Altın üreten bakteri...
"Nature Chemical Biology" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre "Delftia acidovorans" adı verilen bakterinin toksik olan altın iyonlarından kendisini korumak için salgıladığı özel madde, zehirli iyonları zararsız som altına çeviriyor.
Sudaki mikroskobik altın külçeleri üzerinde hep aynı bakteriye rastlanmasından hareket eden bilim insanları, bakteri tarafından salgılanan metobolitin hem bakteriyi zehirli altın iyonlarından koruduğunu hem de biyomineralleşme sonucu iyonların som altın külçelerine dönüşmesini yol açtığını ortaya çıkardı.
"Delftibactin A" adı verilen metobolit, altının biyomineralleşme sürecini oda sıcaklığında ve ph nötr ortamda sadece birkaç saniye içinde tamamlıyor.
Daha önce yapılan çalışmalar "Ischiadicus metallidurans" adlı başka bir bakterinin, kendisini altının zehirli etkilerinden korumak için altın iyonlarını hücrelerinde depoladığını göstermişti.
Bakteriler, büyümek ve yaşam döngülerini tamamlamak için demir gibi bazı metallere gereksinim duyuyor. Altın, gümüş gibi metaller ise bakterilerin ölümüne neden oluyor.