AR-GE 250


Bir ikinci kariyer önerisi: Girişimcilik

Zehra Tike

Girişimcilik, özellikle dijital sektörlerde yeni bir şirket açmak sadece “28 yaş altı” için mi? Buzdağının görünen kısmına baktığımızda öyle gözüküyor. Mark Zuckerberg’in genç yaşta yakaladığı başarı özellikle yeni nesil girişimcilerin yeni dijital dünyayı daha iyi anladığına yönelik bir kanıya ulaşmamızı sağlamıştı. Bugün TV’lerde dönen HSBC reklamlarında bile genç bir girişimci destekleniyor. Peki bu iş tecrübesinin aslında bir işe yaramadığını mı gösteriyor?

Resmin geneline bakıldığında ise durumun farklı olduğu ortaya çıkıyor. Kauffman Foundation’ın araştırmasına göre 1996’da yeni girişimcilerin yüzde 14,5’i 55-64 yaş grubuna aitken 2010’da bu oran yüzde 22,9’a çıktı. Halen 20-34 yaş arası girişimcilikte yüzde 26 çoğunlukla lider. Ancak makas giderek kapanıyor. Think tank kuruluşu Kauffman Foundation araştırması anahtar web girişimcilerin yaş ortalamasının 39 olduğunu belirtiyor. Daha ilginç olanı kurumun en hızlı büyüyen şirketleri başlatan girişimcilerin yaş ortalamasının 40 olduğunu bulması. Kurum ABD’de şirketlerin en hızlı büyüdüğü dönem olarak girişimcilerinin 55-64 yaş aralığındayken olduğunu belirtiyor.

Gerçekten de Zuckerberg örneğinin ardına baktığımızda bu yönde örnekler de mevcut. Zynga kurucusu şirketini kurduğunda Mark Pincus 41 yaşındaydı. Keza Twitter kurucus Evan Willams 35, Huffington Post’un kurucusu Arianna Huffington da 54 yaşındaydı.

Bu araştırmanın en önemli sonucu da nüfus yaşlanmasının girişimcilik ile nasıl avantaja çevrilebileceğinin göstergesi. Avrupa’da yaşlılığı daha çok telaffuz ediyor olmamızın, öte yandan ABD de yaşlanmasına rağmen bu gerçeğin arka planda kalmış olmasının sebebi girişimcilik olmasın?