AR-GE 250


Bulut bilişim VMware Forum 2012’de masaya yatırıldı

Zehra Tike

Bulut bilişim ve sanallaştırma alanında dünya lideri VMware, bulut bilişimin bugününü ve yarınını İstanbul’da düzenlediği bir etkinlikle masaya yatırdı. VMware uzmanları, bulut bilişim öncüleri, sektör analistleri ve IT profesyonelleri ile kurumların yöneticileri, işlerini buluta taşıma ve büyütme konusunda sorularına yanıt bulmak, daha etkili bir bulut stratejisi geliştirmek için uygulanabilecek önerileri tartışmak üzere VMware Forum İstanbul 2012’de bir araya geldi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Global Saha ve Müşteri İnisiyatifleri Bölümü Teknolojiden Sorumlu Başkanı Paul Strong, IT’nin dönüşümünün kurumların iş yapış biçimini nasıl dönüştürdüğü, bulutun bu dönüşümdeki rolü ve önemi hakkında genel bilgiler verdi. Strong konuşmasında: “Teknoloji açısından evrimsel nitelik taşıyan bulut, IT’nin sunulması ve tüketilmesi açısından aynı zamanda büyük bir dönüştürme özelliğine sahip. Bu yeni model, kurumlara farklılıklarını destekleyen IT’ye odaklanma, gerçek avantaj sağlamayan IT’ye kaynak ayırmadan bunları hizmet olarak buluttan alma olanağı veriyor” diye konuştu. “Sanallaştırma olmadan bulut bilişimin var olması düşünülemez” diyen Strong, VMware’in bu devrimin tam kalbinde olduğunu kaydetti. VMware kullanan tüm kurumların, çoktan özel bulutlarını yaratmak için ilk adımlarını attığına dikkat çekti.

Etkinliğe video konferans sistemi aracılığıyla katılan T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kaynak israfının önüne geçen bulut bilişimin, bilgiye daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaşmanın yolu olduğunu belirtti. Bilgi toplumunun geleceğinin bulut bilişimde olduğunu söyleyen Yıldırım, karar vericilerin artık bir çekincelerinin olmaması gerektiğini, bulut bilişimin keyfiyet değil bir mecburiyet olduğunu söyledi. 2023 hedeflerinden de bahseden Binali Yıldırım, şu an 35 milyar dolar olan bilişim cirosunun 160 milyar dolara, Ar&Ge’ye ayrılan payın binde 9’dan yüzde 2.5’a ve şu anda 16 milyon olan genişbant ulaşımının da 30 milyona çıkarılacağını kaydetti.

VMware Türkiye Satış Müdürü Yakup Börekcioğlu da VMware Türkiye’de sanallaştırmanın nasıl başladığı ve bugün geldiği nokta hakkında bilgi verdi. Özellikle KOBİ’ler alanında VMware’in çok büyüdüğüne dikkat çeken Börekcioğlu, VMware Türkiye’nin müşterilerine yerel destek vermek üzere yeni bir çağrı merkezi açmaya yönelik çalışmaları başladığı, Türkçe portal çalışmasının sonlandığı, üniversitelerde VMware eğitimlerinin verilmesi ve üniversitelerin sanallaştırılmasına yönelik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu müjdelerini verdi.

Gün boyu devam eden etkinlikte daha sonra VMware uzmanları VMware'in PC sonrası dönem vizyonu etrafında oluşturulan stratejisi ve sunduğu çözümler hakkında kapsamlı bilgiler paylaştılar. Düzenlenen paralel oturumlarda katılımcılar günümüzde IT bölümlerinin müşterilerine "yenilikçi uygulamaları" nasıl sunabileceği, VMware'in son kullanıcılara yönelik bulut tabanlı yönetilebilir çözümleri, kritik iş uygulamalarının sanallaştırılmasının kurumlar için önemi, sanal ortamda ve bulut ortamında yönetim, iş sürekliliği ve felaket kurtarma, sanallaştırmaya yeni başlayacak kurumlar için pratik adımlar, araç kaynak ve öneriler gibi konularda kapsamlı bilgi edinme olanağı buldular.

VMware iş ortaklarından EMC, HP, Hitachi Data Systems, Trend Micro ve NetApp’in yöneticileri, gerçekleştirdikleri sunumlarla katılımcılara bulut bilişime geçiş sürecinde sundukları ürün ve çözümlerle ilgili bilgiler verdiler. Doruknet Genel Müdür Yardımcısı Şenol Doyranlı da “Dış Kaynak Kullanımı” başlıklı konuşmasında veri merkezlerinin şirketler için önemine değindi. Etkinlikte VMware çözümleri kullanan İSKİ’nin Bilgiişlem Daire Başkanı Çetin Çibuk ve BOA Bilgi Teknolojileri Teknoloji Direktörü Burak Çifter de “Devletin e-Dönüşümünde Hizmet Sürekliliği” başlıklı bir konuşma yaptılar.