çalışmasını kolaylaştırıyor.