AR-GE 250


Ağustos Sayısı Bayilerde

Barış Soydan

MAKRO: TÜRKİYE ‘YUMUŞAK İNİŞ’TE DÜNYA YAVAŞ TOPARLANIYOR
Türkiye, kriz döneminde ihracatını AB’den Asya, Orta Doğu ve ABD’ye kaydırmayı başardı. Ancak dünya ekonomisindeki toparlanma düşük hızda seyrederken, küresel ekonominin lokomotifi Çin ve Hindistan’da büyüme yavaşlıyor. Bu noktada ihracattaki ivmenin sürekliliği, önümüzdeki soru işaretlerinden biri.

YENİ MARKALARLA BÜYÜMEYE DEVAM
TW Steel ve Tendence’in Türkiye distribütörlüğünü yapan Forum Saatçilik, markalarının yeni koleksiyonlarını tüketicilerin beğenisine sunmaya devam ediyor. Çift haneli büyümeye odaklanan şirketin 2012 hedefi yüzde 50 büyümek.

KAPAK: AR-GE ŞAMPİYONLARI 100
Turkishtime’ın “Ar-Ge Şampiyonları 100” araştırmasına göre halka açık şirketlerin 2011’deki toplam Ar-Ge harcaması 665 milyon TL’ye ulaştı. Ar-Ge harcamalarını bir önceki yıla göre yüzde 23 artıran Ar-Ge’nin 100 şampiyonu, global erişimi genişletmek için, yeni ürün geliştirmeyi ve bilgi temelli büyümeyi temel strateji olarak benimsiyor. Turkishtime’ın bu yılki “Ar-Ge Şampiyonları 100” araştırması, Türk iş dünyasının teknoloji ve bilgi üretimi konusundaki performansını çarpıcı rakamlar ve detaylı röportajlarla ortaya koyuyor.

SEKTÖRLERİN HEDEFİ “ÇOCUK İLE ” BÜYÜMEK
Bugün Türkiye’nin yakaladığı yaş döngüsü, siyasi liderlerin hiç bitmesini istemediği türden bir döngü. Çünkü genç nüfusun gücü, en çok ekonomiye yansıyor.Gençler dinamik yaşıyor, ev-otomobil alıyor, para harcıyor...  Tabii çocuk sahibi olduğunda en çok harcamayı da çocuklara yapıyor.

YENİ REKABETTE KRİTİK FAKTÖR SÜRDÜRÜLEBİLİR MİMARİ
Sürdürülebilir Mimari, son dönemin önemli trendlerinden… Bir mimari kavram gibi görünse de aslında çevreye duyarlı, enerji verimliliğini ve sürdürülebilir kaynak kullanımını ön plana alan “eko-teknoloji” uygulamalarıyla bütünleşen bir kavram. İş dünyasında, özellikle fabrikalarda ve ofis merkezlerinde gerçekleştiriliyor.

“TÜRKİYE’DE GAYRİMENKUL, FİNANSTAN POPÜLER OLACAK”
Hürriyet Medya Towers’ı satın alarak adından söz ettiren Nurol GYO, geleceğe yönelik ciddi hedefler tasarlıyor. Nurol GYO Genel Müdürü Aykaç, sektörün geleceğini de çok parlak olarak görüyor. Aykaç, “Önümüzdeki 10 yıl, Türkiye için güzel günler gösterecek. Bu dönemde gayrimenkul sektörünün en flaş sektör olacağına inanıyoruz” diyor.

LÜBNANLI EDGE CAPITAL, FIRSATI GÖRÜP GELDİ
Naji Boutros, Lübnan merkezli Edge Capital’in CEO’su... Arap sermayesinin önemli temsilcilerinden. Türkiye’de alışveriş merkezi ve gayrimenkul geliştirme şirketi Turkmall ile ortak ticari gayrimenkul projeleri yürütecek. Türkiye ve İstanbul’un gayrimenkul potansiyelini çok yüksek buluyor.

BÜYÜMENİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK TEHDİT YETENEK EKSİKLİĞİ
Dünyanın önde gelen insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı şirketlerinden Mercer ve Dünya Ekonomik Forumu’nun ortak yürüttüğü “Talent Mobility” (Yetenek Mobilitesi) araştırmasına göre, ekonomik büyümeyi tehdit eden en büyük risk yetenek eksikliği.

RİSKTEN KAÇMAYIN, RİSKİ YÖNETİN
Politik ve toplumsal olayların ekonomileri olduğu kadar küresel yatırımları da etkilediği günümüzde şirketlerin stratejik, mali ve operasyonel hedeflerini gerçekleştirmek için tüm riskleri doğru hesaplamaları gerekiyor. Potansiyel gelişmelerin önceden tahmin edilerek etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayan ‘kurumsal risk yönetimi’ anlayışı bu yüzden şirketlere önemli avantajlar sağlıyor.

