Dünyada 'süper varyant' alarmı

Güney Afrika'da COVID-19'un yeni ve muhtemelen aşıya dirençli bir varyantının tespit edildiği bildirildi. Yeni varyantın duyurulmasının ardından Asya ve Avrupa ülkelerinde yasaklar yeniden gündeme geldi.
Singapur ve Hindistan sınır kontrollerinin artırılacağını açıkladı. Avrupa Birliği (AB) ise uçuşların durdurulmasını gündeme getirdi. Almanya ise yalnızca Alman pasaportu ile seyahat eden yolcuların taşınmasına izin verecek. İngiltere de Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Zimbabve, Lesoto ve Eswatini'den uçuşları geçici olarak durduğunu ve bu ülkelerden dönen İngiliz vatandaşlara karantinaya girme zorunluluğu getirdiğini açıkladı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "Üye devletlerle yakın işbirliği içerisindeki Komisyon B.1.1.529 varyantı nedeniyle Güney Afrika'dan hava yolu ile ulaşımı durdurmak için güvenlik freninin devreye alınmasını teklif edecek" açıklamasını yaptı. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da yeni keşfedilen varyantın kendilerini endişelendirdiğini belirtirek, bu yüzden proaktif ve hızlı davrandıklarını ifade etti.
Belçika'da iki vakada yeni varyant şüphesi
Japonya'nın Güney Afrika'dan ve beş Afrika ülkesinden gelen yolcular için sınır kontrollerini artırma kararı aldı. Singapur da Güney Afrika'dan ve komşu ülkelerinden gelen yolculara sınırlandırma getirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yönetimi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde görülen ve COVID-19'un B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni varyantının tehlike durumunu incelemek üzere toplantı gerçekleştirdi.
BM'nin Cenevre ofisindeki basın toplantısında konuşan DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, örgütün yeni COVID-19 varyantına ilişkin gelişmeleri "yakından takip ettiğini" vurguladı.
Diğer yandan tedbirler alınmaya başlanırken Belçika'da yeni varyanta yakalandıklarından şüphelenilen iki hasta olduğu bildirildi.
Yeni varyant nedir?
Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, COVID-19'un çok sayıda mutasyona uğramış, "B.1.1.529" olarak isimlendirilen yeni bir varyantına rastlandı. Güney Afrika'dan Hong Kong'a seyahat eden 1 kişide görülen ve "süper varyant" olarak nitelendirilen türün 32 mutasyona sahip olduğu ifade ediliyor. Uzmanlara göre, mevcut aşıların bu varyanta karşı etkili olup olmadığı henüz bilinmiyor.