AB liderlerinden Brexit anlaşmasına onay
Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri, Brexit anlaşmasını ve İngiltere’yle gelecekteki ilişkileri belirleyecek siyasi deklarasyon belgesini onayladı. Toplantı başladıktan yaklaşık 40 dakika sonra imzalanan anlaşmayı ilk olarak AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile duyurdu.
AB ve İngiltere müzakerecileri tarafından hazırlanan ayrılık anlaşması metninin, Brexit sonucunda ortaya çıkacak bütün konularda hukuki netlik sağlaması öngörülüyor. Bundan sonraki süreçte, 585 sayfalık Brexit ayrılık belgesinin Avrupa Parlamentosu (AP) ve İngiltere Parlamentosu’nda onaylanması gerekiyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, belgenin onaylanmasının ardından tebrikleri kabul etti. Sonuç bildirgesinde, AB Komisyonu ve AP’ye anlaşmanın 30 Mart 2019’da yürürlüğe girmesini sağlamak için gerekli adımların atılması çağrısı yapıldı.
23 Haziran 2016’da yapılan referandumla AB’den ayrılma kararı alan İngiltere, 29 Mart 2019’da resmen ayrılacak. Liderler 585 sayfalık anlaşma metninde mutabık kalırken Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere’nin AB’den ayrılmasına ilişkin “Sonsuza kadar dost kalacağız” dedi.
AB Konseyinin İngiltere ve Kuzey İrlanda ile gelecekte inşa edilecek ilişkinin çerçevesini belirleyecek siyasi deklarasyonu da onayladığı kaydedilen bildirgede, AB’nin İngiltere’yle gelecekte “mümkün olduğu kadar yakın” bir ilişki yürütme konusunda kararlı olduğu kaydedildi. Anlaşmayla, AB ve İngiltere vatandaşlarının karşılıklı olarak ikamet ettikleri ülkelerde daha önce olduğu gibi yaşamaya, çalışmaya, eğitim almaya ve sosyal haklardan yararlanmaya devam edebilmeleri amaçlanıyor.
AB üyesi 28 ülke olarak geçmişte verilen mali taahhütlerin de İngiltere tarafından tam olarak yerine getirileceğine işaret edilen anlaşmada, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom), fikri mülkiyet hakları, coğrafi işaretler, tescilli ticari ürünler, kişisel verilerin korunması gibi alanlarda ortak çözümler yer alıyor.
Anlaşmada, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’ye bağlı Kuzey İrlanda arasındaki sınır sorununa yönelik çözüm de bulunuyor. AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, “İngiltere ve AB arasında düzenli bir ayrılık gerçekleştirebilmek ve anlaşma sağlamak için zor ve karmaşık bir müzakere süreci geçirdik. Şimdi anlaşma onaylanmalı. Herkes sorumluluğunu üstlenmeli” dedi.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise İngiltere nin AB den ayrılmasının “trajedi” olduğunu belirterek, “Bu sağlanabilecek tek ve en iyi anlaşmaydı. Anlaşmayı onaylayacak olan İngiliz parlamentosu bu durumu göz önünde bulundurmalı” ifadelerini kullandı. Junker ayrıca Brexit’in, Avrupa entegrasyon için bir zafer anı olmadığının da altını çizdi.