AR-GE 250


21. yüzyılın gündemi: Liderlik

Değişim ve belirsizliğin normalleştiği iş dünyasında her geçen gün liderlik daha da çok önem kazanıyor. Uzmanlar liderlerin birlikte çalışma, bütünü görebilme ve uyum sağlama becerilerini geliştirmeleri gerektiğini söylüyor. Yeni nesil CEO’ların başarı reçeteleri, sürekli öğrenme ve hiç bitmeyen bir merak olarak öne çıkıyor. Geleceğin liderlerinin seçimi ve gelişimi, insan yönetiminin ajandasının birinci sırasına yerleşiyor. Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından 16-17 Kasım’da düzenlenecek 23. İnsan Yönetimi Kongresi’nde liderlik farklı yönleriyle ele alınacak.

Günümüzde büyük uluslararası şirketlerin yaşam döngüsü 16-18 yıla, orta ölçekli şirketlerin 6-8 yıla kadar düştü. Şirketler başarılarını sürdürülebilir kılmak için iş dünyasının yeni normali olarak kabul edilen, VUCA yani belirsizlik, karmaşıklık, oynaklık ve muğlaklık ile barışık, güçlü liderlere ihtiyaç duyuyor. Yükselen lider ihtiyacı, liderliği ve liderlik gelişimini dünyada şirketlerin bir numaralı gündemi haline getirdi. Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından düzenlenen 16-17 Kasım’da gerçekleşecek 23. İnsan Yönetimi Kongresi’nde liderlik konusuna geniş yer ayrıldı.

Artık birlikte çalışma ve esneklik önemli

Global danışmanlık firması DDI (Development Dimensions International) tarafından bu yıl yedincisi yayımlanan ve dünya çapında yaklaşık 2 bin organizasyondan 13 bin liderin katıldığı “Global Leadership Forecast 2014-2015” araştırması gösteriyor ki iş dünyasının liderleri belirsizlik, karmaşıklık, oynaklık ve muğlaklığa uyum sağlamakta zorlanıyor. Katılımcıların yüzde 25’i liderlerinin VUCA denilen bu yeni iş ortamıyla uyumlu olmadığını düşünüyor. Öğretim Üyesi, Sistemik Terapist ve Etnograf Prof. Dr. Kemal Kuşçu, değişim ve belirsizliğin liderleri neden bu kadar zorladığını şöyle açıklıyor: “Günümüz liderleri değişimin daha hızlı ve keskin yaşandığı , belirsizliklerin ise daha uzun ve neredeyse bir tür sıradan durum haline geldiği ortamlara liderlik yapmak durumundalar. Şunu hatırlamakta fayda var: Değişim bu kadar hızlı ve sert ise, kişisel becerilerin ötesinde kolektif/ortak çözümlere olan ihtiyaç her zaman daha artar. Ancak yine de kişisel olarak liderlerin geliştirebilecekleri beceriler, bu süreçlere uyum sağlamalarını kolaylaştırabilir. Liderler zihinsel olarak birlikte çalışabilme, bütünü görebilme ve esneklik konusunda kendilerini geliştirmek zorundalar. Bu beceriler ilişkilerine de olumlu yansıyacaktır.”

4 ayaklı liderlik modeli

Digitürk İK, Organizasyonel Gelişim ve Akademi Direktörü Dr. Çağlayan Aktaş, günümüzde şirketlerin değişime uyum sağlayabilmeleri ve sürdürülebilir başarı gösterebilmeleri için liderlere denge modelini izlemelerini öneriyor: “Dengenin 4 ayağı vardır: 1-Gelecek ve Anlam (Şirketlerin uzun vadeli vizyon, misyon ve stratejileri), 2-Beden (Şirketlerin alt yapısı ve organizasyonu), 3-Kısa vadeli başarılar ( Yıllık veya çeyrek dönemlik performans) 4-İlişkiler (Şirketin; çalışanları ,müşterileri ve paydaşlarıyla olan ilişkileri). Liderlerin bu dört ayağa önem ve değer verip zaman ve kaynak ayırması gerekiyor. Türkiye’de yapılan çalışmalar liderlerin çok fazla kısa vadeli başarı ve performansa takılıpbu kelime yerine aynı anlamda başla fiil bulabilir miyiz? çok önemli diğer üç ayağa gereken ömrü(önemi mi?) vermediğini gösteriyor. Bu da kısa vadeli başarıların sürdürülebilir olmasını mümkün kılmıyor. Sürdürülebilirlik için önce gelecek ve anlamla başlayıp ona göre organizasyon ve altyapı yatırımı yapmak, ilişkileri kurmak gerekiyor. Bunlarla beraber olunca kısa vadeli başarı da sürdürülebilirliğe büyük katkı sağlar.”

