BİLGİ PAYLAŞIMININ ÖNEMİ
Accenture firmasının Mayıs ayında düzenlediği ve benim de katıldığım CEO Summit'te pek çok lider bir araya geldi. ‘’Ezber Bozan Dönüşümler’’ adlı konferansta değişik konuşmacıların altını çizdiği konu 'bilgi paylaşımının önemi' oldu. İnovasyonun hızla yön değiştirdiği hem üstten, hem alttan hem de yanlardan oluşan değişimlerin olduğu dünyamızda bilgi en önemli unsur olarak öne çıkıyor. (Big Bang Theory)
Yine Mayıs ayında katıldığım Bahçeşehir Üniversitesi’nde Doçent İpek Altınbaşak'ın öncülüğünde Pazarlama Profesyonelleri Derneği’nin panelinde altı ayrı sunucu, gençlere azimli olmalarını, kendilerine güvenmelerini, zorluklara katlanmayı öğrenmelerini ve bilgiyi öğrenme ve paylaşmayı sürekli kılmalarını öğütlediler.
Güç toplamakta değil, paylaşmakta
Eski tip genel müdürler ve CEO’lar tüm bilgiyi kendilerinde toplar ve bilgiyi paylaşmamanın kendilerini güçlü kıldığını düşünürlerdi. Ama Haziran 2015’te yöneticilerde aranılan nitelikler arasında en öne çıkan özelliklerden biri bilgi paylaşımındaki cömertlik oldu. Amerika’da yapılan bir araştırmada ortaya çıkan bir bulgu da aynı ofiste yan yana çalışan kişilerin dahi birbirleri ile bilgi paylaşımında çok zayıf kaldığının ortaya koymuş.
Bilgi paylaşımının sadece iyi örnekleri başka yerde uygulamak için değil, kötü hataların tekrarını önlemek veya çözümlerin arttırılması açısından da önemi yüksek.
Kendi şirketimizde yaptığımız bir uygulama da her Pazartesi her profesyonelin katıldığı bir toplantıda tüm devam eden işlerimiz masada ortak bir platformda tartışıyoruz. Bu toplantılarda başka bölümde çalışan birinden kendisi ile alakalı olmayan bir konuda dahi katkı sağlayabiliyoruz. Şirket profesyonelleri artık bilgiyi paylaşan ve şeffaf olan şirket yönetimlerine daha çok güven duyuyorlar.
Yine Mayıs ayında katıldığım Venedik Bienali’nde binlerce sanatkârın ve sanat eserinin birbirleriyle bilgilerini paylaşarak global başarılarını nasıl büyüttüklerini bizzat gözlemledim. Sadece Bienal’e katılmanın dahi bir bilgi paylaşımı olduğunu düşünüyorum. Başarılı şirketleri analiz ettiğimde kendi çalışanları ile iyi iletişim kuran ve çalışanlarının fikrine önem veren şirketlerin çoğunlukta olduğunu gözlemledim. Accenture'un CEO Summitt'te yabancı konuşmacılar, son 10 senede sadece bilgiyi iyi kullanarak milyar dolarlık değere ulaşmış şirketlerden örnekler verdiler.
Tüm başarılı yöneticilere kendi birikimlerini, tecrübelerini ve bilgilerini gençlerle paylaşmasını tavsiye ediyorum.