Bu Ticareti Facebook Yarattı: F-Ticaret

fticaret
Turkishtime Dergi

Facebook bir sokak ortası; bütün şehirlerin, mahallelerin, dünyanın ortak bir caddesi.  Ve bu caddenin müdavimleri her geçen gün katlanarak artıyor. Dünya çapında 800 milyonu aşan kullanıcısıyla bu cadde, yeni dünya düzenine ayak uydurmaya çalışan işletmelerin, markaların da iştahını kabartıyor.

Nasıl kabartmasın ki? Zira, Facebook markalar için milyonlarca potansiyel müşteriye tek bir mecradan ulaşmak anlamına geliyor. Pek çok marka tarafından başlarda pazarlamaya ve müşteri hizmetlerine yardımcı bir araç olarak görülen sosyal ağ devi, artık güçlü bir satış kanalı olarak da öne çıkmaya başladı. E-ticaretin zaten içinde olan pek çok marka, müşteri deneyimi ve etkileşimin hüküm sürdüğü Facebook’un gücünden daha etkin şekilde faydalanmak adına sosyal ağ üzerinden de satış yapmaya başladı. Hayatımıza F-ticareti sokan Facebook, böylelikle, e-ticaretle sosyal ağların kesişimi olarak tanımlanan, yeni ticaret modeli “sosyal ticaret”in de öncüsü olmayı başardı.

F-ticaret sosyal ticaretin yalnızca bir ayağı...

Bu noktada, sosyal ticaretle “Facebook aracılığıyla ya da Facebook üzerinde yapılan ticaret” olarak tanımlanan F-ticareti birbirinden ayırmak gerekiyor; çünkü, F-ticaret sosyal ticaretin alt bir kolu olarak öne çıkıyor. Sosyal ticaret ise kullanıcıların yalnızca Facebook’ta değil, diğer sosyal ağlarda da paylaştığı verileri kullanarak daha akıllı sistemler yaratan, yeni nesil bütüncül bir e-ticaret modeli olarak tanımlanıyor. Etkileşimli ticaret olarak da anılan sosyal ticaret, tüketicinin satın alma kararını arkadaşlarının etkilemesi esasına dayanıyor. Arkadaşların hayli ağırlığını hissettirdiği sosyal ticarette; markalar kullanıcı hakkında elde ettikleri verilere dayanarak kişiye özel ürünler sunabiliyor. Kullanıcılar da bir ürünü satın almadan arkadaşlarından tavsiye alabiliyor. Müşteriye özel veri toplama ve buna uygun pazarlama önlemlerinin giderek artacağını düşünürsek, sosyal ticaretin geleceğin ticareti olarak değerlendirilmesine şaşırmamak gerek.

Milyon dolarlık pazara kucak açtı

Sosyal ticaret çatısı altında incelenmesi gereken F-ticaret ise markaların Facebook aracılığıyla satış yapmasını sağlayan yeni bir ticaret modeli. Hayli gelecek vaat eden F-ticaretin Facebook’un kullanım oranlarına baktığınızda ve insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi düşündüğünüzde, gelecekte ne denli ivmeli bir büyüme yakalayacağını tahmin etmek zor değil.

Henüz emekleme aşamasında olan F-ticaretin geleceğine yönelik yapılan tahminler de göz dolduruyor. Socialmediainfluence.com’un araştırmasına göre 2015’te Facebook üzerinden yapılan satışların gelirinin tüm dünyada yaklaşık 30 milyon doları bulması bekleniyor.

F-ticaret nasıl işliyor?

Peki, F-ticaret nasıl yapılıyor? Kimi markalar Facebook hayranlarına özel ürünler çıkarırken, kimileri de pazarladığı ürünü satmak için kendi sitesine yönlendirme yapıyor. Kimileri ise kullanıcıya Facebook’tan hiç çıkmadan alışveriş yapma imkanı sunuyor.

Aslında Facebook’ta ticaret Facebook için oluşturulan uygulamalar sayesinde yapılıyor ve Facebook üzerinden satış ve Facebook dışında satış olarak ikiye ayrılıyor:

Facebook üzerinden satışta 3 uygulama öne çıkıyor

Facebook üzerinden satışta markaların kimisi, öncelikle sosyal ağda bir mağaza açmayı tercih ediyor. Bu markalar Facebook’ta açtıkları mağazaları aracığıyla kullanıcıya Facebook’tan çıkmadan alışveriş yapma imkanı sunuyor ve bu sayede Facebook hayranlarına özel ürünleri pazarlama şansı yakalıyor.

Markaların Facebook üzerinden satışta tercih ettiği bir diğer uygulama ise fırsat kuponları. Facebook üzerinden sunulan fırsat kuponlarıyla kullanıcılar, indirimin cazibesine kapılırken, daha hızlı bir şekilde müşteriye dönüşüyor.