Dr. Çağlayan Aktaş, Prof. Dr. Kemal Kuşçu; Tıp Doktoru, Akademisyen, Üst Düzey Yönetici, Profesyonel Koç, Danışman Doç. Dr. Uğur Özkutlu ile birlikte “Liderliğin Nöropsikolojisini” ele alacaklar.

“Merakları” yeni liderlerin ortak özelliği

Yeni nesil liderlerde aranan özellikler; kompleks ihtiyaçları çözebilen, esnek, teknoloji aşinalığı yüksek bir profesyonele işaret ediyor. Egon Zehnder International Yönetici Ortağı Murat Yeşildere, yeni nesil CEO’ların başarı reçetelerini şöyle sıralıyor: “En önemlisi öğrenmeleri hiç bitmiyor, tamamlanmıyor, bunu diri tutan da meraklarının güçlü olması. Özellikle kendilerine yönelik merakları, geri bildirim alma/arama motivasyonu yaratıyor. Geri bildirim almaktan korkmayanlar da, kendini geliştirerek geleceğe hazırlayabiliyorlar. Bunun yanı sıra üç kritik yetkinliğin her CEO adayında olmasını ve sürekli geliştirilmesini öneriyoruz. Bunlar; Sonuç Odaklılık, Stratejik Düşünme ve Değişim Liderliği. CEO 2.0 olarak tanımladığımız yeni profesyoneller, odaklanarak güçlerini, enerjilerini hangi alanlara yönlendirmeleri gerektiğini de iyi biliyorlar.” Yeşildere, dünyadan Steve Jobs, Jeff Bezos, Melissa Mayer’i; Türkiye’dense Cüneyt Yavuz, Nevzat Aydın, Sina Afra ve Seymur Tari’yi yeni nesil CEO’lara örnek veriyor. Yeşildere, “Onları farklı yapan en önemli özellikler arasında değişim lideri olmaları geliyor. Olmayan sektörleri sıfırdan yarattılar; takip etmeden, akıncı olarak alanları penetre ettiler. Başka bir deyişle, hayallerini gerçeğe çevirdiler” diyor.

Murat Yeşildere, kongrenin ikinci gününde Duman Yönetim Danışmanlığı, Kurucu-Danışmanı Yiğit Oğuz Duman ve Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın ile birlikte Girişimcilik, Bağlılık ve Liderlikte Fark Yaratmak konularını tartışacak.

Geleceğin lideri esnek, değişime açık, iletişimi güçlü ve paylaşımcı

Şirketlerin başarılarını sürdürülebilir kılmaları için geleceğin liderlerinin belirlenmesi/seçimi, yetenek havuzunun oluşturulması ve gelişimlerinin desteklenmesi insan yönetimi profesyonellerinin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. VUCA dünyasında, CEO ve Yönetim Kurullarının ilk üç ajanda konusu; “etkin yedekleme yönetimi, liderlik potansiyelinin tespiti, etkin liderlik gelişimi ve hızlandırılmış hazır olma” olarak sıralanıyor. Çoğu organizasyon geleceğe hazır olmak adına en azından organizasyonun içindeki yetenekleri geleceğin liderleri olarak geliştirdikleri “Yetenek Havuzları” yaklaşımını uyguluyorlar. Uzmanlar geleceğin liderinin özelliklerini ise şöyle sıralıyor:

Bir dünya vatandaşı, İletişim becerileri yüksek, birçok kanaldan iletişim yapıyor, esnek ve adapte olmaya açık, değişimi fırsat olarak görüyor, çalışan makineyi zorlayarak değişim yaratmaktan çekinmiyor, öğrenmeye açık; meraklı, hem de sadece kendi uzmanlık alanlarında değil, farklı alanlarda öğrenmeye çalışıyor, insanlara dokunarak yönetiyor; dinliyor, geri bildirim alıyor, paylaşarak yönetiyorlar ve aynı zamanda başarıyı da paylaşıyorlar.

Kongrede geleceğin liderlerinin tespiti ve geliştirilmesi konusu DDI ve Korn Ferry sponsorluğunda düzenlenecek iki ayrı oturumda ele alınacak.