DİJİTAL ÇAĞDA, CEO’NUN AJANDASI NASIL OLMALI?
HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, Türkiye’de dijital ekonomiyi en yakından takip eden isimlerden biri… Özellikle sadece bir teknoloji yöneticisi olarak değil, kişisel olarak da teknolojiyi iş süreçlerine adapte ediyor. Urçar, dünyanın ve Türkiye’nin önemli bir dijital dönüşümden geçtiğini söylüyor ve şirketlerin buna ayak uydurabilmesi için, CEO’ların ajandasında olması gerekenlere dikkat çekiyor.

İNTERNETTE FIRSAT ŞİMDİ 2. NESİL ŞİRKETLERDE
Birinci nesil internet ve teknoloji girişimleri, aldıkları yabancı yatırım ve fonlarla dünyanın ilgisini çekti… Gözler Türk internet pazarına odaklandı. Art arda gelen pek çok yatırım ve satın alma sonrasında Türkiye internet girişimleri açısından parlayan bir yıldız haline geldi. İlk nesildeki fırsatların çoğu neredeyse değerlendirildi. Şimdi ise ikinci nesil gözde internet girişimleri dikkat çekiyor.

GÜÇLÜ MARKA ALGISI, GÜÇLÜ İÇERİKTEN GEÇİYOR
“Content marketing-içerik pazarlama” içeriği şekillendirip yaratmayı, bunu kullanırken stratejileri belirlemeyi ve marka gücünü artırmanın yöntemlerini gösteriyor. Aslında değeri yeni yeni anlaşılıyor... Çünkü internette, sosyal medyada tüm paylaşımlarımız bir içerik oluşturmayı gerektiriyor.

TÜRK HALKI HARCAMAK İÇİN TASARRUF EDİYOR
Türkiye’de özellikle bankacılık ve sigorta gibi finansal sektörleri yakından ilgilendiren ama tüm ekonomiye önemli etkide bulunan bir unsur var: Tasarruf. Son dönemde üst üste yapılan araştırmalar Türk halkının tasarruf eğilimlerinin ideal ölçülerde olmadığını gösteriyor. Derinlemesine görüşmelerde ortaya çıkan ilgi çekici verilerden bir tanesi de Türk halkının tüketim yapmak için belli bir vadede tasarruf ettiği.

R&G ÖZEL BÖLÜMÜ
Kurumsal yönetişim ve risk yönetimi uygulamalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen Risk & Governance Club (R&G Club) Turkishtime işbirliğinde hazırlanan bölümde iş dünyasının önde gelen isimleri risk yönetimi konusunda tecrübelerini paylaşıyor.

“HEDEFİMİZ TURİZMDE DE BİR SCOOTER YARATMAK”
Makro Ayakkabı, Scooter adıyla ürettiği dayanıklı, su geçirmez kışlık botta Türkiye’de kendine özgü bir marka imajı oluşturdu. Kısa sürede, Türkiye’nin sevgisini kazandı. İhracata da başlayan Makro Ayakkabı, şimdi yeni projelerle farklı sektörlerde “Scooter” başarısı yakalamak istiyor.

“OTEL İŞLETMECİLİĞİNDE BÜYÜYECEĞİZ”
Geçtiğimiz ay İstanbul’un lüks otelleri arasına yeni bir marka daha katıldı; Le Meridien… İkinci köprünün hemen yamacında, en büyük iş plazalarına beş dakikalık uzaklıkta, İstanbul’un en pahalı semtlerinden biri olan Etiler’de yükselen otelin sahibi Makyol, işletmecisi ise Starwood olunca iyice merak uyandırdı.

“TÜRK TÜKETİCİSİ, OTOMOBİL ALIM SÜRECİNDE DAHA DİJİTAL”
Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Tolga Atmaca, yaklaşık 1,5 yıldır bu görevde... Daha önce Macaristan GM’de (General Motors) 4,5 yıl boyunca 18 ülkeden sorumluydu. Sonrasındaki görevi ise Rusya oldu. Bu nedenle Almanya’dan İtalya’ya, Rusya’dan Hindistan’a tüketici alışkanlıklarındaki değişimi çok yakından takip ediyor.

YAZARLAR

İŞ’İN DÜNYASI
Volkan Akı
İstanbul Dijital Planı ile bu kentin sorunları çözülebilir.,

AKIL HOCASI
Ali Atıf Bir
Bir Dijital Örgütümüz Eksikti.

İPUCU
Ege Ertem
Olasılıklar

BLOG
İnan Doğan
Büyüme Rakamları Ne Anlama Geliyor?

OTO AJANDA
Halil Okşit
Otomotiv ilk altı ayda yüzde 20 küçüldü, ikinci yarıda ne olacak?