Dijitalde insana para ödemek lazım, robota değil!

Dijital medya büyüyor ama büyük bir sahtekarlıkla... Artık dijital korsanlar için dijital reklamların çok kârlı bir alan olduğunu biliyoruz. Amerikan Ulusal Reklamverenler Derneği'nin Ağustos 1- Eylül 30 2014 tarihleri arasında yapmış olduğu büyük kapsamlı bir araştırmaya göre, sadece ABD’de robot yazılımlarla şişirilen reklamlara ödenen para 6 milyar dolar.
Söz konusu araştırma gerçekten büyük kapsamlı. 36 üye şirket, 186 dijital kampanya, 3 milyon internet adresi, dijital reklamlarını incelenmiş. Yeni teknolojilerle tam 5.5 milyar reklam gösterimi didik didik incelenmiş.
Ortaya çıkan sonuçlara göre korsan ro-botlar gece daha aktif, gündüz o kadar çok çalışmıyorlar. Banner türü reklamların yüzde 11’i ro-bot kaynaklı... Tüm videoların yüzde 23’ü ro-botlar tarafından izleniyor. Programlanmış medya planlarının yüzde 17’si, yeniden hedeflemelerin yüzde 19’u ro-botların halt yemesi. Üçüncü parti trafik kaynaklarının yüzde 52’si ro-bot. Finans, aile, yiyecek içecek kategorilerinde farklılıklar var. Bu alanlarda sahtecilik yüzde 19’lara çıkıyor.
Click sayılarını dakika dakika analiz edin
Türkiye’de şu anda bu konuda yapılmış bir araştırma yok. Birçok reklamverene “sahtecilik” anlatılıyor ama IAB bu konuda bir “bülten” bile yayınlamış değil. En son Hürriyet ve Sabah internet siteleri “sahtecilik” üzerinden garip bir polemik yaşadılar. Konu reklamlar değil daha çok sahte internet trafiği idi.. Bir süredir bu konuya kafa yoruyorum. Veri topluyorum. Önüme gelen medya planlarına bu gözle bakıyorum.
Şu anda reklamverenlerin bu konuda yapacağı tek şey var. Daha kaynakta yani medya planlama aşamasında güvenilir sitelere reklam vermek. Daha ilk günden itibaren de internet sitesi bazında gösterim ve click sayılarını dakika dakika analiz etmek.
Aslında reklamverenin radyoda, televizyonda, gazetede, dergide yaptığı bu ama her nedense iş internet reklamına gelince post analizler bu kadar ayrıntılı incelenmiyor. Çünkü binlerce farklı internet sitesi var ve tek tek performans incelemek çok zaman alıyor. Oysa bu işin doğası bu ve her sitenin performansı, girilen banner, viral, page skin her neyse reklam malzemesi bazında ayrıntılı olarak incelenmeli. Şüpheli sonuçlar veren siteler ayıklanmalı.
Aksi durumda dijitale verilen paranın yüzde 30’u havaya gidiyor. Haberiniz olsun.