AR-GE 250


Sosyal medya karar alma yöntemlerini değiştiriyor

Turkishtime Dergi

Teradata Türkiye tarafından düzenlenen “Büyük Veri: Büyük Fırsat” temalı etkinlik, şirketlerin üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi. Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe, Teradata EMEA Başkanı Hermann Wimmer, Teradata EMEA Platform ve Pazarlama Çözümleri Direktörü Martin Willcox ile Dr. Deniz Gökçe konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın, dünyadaki veri hacminin 2020 yılında bugünkünün 44 katına ulaşarak 35 trilyon Gigabyte olacağına dikkat çekerek, “Veri hacminin bu denli artacak olmasında bloglar, sosyal medya, internet aramaları ve sensör ağları gibi yeni kaynakların da önemli bir rolü var. Büyük Veri’nin yeniden tanımlandığı günümüzde, sahip oldukları veriyi en doğru ve en etkin biçimde kullanmayı başaran şirketler ve kamu kurumları, ‘daha iyi hizmet’ için çok önemli bir adım atmış olacaklar. Teradata olarak, ‘uyuyan veriyi’, ‘yaşayan amaçlı veriye’ dönüştürecek teknolojileri, gerek platformumuz gerekse çözümlerimiz ve danışmanlık gücümüz ile dünyanın ve ülkemizin önde gelen kuruluşlarına sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İnternet, şirketlerin iletişim biçimlerini değiştirdi

‘Veri: İşinizin Yeni Hammaddesi’ başlıklı konuşmasında verinin günümüzdeki değerini vurgulayan Teradata EMEA Başkanı Hermann Wimmer, “Her geçen gün daha da karmaşıklaşan ve büyüyen veri hacmi, şirketlerin iş yapma biçimlerinde gözle görülür değişikliklere neden oluyor. Sahip oldukları veri miktarının birkaç yıl öncesine göre çift haneli rakamlarda artış kaydettiği günümüzde, şirketlerin veriyi depolamak ve anlamlı hale getirebilmek için gelişmiş çözümlerden yararlanmaları gerekiyor. Veriye hükmetmeye yönelik çözümler, hem rekabet edebilme gücünü hem de verimliliği artırırken, doğru kararların da hızla alınmasını sağlıyor. Her şeyin başlangıcında yer alan dijital veriyi bu nedenle ‘işinizin yeni hammaddesi’ olarak tanımlıyoruz” dedi.

Şirketlerin kontrollü ve tek yönlü bir biçimde tüketicilere ilettikleri mesajların, internetin yaygınlaşması ile birlikte “milyonlarca kişiyle gerçek zamanlı diyalog” halini aldığını kaydeden Wimmer, “Örneğin, dünya perakende sektöründe önde gelen bazı firmalar, internet sitelerinde satılan ürünlerden hangilerinde indirim yapılmasını istediklerini tüketicilere soruyorlar. Sosyal medya platformları aracılığı ile oy kullanan tüketicilerden en çok oyu alan ürünlerde indirim yapılıyor. Elbette bu ürünlerin seçimi rastgele belirlenmiyor. Veriyi doğru analiz etmek ve buradan yola çıkarak tüketicilerle etkileşimli bir iletişim kurmak, bu aşamada büyük önem taşıyor. Başta perakende sektöründe faaliyet gösterenler olmak üzere, Türkiye’deki pek çok şirketin de bu gerçeğin farkında olduğunu ve kısa sürede önemli mesafeler kat ettiğini sevinerek görüyoruz. Bugün Türkiye’deki birçok şirket, tüketicilerle sosyal ağlar aracılığıyla doğrudan ve etkileşimli iletişim kuruyor; buradan toplanan verileri anlamlı hale getirmenin hızlı ve doğru kararlar almalarında kendilerine yardımcı olduğunun bilinci ile hareket ediyor” dedi.

3 yılda 40 bin yıldakinden daha fazla veri oluştu

Etkinlikte söz alan Teradata EMEA Platform ve Pazarlama Çözümleri Direktörü Martin Willcox ise, ‘Büyük Veri ve İş Analitiği Evrimi’ başlığı ile yaptığı konuşmada, geçmişten günümüze veri kavramının yaşadığı değişime değinerek, “Son üç yılda tüm dünyada oluşturulan verinin hacmi, geçtiğimiz 40 bin yılda oluşan veri hacmini geçmiş durumda. Tam anlamıyla veri patlamasının yaşandığı günümüzde kurumların Büyük Veri ile ilgili ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini tek bir teknoloji ile karşılamaları mümkün değil. Bu nedenle de günümüzde artık ‘Tümleşik Büyük Veri Mimarisi’ yönetimi önem kazanıyor” diye konuştu.