Android gerçekten risk altında mı?

Apple'ın California'da kazandığı davanın yankıları hala sürüyor. Apple'ın zaferinin son kullanıcıyı nasıl etkileyeceğine ve hükmün Android için ne manaya geldiğine dair pek çok spekülasyon ve analiz mevcut. Mağlup Samsung pazartesi günü değerinden 12 milyar dolar kaybetti ve ceza olarak Apple'a 1 milyar dolar ödemeye hüküm giymesinin ardından şirketin isteyeceği son şeydi.
Apple ve Google arasındaki patent savaşı daha önce de gündemdeydi fakat Samsung'un gölgesinde kalıyordu. Apple, patent ihlali suçlamasıyla ilgili önemli bir engeli aştıktan sonra artık yoluna devam edebilir. Peki bu Androidin gerçekten risk altında olduğu anlamına mı geliyor? Apple, platform ve Google'ı doğrudan hedef mi alacak yoksa cihaz üreticilerinin peşinden gitmeye devam mı edecek?
Apple vs Samsung savaşı sürerken Google ilginç bir açıklama yayımladı:
“Yüksek mahkeme, patent suçlaması ile ilgili hem ihlali hem de meşruluğu inceleyecek. Bunların çoğu çekirdek Android operasyon sistemi ile ilgili değil ve birçoğu ABD Patent Ofisi tarafından yeniden denetlendi. Mobil sektörü hızla hareket ediyor ve yeni katılanlar dahil tüm oyuncular 10 yıllardır yeni yeni fikirler inşa ediyorlar. Ortaklarımızla birlikte tüketicilerimize inovatif ve satın alınabilir ürünler vermek için çalışıyoruz ve bunu sınırlayacak hiçbir şey de istemiyoruz.”
-Apple, Google'ı neden dava etmemeli?
Şu an pek çok kişinin sorduğu soru şu ki Apple daha da ileri gidip Google'ı dava edecek mi? Gerçek şu ki Android üzerinden Google'ı dava etmek Android cihazı üreticilerini dava etmekle kıyaslandığında kanıtlanması zor görünüyor. Davanın açılmaması gereken çok güçlü nedenler mevcut.
Google, Android için bir lisans bedeli talep etmiyor, para akışı Google Play, Apps ve tanıtımlardan sağlanıyor. Google donanım işine giriştiğinde Apple'ı taklit etmekten kaçınma konusunda çok dikkatli davrandı.