AR-GE 250


3G kullanımı hız kesmeden artıyor

Ericsson, Türkiye’deki 3G bağlantılı akıllı telefon kullanıcılarının kullanım alışkanlıkları, eğilimleri ve 4G’den beklentilerine ilişkin çarpıcı sonuçlar içeren “2014 Ericsson ConsumerLab 3G Kullanıcı Eğilimleri ve Beklentileri Araştırması”nı yayınladı. Araştırma, Türkiye genelinde 25 şehirde, ayda en az bir kez akıllı telefon üzerinden mobil internet kullanan toplam 1.500 kullanıcı ile yüz yüze görüşmeler yapılarak gerçekleştirildi.

Ericsson Türkiye Ülke Müdürü Ziya Erdem, araştırmayla ilgili olarak; "Bu yıl 5’incisini düzenlediğimiz bu araştırma ile 3G’nin hız kesmeden kullanım aktifliğinin arttığını ve 3G kullanıcılarının teknolojiyi çok yakından takip ettiklerini görüyoruz. BTK’nın 2014 ikinci çeyrek verilerine göre Türkiye’de 27 milyonu aşkın cepten mobil internet kullanıcısı bulunuyor ve yaptığımız bu çalışmada gördük ki 3G akıllı telefon kullanıcılarının farklı mobil servisleri kullanım sıklığı İngiltere, Amerika, Almanya gibi ülkeleri geçmiş durumda. Bu sonucu, Türkiye’de mobil genişbant penetrasyonunun diğer ülkelere kıyasla henüz daha düşük, fakat hızlı bir yükseliş trendinde olmasına bağlıyoruz.Diğer yandan, bu araştırmada gördük ki, kullanıcıların önemli bir kısmı daha hızlı ve ileri bir teknoloji olarak algıladıkları 4G’yi heyecanla bekliyor. Biz de Ericsson olarak 4G’yi mobil geleceğin kendisi olarak görüyoruz ve Türkiye’deki mobil ekosistemde yepyeni bir devri başlatmasını dört gözle bekliyoruz" dedi.

3G kullanıcılarının yeni ve havalı cihazlara ilgisi artıyor

3G Akıllı telefon sahiplerinin yüzde 43'ü cihazlarını günlük yaşamlarının çok önemli bir parçası olarak görüyor ve hiçbir bağlantı ve hizmet sorununu kabul etmiyor. Yüzde 37'si ağ operatörü seçerken maliyetten önce hız önem veriyor. Yüzde 40'ı yalnızca en yeni ve en havalı cihazlarla ilgileniyor.

1

Türkiye'deki 3G kullanıcılarının haftalık bazda servis kullanımı İngiltere ve ABD gibi ülkeleri geride bırakıyor.

Türkiye'deki akıllı telefon kullanıcıları hâlâ yüzde 91'le en çok sosyal ağları kullanıyor, onu yüzde yüzde 87 ile resim/foto yükleme, yüzde 86 ile anlık mesajlaşma ve yüzde 84 ile video izleme takip ediyor.

2

Türkiye'de mobil genişbant penetrasyonu diğer ülkelere göre yüzde 37.1 ile düşük seviyelerde seyretse de kullanıcılar çoğu mobil servisin kullanımında diğer ülkelere göre daha aktif. Sosyal ağ kullanımında yüzde 91 ile Almanya, Rusya, İngiltere, Amerika gibi ülkeleri geride bırakan Türkiye, yüzde 71 ile mobil oyunlar oynama ve yüzde 67 ile yeni uygulamalar indirme kategorilerinde de ilk sıraya oturuyor.

'Alo' yerini görüntülü konuşmaya bırakıyor

Ericsson Consumer Lab'in araştırma sonuçlarına göre gelecekte geleneksel arama/mesajlaşma servislerinin yerini internet bazlı servisler alabilir. Bugün bu oran yüzde 17 olsa da kullanıcıların çoğu hem geleneksel hem de internet iletişim hizmetlerini birlikte kullanıyor. Örneğin; kullanıcıların yüzde 22'si sadece SMS, yüzde 6'sı ise sadece internet üzerinden anlık mesajlaşma servislerini kullanırken yüzde 56 oranında akıllı telefon kullanıcısı her iki hizmetten de yararlanıyor. Keza ses/arama hizmetlerinde de benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. Kullanıcıların operatör yoluyla ses çağrıları yüzde 38, internet üzerinden sesli/görüntülü arama yüzde 5 ve iki hizmetin ortak kullanımı yüzde 38. Bu da demek oluyor ki Türkiye'de 3G akıllı telefon kullanıcılarının her 10 mesajından 4.4'ü ve her 10 çağrısından 3.3'ü internet üzerinden gerçekleşiyor.

3

2014 Ericsson ConsumerLab “Türkiye 3G Kullanıcı Eğilimleri ve Beklentileri Araştırması”na göre Türkiye’de mobil servislerin kullanımı bir hayli aktif. Akıllı telefon üzerinden sosyal ağ kullanımı, anlık mesajlaşma, mobil oyun ve uygulama indirme gibi servislerin kullanım sıklığında Türkiye; İngiltere, Amerika ve Almanya gibi ülkelerden daha ileride.

İnternet tabanlı iletişim hizmetleri yükselişte. Gelenekselden vazgeçmeyen internet iletişim servisleri kullanıcıları, aynı zamanda her 10 mesajdan 4’ünü ve her 10 telefon görüşmesinden 3’ünü internet üzerinden yapıyor.
Türkiye’de 4G’ye olan ilgi giderek artıyor; kullanıcıların %58’i ise 2015’te 4G’yi Türkiye’de göreceğine inanıyor.

4