E-meyve sebze

İnternetten taze meyve- sebze ve organik ürün satışı yapan e-ticaret siteleri gün geçtikçe artıyor. Doğal koşullarda üretilmiş ürünleri şehirlerdeki tüketiciye pratik bir şekilde ulaştıran bu platformlar tahmin edilenin üstünde bir ilgi görüyor. Bu siteler, tüketicilerin yorucu bir iş gününün ardından çarşı-pazar koşturmasına gerek kalmadan en taze ve doğal ürünü doğrudan üreticiden almasını sağlıyor. Doğal ve mevsiminde yetiştirilen meyve-sebzeyi tarladan topladıktan veya üreticiden temin ettikten sadece bir gün sonra tüketicinin kapısına kadar getiriyor. Üreticiler, sezonuna göre farklı bölgelerden seçiliyor.
Amazon da satıyor
ABD ve Avrupa'da başta Amazon olmak üzere pek çok site, internet üzerinden meyve-sebze satışı yapıyor. Dünyada bu kategorideki ilk örnek Webvan.com oldu. Hellofresh.com, Dinnr.co.uk, Blueapron.com, Farmingo.com dünyada bu segmentte satış yapan siteler arasında. Türkiye’den verilebilecek örnekler de var. Pratikchef.com, Nazillisepeti.com, Tazedirekt.com, Tazemasa.com ve Memlekettengelsin.com gibi... Tüketiciye doğrudan hizmet veren bu sitelerin yanı sıra bir başka alan olarak da B2B yani işletmelere yönelik gıda tedariki hizmeti veren internet şirketleri de var. Buna da Tazelezzetler.com’u örnek verebilir.
Manavim.com öncü oldu
Online meyve-sebze segmentinin e-ticarette niş bir pazar sayılacağını söyleyen Manavim.com kurucusu Erol Ağırlar, internetten organik meyve-sebze satan siteyi ilk kez kendilerinin kurduğunu söylüyor. Sekiz yıl önce kurulan platforma en çok talep İstanbul'dan geliyor. Ürünler haftalık olarak teslim ediliyor. Şehir dışından gelen talepler ise kargoyla gönderiliyor. Hafta boyunca toplanan siparişler cumartesi günü evlere teslim ediliyor.
E-tohum'un CEO'su Burak Büyükdemir, bu trendin gelişimine dair en önemli nedenin tüketicilerin taze ve organik meyve-sebzeye ulaşma talebi olduğuna işaret ediyor. Büyükdemir, “Eskiden hemen herkesin bir ayağı köydeydi. Salçasını, yağını, meyve-sebzesini haftasonları veya belli sezonlarda alıp gelebiliyordu. Artan nüfus ve şehirleşmeyle birlikte, birçok tarımsal ürünün endüstrileşmesi bu imkanı ortadan kaldırdı. Bu gelişmeler, tüketiciyi doğal ürün konusunda başka alternatifler aramaya itti. Bir diğer neden de haftaiçi iş çıkışı saatlerinde marketlerde oluşan yoğunluk ve uzun kasa sıraları... Artık herkesin zamanı kısıtlı. Semt pazarlarında saatlerce dolaşıp en taze meyve-sebzeyi seçme imkanı yok. Online meyve-sebze pazarının böyle oluştuğunu söyleyebiliriz” diyor.
Hal'in hacmi 2.6 milyar dolar
Tazelezzetler.com’un araştırmasını referans gösteren Burak Büyükdemir, 2013 yılında İstanbul Yaş Sebze ve Meyve Hali'ndeki toplam hacmin 2.6 milyar dolar olduğunu söylüyor: “Yeni Hal Yasası'na göre, meyve-sebze ürünlerinin tümünün artık Hal’den geçmesine gerek kalmadı. Migros gibi büyük marketler ürünleri direkt üreticiden tedarik ediyor. Aslında pazar bundan da büyük. Elbette buradaki fırsatı gören girişimciler, bu pastadan pay almak isteyecektir. En önemli nokta daha iyi hizmet vermek”.
