Baby Boomer Market

Türkiye’de her yıl 1,4 milyon bebek doğuyor. 0-5 yaş arasında ise 7 milyon çocuk bulunuyor. İşte bu yüksek doğum rakamları ciddi bir pazar yaratıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de aileler bebek başına, 2 yaşa kadar aylık ortalama 60 dolar, yıllık 720 dolar harcama yapıyor. Bilinç düzeyinin yükselmesi anne ve babaları, çocuklarını daha sağlıklı büyütme isteği ile yeni ürün ve hizmet arayışına itiyor. Bu arayış da yeni pazarlar yaratıyor. Bebek-çocuk marketleri bunlardan biri... Son 3 yılda bebek pazarının tüm alt kategorilerinde ciroların 2’ye katlanması da bu potansiyelin bir ispatı niteliğinde. Bebek ve çocuklara ayrılan pazarın büyüklüğü bugün 6 milyar TL’yi geçti. Bugünkü tanımıyla “bebek-çocuk marketleri”n geçmişi çok eskilere dayanmıyor aslında. 1990'lı yıllarda Toysrus ile başlayan trend sadece oyuncakları kapsıyordu. Ancak bugün gelinen nokta çok farklı...Bebek-çocuk marketlerinde giysi, yiyecek, oyuncak, banyo ürünleri, güvenlik ürünleri, mobilya gibi tüm ihtiyaçların bir cevabı var. Zincir mağazalar da dahil 100 metrekare üzeri 400’e yakın bebek mağazası mevcut. Oysa iki yıl önce bu rakam sadece 220 civarındaydı. Bebek mağazası olarak en büyük zincirler online alışveriş ile başlayıp sonrasında fiziki satışa geçen ebebek, Joker, Picabo, Zeyland, Dastini olarak karşımıza çıkıyor. Bebek-çocuk mağazalarının hepsinin internet üzerinden satışları bulunuyor. İnternet üzerinden satışın toplam bebek pazarı içindeki payının yüzde 2’lerde olduğu tahmin ediliyor. Ancak internet, ailelerin ürünleri araştırması ve bilgi edinmesi için bir kanal olarak kullanılıyor. ebebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş, “Bize gelen müşterilerin yüzde 80’i internet sitemizden bilgi alıp istedikleri ürünü belirliyorlar” diyor.
Online'da başladı
ebebek’in kuruluş hikayesi 2000’li yılların başlarına dayanıyor. O dönemde Türkiye’de bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir internet sitesi yoktu. Bunun üzerine öncelikle ailelere rehberlik edebilmek amacıyla bir içerik sitesi olarak Bebek.com sitesini, yine 2001 yılının Eylül ayında da anne-babaların ve bebeklerin her türlü ihtiyacını bir arada bulabilecekleri ebebek.com sitesi hayata geçirildi. 2005 yılında, ebebek internet sitesinde satışlar anlamında elde edilen başarıyı takiben tüm dünyada az rastlanan ‘clicktobrick’ iş modelini uygulayarak fiziki mağazacılığa geçiş yaptılar ve İstanbul’da ilk mağazalarını açtılar. Şu anda 14 ilde 29 mağazayla hizmet veriyorlar. ebebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş, “2001 yılından bu yana fiziki mağazalarımızda yıllar içinde hedeflediğimiz şekilde artış yakaladık. 2013’te Bursa’da ikinci, Malatya, Gaziantep ve Urfa’da ilk mağazalarımızı açtık. Kurulduğumuz günden bu yana markamızı ve rehberliğimizi hep bir adım ileriye taşıdık” diyor.
Yeni mağazalar yolda
2005 yılında sektöre giren Picabo, 6 yaşa kadar bebek ve çocukların ihtiyaçlarını karşılıyor. Picabo Genel Müdürü Sarp Akkaya sektöre giriş hikayesini şöyle anlatıyor: “Bu bağlamda Türkiye milyonun üzerinde yıllık doğum adedi ile çok büyük bir pazar. Başladığımız yıllarda yabancı markaların Türkiye temsilcilikleri bu alanda faaliyet göstermekteydi. Sektör lideriydiler. Zaman içerisinde hatalı yönetimler bu faaliyetlerin bir şekilde son bulmasına neden oldu. Oluşan boşluğu yalnız başımıza doldurmamızın imkanı yoktu. Ancak bence bu durum işini istikrarlı yapmaya devam eden yerli sermayenin önünü açtı. Tabi bizim de”. Sektördeki gelişmeleri yakından takip eden şirket, mağaza sayısını artıyor. 2013'ü 4 mağaza ile kapattılar. Ancak büyüme stratejileri daha fazla mağaza açmak ve franchise vermek şeklinde. Bu nedenle sürekli yatırımcılarla görüşüyorlar. 2014 yılında10 mağazayı aşmayı bekliyorlar.
