Başarının 9 temel şartı

Her şey fedakarlık ister. Başarı için ise birçok şeyden vazgeçmeniz gerekiyor. Eğer gerçekten buna değeceğine inanıyorsanız başlangıç için vazgeçmeniz gereken 10 alışkanlık şöyle sıralanıyor:

1) Rahat olduğunuz alandan çıkın.

Herkesin kendini iyi hissettiği bir yer vardır. Ancak rahat olduğunuz bölgede kendinizi zorlayamazsınız. Bu sürekli endişe ve stres altında yaşamanızı gerektirmiyor. Ancak ilerlemek için yeni şeyler denemeli ve risk almalısınız. Aksi takdirde koşu bandında ki bir hamster gibi sürekli aynı şeyleri tekrar ve tekrar yapmaktan kaçamazsınız. Döngülerinizi ve ritüllerinizi kırmak zor gelebilir ama hedefiniz büyükse bu kesinlikle şart.

2) Hiçbir zaman öğrenmeyi bırakmayın.

Belki kulağa çok klişe gelebilir ama asla yeterince bildiğinizi düşünmeyin. Unutmayın ki hiçbir konuda en iyi değilsiniz. Ve her zaman sizden daha çok şey bilenler olacak. Bu yüzden öğrenmenin bitmeyen bir yolculuk olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Her gün yeni bir şey keşfediliyor ve bilginin sınırsız olduğu bu dünyada mola vermeye zaman yok.

3) Öğüt almaktan çekinmeyin

Kendi başınıza bir işin altından kalkmak size daha fazla gurur verebilir. Ancak aradığınız başarı ise kendi kendinize çabalamak yerine diğer insanların görüşlerini almaktan çekinmeyin. Bu sizin zayıflığınızı, bilgisizliğinizi ya da yetersizliğinizi göstermez. Unutmayın ki kimse başarıya tek başına ulaşmaz.

4) Küçük ayrıntılara takılmayın

Şeytan ayrıntıda gizlidir derler. Belki bu doğru bir söylev olabilir ama başarı ayrıntılarla ilgilenmez. Küçük şeylere odaklanmaktansa büyük resmi görmeye çalışmalısınız. Bütün ayrıntılar birbiryle bağlantılıdır. Bir kere büyük resmi gördüğünüzde o ayrıntılarda kendiliğinden çözülmeye başlayacaktır.

5) Aynı anda birçok şeyle uğraşmayı bırakın

Başarılı insanların bir çok farklı işi aynı anda hallettiğini düşünebilirsiniz ama gerçek hiçte öyle değil. Bir çok başarılı kişi tek bir şeye odaklanıyor ve geri kalanlara sırtını dönüyor. Birçok şeyle uğraşırsanız hiçbirine gerçekten konsantre olamazsınız ve gerçek potansiyelinizi de ortaya çıkaramazsınız.

6) Kendinize yalan söylemeyin

Başarısızlıklarımız veya zayıflıklarımız için bahaneler üretmek bizi rahatlatabilir ama başarıya rahatlayarak uğraşmanız maalesef mümkün olmuyor. Gerçekleri kabul etmeden, gerçek potansiyelimize de kavuşamayız.

7) Takip etmeyi bırakıp, öncülük edin

Öne çıkmaktan korkarsınız başarılı da olamazsınız. Kendi yolunuzu kendiniz çizin. Sizi istediğiniz yere taşıyacak olan başkalarının yolu değil.

8) Geçmişinizin geleceğinizi kontrol etmesine izin vermeyin

Geçmişten kopmak çok zor olabilir. Bizi bugüne getiren geçmişizdir. Ve asla unutmamız gerekir ama onu değiştiremeyiz. Elimizde olan tek şey geleceğimizdir.

9) Olumsuz insanlardan uzak durun

Olumsuz insanlar size daha gerçekçi gelebilir. Ya da daha mantıklı. Fakat umut olmadan başarı da olmaz. Hayal etmeyi bırakırsanız veya düşlerinize karamsarlığı sokarsınız sadece kendinizi baltalarsınız.