"Veri tabanı oluşturduk"
Herkesemeyvesebze.com online meyve sebze pazarına giren ilk girişimcilerden biri olarak biliniyor. 2008 yılından bu yana sektörün içinde yer aldıklarını belirten Herkesemeyvesebze.com'un kurucusu Murat Şekeroğlu ise “Bu işe girmemizin nedeni meyve ve sebzeyi üreticiden tüketiciye arada herhangi bir aracı kurum olmadan ulaştırabilmekti. Bunun için veri tabanı oluşturduk. Üreticilerin ürünlerini bu veri tabanı üstünden tüketicilere ulaştırıyoruz” diyor. Platform, yakın zamanda iPhone ve akıllı telefonlardaki çeşitli uygulamaları da kullanmaya başlayacak. Böylece sesli ya da yazılı olan siparişler, en yakın manav ya da market üzerinden temin edilecek. Bu konu ile ilgili altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Böylece tüketiciler meyve-sebzeye en kısa zamanda ulaşma fırsatı yakalayacak. Şekeroğlu, online meyve ve sebze işinin Türkiye'de önümüzdeki beş sene içinde gelişeceğine inandığını belirtiyor.
“1500 MÜŞTERİ İLE TEMASIMIZ VAR”
Kadri Özdal - N11.com Satış Genel Müdür Yardımcısı 
Offline pazarda market ürün grubunu sadece belirli bölgelere sunan büyük ölçekli süpermarket zincirleri ve bölgesel oyuncular bulunuyor. N11.com olarak market alışverişini online olarak Türkiye’nin her köşesine ulaştırmayı hedefledik. Böylece tüm coğrafyaya satış yapıyor ve ürünlerin üreticiden tüketiciye direkt ulaşmasını sağlıyoruz. Şu anda 4 binden fazla market ürününü satışa sunduk ve bu sayı her geçen gün artıyor. Amacımız platformumuz üzerinden alışveriş yapan müşterilerin tüm ihtiyaçlarına yanıt vermek. Bu bakış açısı ile manav projemiz için ciddi bir yatırım yaptık. En doğal ürünleri bir gün içinde market fiyatlarından daha ucuza ve ücretsiz kargo avantajı ile sunuyoruz. Manav grubundaki müşteriler doğal ve taze ürünleri tercih ediyorlar. Uygun fiyatlı ve hacim/ağırlık olarak taşıması zor ürünler de ayrıca tercih sebebi. Burada önemli olan nokta hızlı ve güvenilir hizmet ihtiyacı. Biz alanında güçlü ve tecrübeli dünya çapında tedarikçiler ile direkt çalışıyoruz. Şeftaliyi Bursa'dan, portakalı Finike'den, elmayı Isparta'dan mevsiminde toplayarak ürünleri soğukta donmayacak, sıcakta yanmayacak şekilde özel ambalajında ulaştırıyoruz. Günlük tüketim ürün grubunda beklediğimiz başarıyı yakaladık. Şu anda günde ortalama 1500 müşteri ile temasımız oluyor.
Her şey mevsiminde...
İki yıl önce faaliyete geçen Nazillisepeti.com'un kurucuları arasında Bora Kızıl, Melih Akçayoğlu ve Sedat Demirel bulunuyor. Meyve-sebzenin yanı sıra katkısız üretilmiş gıdaların paket içeriği, belirli aralıklarla o dönem yetişen doğal besinlere göre güncelleniyor. Her hafta başında kutu içerikleri yayınlanıyor. Doğanın mevsimsel döngüsüne saygı göstermek amacıyla sezonu dışında suni yöntemlerle yetiştirilen ürünler tüketicilere sunulmuyor. Nazilliye bağlı 60 köyden toplam 700 üretici köylüden temin edilen ürünler, şu anda mini, orta ve büyük paket olmak üzere üç farklı seçenekte sunuluyor.