3M'in Türkiye hedefi 3 yılda 1 milyar dolar ciro
Turkishtime özel röportaj
Türkiye’de 200 milyon dolar ciroya ulaştıklarını söyleyen 3M Genel Müdürü Andrei Holban, yeni fabrikayla bunu beşe katlayacaklarını vurguluyor…
3M Türkiye Genel Müdürü Andrei Holban’la geçtiğimiz ay yaptığım görüşmenin en ilginç yanı, Romanyalı bir gazetecinin çocuğu olduğunu öğrenmemdi. “İnovasyon alanında dünya liderleri arasında yer alan bir şirketin Genel Müdürü ile yaptığın görüşmeden çıkan en ilginç şey bu mu?” diye sitayişte bulunabilirsiniz. Şirketle ilgili pek çok yeni gelişme var elbette. Onlara geçmeden önce Holban’ın ilgi çekici yanını vurgulamak istedim... Holban, Romanya’nın henüz sosyalist olduğu bir dönemde gazeteci bir babanın çocuğu olarak yetişti. 1992 yılında, Romanya pazar ekonomisi ve uluslararası firmalarla yeni yeni tanışıyorken 3M’e girdi. Bu dönemde 3M’in Romanya’daki ikinci personeliydi. Daha sonra bir dönem Orta Asya’da çalıştı. 2011’den beri de Türkiye’de görev yapıyor…
3M Türkiye’de yeni sayılır. Geçmişi 30 yıl öncesine uzanıyor. (Oysa Türkiye ile aynı kategoride yer alan birçok ülkede daha eski. Örneğin Brezilya’da 50 yıldır faaliyet gösteriyor.) Şirket Türkiye’ye uzun vadeli bakıyor. Bunun en önemli göstergesi Çorlu’da kurulan dev fabrika. 500 milyon yatırımla kurulan fabrika şirket tarafından “super hub” olarak tanımlanıyor. Çorlu’da, Türkiye pazarının yanı sıra çevredeki birçok ülke için de üretim yapılacak.
3M’in inovasyonda dünya lideri olduğunu yukarıda belirtmiştim. Günlük hayatta kullandığımız Post-it, Scotch brite gibi birçok üründe 3M imzası var. 3M’in ürün gamında, dile kolay 50 bine yakın ürün yer alıyor. Bu ürünlerin bir kısmı Çorlu’da üretiliyor.
3M’in Türkiye’ye verdiği önemin bir başka yansıması, üretimin yanı sıra inovasyonun da ülkemize taşınması. Şirketin yönetim merkezinin de bulunduğu Kavacık’ta açılan “müşteri inovasyon merkezi”nde sürekli yeni ürünler geliştiriliyor. 3M’in müşterileri ihtiyaç duydukları ürünleri bu merkezde tanımlıyorlar. Örneğin bir beyaz eşya firması için bu merkezde sessizlik sağlayan teknoloji geliştirilmiş.
3M’in inovasyondaki başarısının arkasında bu alana verdiği önem kadar, mühendislerini keşif yapmaları için özgür bırakmak da yatıyor. 3M’de çalışan mühendisler, zamanlarının yüzde 25’ini herhangi bir siparişe bağlı olmayan, kendi kafalarındaki projeleri gerçeğe dönüştürmeye harcayabiliyorlar.
3M’in Türkiye’de 600 kişi çalışıyor. Türkiye cirosu 200 milyon dolara ulaşmış durumda. Genel Müdür Holban, “Eğer ekonomi iyi giderse 10 yılda 1 milyar dolar ciroyu yakalarız” diye konuşuyor. Buna elbette Türkiye’den yapılacak ihracat dahil. Şimdilik 40-50 milyon dolarlık ihracat yapıyorlar. Bu rakam büyüyecek.
Son olarak 3M’in bir küresel yönetici okulu olduğunu belirtelim… Bugüne kadar Türkiye’den 3M’in diğer ülkelerdeki birimlerine 10 Türk yönetici “ihraç edildi.”