Facebook üzerinden satışta markaların kullandığı uygulamalardan bir diğeri de Facebook’un “kredileri”. Ürün satışında, bilindik ödeme sistemlerinin dışında Facebook`un para birimi olan “Credits”i kullanan markalar bir adım öne çıkıp kullanıcının güvenini kazanmayı başarıyor.

Facebook destekli satışın olmazsa olmazı: Sosyal eklentiler

Facebook üzerinde olmayan ancak Facebook destekli satışta ise çok daha fazla uygulama öne çıkıyor. F-ticaretin bu şeklini tercih eden markalar, özellikle kullanıcıların Facebook deneyimini web sitelerine taşımaya odaklanıyor. Bunun içinse birçok marka, işe web sitelerine Facebook sosyal eklentileri yerleştirerek başlıyor. Facebook’un beğen butonu, paylaşım butonu, kullanıcıları diğer kullanıcılara bağlayan üyelik butonu, yorum sekmesi, öneriler ve beğeni kutusu gibi sosyal eklentilerini sitelerine entegre eden markalar, bu sayede kullanıcılardan elde ettikleri verilerle daha etkili pazarlama stratejileri geliştirebiliyor. Artık web sitesinde sosyal eklenti kullanmayan marka neredeyse yok diyebiliriz.

F-ticaretten faydalanmak isteyen markaların bir kısmı da kullanıcıların Facebook profilleri ile web sitesine giriş yapmasını tercih ediyor. Böylelikle markanın sitesine giren kişi en baştan Facebook bilgilerini vererek kendini tanımlamış oluyor.

Hayran sayfaları ürün seçimi için ideal

Markaların hayran sayfası da Facebook destekli ticarette en çok tercih edilen uygulamalardan. Marka hayranlarına özel katalog uygulamaları geliştirilen bu sayfada, kullanıcıya ürünler hakkında etkileşimli bilgi akışı sağlanıyor. Katalog uygulamasıyla ürün seçimini daha kolay yapan kullanıcı, ilgilendiği ürün hakkında da anında iletişim kurabiliyor.

Kimi markalar, Facebook destekli satış için Facebook’la açık açık anlaşma da yapabiliyor. Open Graph Protocol diye adlandırılan bu anlaşma sayesinde markalar web sitelerinde Facebook’la entegre uygulamalar oluşturup, teknik altyapılarını sosyal ağla bütünleştirebiliyor.

Bunlara ek olarak markalar, Facebook sayfasında yaptığı promosyon ilanları ve çeşitli fırsat haberleriyle de F-ticaretin bir ucundan tutabiliyor. Markalar mevcut kampanya duyurularını Facebook kullanıcılarıyla paylaşarak bu kullanıcılara indirimler sağlıyor.

F-ticarette kimler başarıyı yakaladı?Facebook’un yakın zamanda dev bir alışveriş merkezi haline geleceğini gören kimi markalar önce işe sosyal ağda mağaza açarak başladı. Facebook’un ilk mağazalarını açanlar arasında Oscar de la Renta, Diane Von Furstenberg, Tory Burch, L’occitaneü Sephora, Max Factor gibi dünya çapında markalar bulunuyor. Facebook üzerinde satış faaliyetlerini başarıyla sürdüren bu markaların yanı sıra Nike, Apple, Best Buy, Barneys NewYork, Nine West, Heinz, W Hotels de F-ticareti başarıyla yürütenlerden.

Kimler umduğunu bulamadı? F-ticaret kimilerine yaradı, kimilerinde ise hayal kırıklığı yarattı. Gap, J.C. Penney, Nordstrom ve GameStop gibi markalar Facebook üzerinde açtıkları mağazaları, üzerinden bir yıl bile geçmeden kapatmak zorunda kaldı. Yaptıkları yatırımın karşılığını alamadıkları için çareyi Facebook mağazalarını kapatmakta bulan bu markalar, Facebook’tan istediğini alamadı.

  • Bir Facebook kullanıcısının ortalama 130 arkadaşı olduğu tahmin ediliyor.
  • Yine bir Facebook kullanıcısının tercihleri ve beğenilerinin bilinmesi adına 80 gruba bağlı olduğu düşünülüyor.
  • Her bir kullanıcının profilinde ayda 90 adet ileti yayınlanıyor.
  • Facebook kullanıcıları sitede ayda 700 milyar dakika harcıyor.
  • Büyük markalar Facebook üzerinden ciddi bir trafik akışı sağlıyor. Coca-Cola tekil ziyaretçilerinin yüzde 11’ini Facebook üzerinde elde ediyor.