ARGE 250


Döviz incelemesi yabancıyı ürküttü

Kurtuluş Ozan Keser

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu döviz işlemlerliyle ilgili inceleme başlattı. Financial Times'ın haberine göre  bu incelemeler yabancı yatırım tarafından olumsuz yorumlandı.

Hükümetin Türk Lirası'nı rahatlatmak ve Gezi olaylarından etkilenen otoritesini tekrar yapılandırmak adına girişimlerde bulunduğunu belirten haberinde Financial Times, Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen 1,3 milyar dolar değerinde döviz satışına rağmen lira'nın değer kaybetmeye devam ettiğini ve 1,96 seviyesini gördüğüne değiniyoFinancial Times haberinde piyasaların BDDK'nın kimin ne kadar lira sattığı incelemesini, her ne kadar olağan olsa da fazla detaylı da bulduğunu söyliyor. Haberde SPK'nın hali hazırda, protestolar esnasında yaptığı döviz kurları ve faiz oranlarındaki aşırı dalgalanmalar ile ilgili olası borsa manipülasyonu ile ilgili incelemeleri gerçekleştirmiş olduğuna da dikkat çekiyor. SPK başkanı Vahdettin Ertaş; Financial Times'a verdiği demecinde  incelemenin tek amacının yatırımcıların piyasaya olan güveninin tesis edilmesi olduğunu, başka bir amaçlarının olmadığını ifade ediyor.

Ertaş, Türkiye'nin makroekonomik temellerinin kuvvetli olmasından dolayı Borsa İstanbul'da görülen düşüşlerin etki alanını açıklamanın mümkün olmadığını, bu yüzden de piyasa manipülasyonu ihtimalinin gündeme geldiğini savunuyor.
Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu her ne kadar bağımsız olsa da 31 Mayıs'ta patlak veren protestoların ardından Başbakan Erdoğan spekülatörlerin 'ümüğünü sıkacaklarını' söyledi; protestolardan gizli bir 'faiz lobisini' sorumlu tuttu ve taraftarlarına devlet bankalarını kullanmaları yönünde bir gönderme yaptı.

Geçtiğimiz günlerde başbakanlık başdanışmanlığı görevine getirilen Yiğit Bulut bir faiz lobisinin Türkiye'ye karşı gizli planlar yaptığı düşüncesinin en güçlü savunucusu. Bulut ayrıca yakın bir zamanda yabancı güçlerin başbakanı telekinezi kullanarak öldürmeye çalıştığını iddia etmişti.