Dahilerin alışkanlıkları
1) Thomas Edison: Yenilgiye karşı bakış açınızı değiştirin
Thomas Edison 2000'den fazla patente sahip. Ancak yaklaşık 10.000 araştırması da başarısızlıkla sonuçlandı. Edison, “Ben başarısız olmam. Sadece 10.000 defa birşeyin nasıl çalışmayacağını keşfettim” diyor. Edison her zaman yeni şeyler denemeye devam etti ve binlerce defa yanılsa da hiç bir zaman vazgeçmedi. Eğer o bu kadar azimli olmasaydı, belki bugün bu yazıyı okumanız mümkün bile olmayacaktı.
2) Amadeus Mozart: Programlı olmak
Mozart birçok psikolojik rahatsızlakla boğuşuyordu belki de bu yüzden herşeyi sınıflandırmak ve kategorilere ayırmaya daha çok ihtiyaç duydu. Günlük aktivitelerini de buna uygun biçimde sınıflandırıyor ve zaman dilimlerine ayırırıyordu. Örneğin belirli saatleri ders vermek için ayırmıştı ve bu saatlerde başka hiçbir işle meşgul olmamaya çalışıyordu.
3) Nikole Tesla: Fiziksel yollarla beyin hücrelerini uyarmak
Belki de listenin en ilginç alışkanlığına 100'den fazla patente sahip Tesla sahip. Dahi bilim adamı her gece yatmadan önce ayak başparmağını eziyordu. Bunu beyin hücrelerini harekete geçirmek için yapıyordu. Bilim adamları tarafından ayak baş parmağının beyin hücrelerine doğrudan bağlandığı kanıtlanmış bir gerçek. Tesla böylece konstantrasyonunu artırıyor ve zihnini rahatlamaya çalışıyordu.
4) Shigeru Miyamoto: Herşeyi tahmin etmeye çalışmak
Mario ve Donkey Kong gibi ünlü oyunların yaratıcısı Miyamoto gördüğü herşey hakkında bir tahminde bulunuyor. Karşısındaki insanın kilosundan yaşına kadar bir çok farklı şeyle ilgili fikir yürütmeye çalışıyor. Bilim adamları bu yöntemin çevrenizdeki dünyayı daha iyi algılayabilmenizi ve analiz etmenizi sağladığını söylüyor.
5) Mark Zuckerberg: Seçeneklerini daraltıyor
Zuckerberg'i bir televizyon programına terlikleriyle katılırken görebilirseniz. Bunun nedeni bu tarz ufak şeylere kafasını neredeyse hiç yormamayı tercih etmemesi. Örneğin hergün aynı tarz kıyafetler giyerek, gerçekten önemli işler için daha fazla zaman yaratmaya çalışıyor. Böylece asıl konsantre olması gereken şeylere odaklanıp geri kalan ayrıntıların dikkatini dağıtmasının da önüne geçmiş oluyor.
6) Leonardo Da Vinci: Çalışma alanını geniş tutmak
Da Vinci çocukluğundan beri çok meraklıydı. Neredeyse karşılaştığı herşeyi sorguladı ve inceledi. Mühendislikten, astronomi ve tıp gibi birçok farklı alanla ilgilendi. Böylece kimsenin sahip olamadığı bir bakış açısına sahip oldu. Farklı alanlarda kimsenin keşfedemediği bağlantıları kurdu ve bu da yeni şeyler yaratması için ona oldukça yardım etti.
7) Benjamin Franklin: Soğukta kalmak
Franklin her gün Londra'nın buz gibi nehirinde yüzerdi. Böylece zihnini açık ve canlı tutmaya çalışıyordu. Buz gibi suya girmenizi tavsiye etmiyoruz fakat soğuk bir duş almayı tercih etmeniz sizi gün içinde daha canlı ve verimli kılar.