Online, mağazayı destekliyor
Tüketicinin çok büyük kısmı internette araştırma yapmadan ürün almıyor. Bu yüzden yatırımcılar mağaza kadar internete de yatırım yapmaya gayret ediyorlar. ebebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş, “AVM içindeki mağazamızı ziyaret eden bir anne adayı almak istediği ürünün özelliklerini, kullanımı hakkındaki bilgileri öğrenebiliyor. Sonrasında taşıma problemi olmaması için siparişini e-ticaretten verebiliyor. Veya internette incelediği bir ürünü daha yakından tanımak için mağazamıza ziyarete gelebiliyor. Biz buna ROBO (Resarch Online, Buy Offline) etkisi diyoruz” diyor. Picabo da aynı şekilde online satışın varlığını çabuk kabullenenlerden...5 yıldır Picabo.com.tr adlı internet sitesiyle faaliyet gösteriyorlar. Diğer taraftan Joker, Zeyland, Dastini gibi zincir mağazaların da internet sitesi bulunuyor.
Rekabet çetin, potansiyel yüksek
Pek çok sektörde olduğu gibi burada da yabancı yatırımcıların ilgisi büyük. Güçlü oyuncular var. Yerli sermaye pazar payını kaybetmemek için ciddi mücalede ediyor. Daha az sermayeli şirketlerin işi biraz daha kolay. Çünkü halen orta ölçekli bir ticaret sürdürmenin kıvraklığını avantaj olarak kullanıyorlar. Daha butik hizmet verme gayretindeler. Ancak perakendeciler son beş yıldır birbirleriyle rekabet etmenin yanı sıra internet ile de ayrı mücadele eder durumdalar. Son dönemde bu trend ile birlikte sektörde büyük mağazacılık denemeleri arttı. Ancak şimdilik sadece ürün odaklı girişimler bunlar. İlerleyen dönemlerde sadece ürün değil, sosyal aktiviteler, eğlence gibi tüm beklentilere bir arada cevap bulunabilecek tesislerle karşılaşmamız mümkün. Buradan hareketle sektör temsilcileri nüfus artışı ciddi oranda düşmediği sürece çocuklara yönelik tüm sektörlerde büyümenin devam edeceğini düşünüyorlar.
****KUTU****
SEKTÖRDE KİMLER VAR?
JOKER: Joker mağazalarında, hamile, bebek bakım araç gereçleri, bebek ve çocuk giyim ve aksesuarları, eğitim ürünleri ve oyuncakların yanı sıra, çocuk eğlence parklarıyla eğlencenin de dahil olduğu bebek ve çocuk ihtiyaçlarını karşılayan yüksek kaliteli ürünler, ulaşılabilir fiyatlarla tüketicinin beğenisine sunuluyor.
E-BEBEK: 24 kategoride 10 binden fazla ürün ve 150 markayı içeren ürün çeşitliliğine sahip. En çok ilgi çeken ürünler arasında yeni doğan ıslak mendillerinin ve anne sütünün miktarının artmasına katkı sağlayan alkolsüz malt içeceği Promalt sayılabilir.
PICABO: 0-6 yaş arası bebek ürünleri ile hamile annelere yönelik ürünler var. Bebek arabaları, park yataklar, mama sandalyeleri, oyuncaklar, tekstil, emzik, biberon, kozmetik ürünler, bebek mamaları, anne sütü destekleyici ürünler, ateş ölçerler, telsizler vs. ürün gruplarını sayabiliriz.
ZEYLAND: Zeynep Giyim adıyla 1970 yılında kurulan Zeyland bugün bebek-çocuk marketlerine dönüşmüş durumda. İlk önce tekstille başladığı iş hayatına bugün oyuncak, gıda, eğitim araçlarını da kattı. 50'ye yakın mağazasında hizmet veriyor. Diğer taraftan online ticarette de oldukça aktif. Zeyland.com.tr adresinden satış yapıyor.
DASTİNİ: Dastini Market 2004 yıllında anneler ile 0-6 yaş arası bebek ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile kurulmuş bir bebek-çocuk marketi. Bugün 18 ilde 32 mağazası ile hizmet veriyor. Mağazalarında tekstil ürünlerinden, oyuncağa, beslenme gruplarından kozmetiğe 300 farklı markanın 20 bini aşkın ürünü yer alıyor.