Ege’nin ihracat hedefi 13 milyar dolar
Ege İhracatçılar Birliği, 2017 yılında yüzde 9’luk ihracat artışıyla 11 milyar 838 milyon dolarlık ihracata imza attı. 2018 hedefi, yüzde 8 ihracat artışıyla 12.5-13 milyar dolara ulaşmak. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, KGF’nin sürecek olmasının ve Eximbank desteklerinin ihracatı ateşlediğini belirtiyor…
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, döviz kurunun seviyesinin Türk ihracatçısının dünya pazarlarındaki rekabetçiliğine olumlu etki yaptığını vurguluyor…
2017’yi nasıl bir ihracat performansıyla kapattınız?
Ege İhracatçı Birlikleri 2016 yılında 10 milyar 900 milyon dolarlık ihracat yapmışken, 2017 yılında yüzde 9’luk ihracat artışıyla 11 milyar 838 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan 12 ihracatçı birliği içerisinde; Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2016 yılında olduğu gibi, 2017 yılında da 1 milyar 265 milyon dolarlık ihracat rakamıyla en fazla ihracat yapan birliğimiz oldu.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise; 1 milyar 28 milyon dolar ihracat rakamıyla ikinci sırada yer alırken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 935 milyon dolarlık ihracatla üçüncü birliğimiz olarak kayıtlara geçti.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise; 2016 yılında 124 milyon dolar olan ihracatını 2017 yılında yüzde 103’lük rekor artışla 251 milyon dolara çıkardı ve ihracat artış rekortmeni oldu.
2018 hedefiniz nedir?
Türkiye, 2018 yılı için yüzde 8’lik ihracat artış hedefi koymuş durumda. Ege İhracatçı Birlikleri olarak bizde yüzde 8 ihracat artış hedefi ile yeni yıla girdik. 2018 yılı sonunda 12.5-13 milyar dolar aralığında bir ihracat hedefliyoruz.
Geçen yılın yıldız pazarları hangileriydi?
2017 yılında en fazla ihracat yaptığımız ülke geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Almanya oldu. Almanya’ya 2016 yılında 1 milyar 271 milyon dolar olan ihracatımız, 2017 yılında yüzde 7’lik artışla 1 milyar 365 milyon dolara yükseldi.
Almanya’ya ihracatta hazırgiyim sektörü 303 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan sektörümüz olurken, 181 milyon dolarlık ihracatla demir ve demirdışı metaller sektörümüz ikinci ve 160 milyon dolar ihracatla yaş meyve sebze ve mamulleri sektörümüz üçüncü sırada yer aldı.
2017 yılında ihracat artışı sağladığımız ülkelerde; Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Irak, Yunanistan, Katar öne çıkan ülkeler oldu.
Amerika Birleşik Devletlerine olan ihracatımız yüzde 17’lik artışla 808 milyon dolardan, 946 milyon dolara yükseldi. ABD’ye ihracatta madencilik sektörü 160 milyon dolar, tütün sektörü 156 milyon dolar, kimya sektörü 141 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
İspanya’ya 2016 yılında 522 milyon dolar olan ihracatımız, 2017 yılında 706 milyon dolara çıktı. İspanya’ya ihracatımız yüzde 35 gelişim gösterdi. İspanya’ya ihracatta 335 milyon dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörümüz açık ara lider oldu.
Irak’a olan ihracatımız ise 276 milyon dolardan 368 milyon dolara tırmandı. Irak’a ihracatımız yüzde 31’lik artış gösterirken, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 167 milyon dolar, tütün sektörü 87 milyon dolar ihracat yaptı.
Komşumuz Yunanistan’a 2017 yılında 210 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2016 yılında Yunanistan’a olan ihracatımız 138 milyon dolardı. Yunanistan’a ihracatımız yüzde 52 artış gösterdi. Yunanistan’a ihracatta 92 milyon dolarlık tutarla kimya sektörü lider oldu.
2018 ve 2019 yıllarında Ekonomi Bakanlığı tarafından Amerika, Avustralya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çin, Endonezya, Filistin, Güney Afrika, Hırvatistan, Hindistan, İngiltere, İran, İspanya, Japonya, Kamerun, Katar, Kenya, Kolombiya, Kuveyt, Malezya, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Senegal, Sırbistan, Umman, Ürdün ve Venezuela fuarcılık için hedef pazar olarak belirlendi. Bu ülkelere yoğunlaşarak ihracatımızı arttırmayı amaçlıyoruz.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin gündeminde hangi projeler var?
Ege İhracatçı Birlikleri, katma değerli ürün ihracatını arttırma adına, inovasyon, Ar-Ge ve Tasarımı öne çıkaran çalışma programını benimsiyor.
2017 yılında ihracatçılarımızın yeni pazarlar kazanması için 5 tanesi gıda sektöründe 6 tanesi sanayi sektörlerinde 11 uluslararası fuarın milli katılım organizasyonunu gerçekleştirdik. 27 fuara info stant düzeyinde katılım gösterdik. Yurtdışında pazarlama yöntemi olan 6 ticaret heyeti organizasyonu, ithalatçıları İzmir’de ağırladığımız 8 alım heyeti organizasyonu gerçekleştirdik. Beş çalıştay düzenlerken, 15 sektörel eğitim yaptık.
EİB Moda Tasarım Yarışması’nı 13. kez, Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması’nı 7. kez yaptık. Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ile buluşması için düzenlediğimiz Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın 5.’sini başarılı bir şekilde organize ettik.
2018 yılında ihracatçılarımızın yeni pazarlar kazanması adına, 14 tane uluslararası fuarın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştirmek üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Organik, gıda, hazırgiyim, maden ve deri sektörlerinde Milli Katılım Organizasyonumuz olacak.
Bu yıl EİB Moda Tasarım Yarışmamız 14. Kez düzenlenirken, Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışmamız 8. Kez gerçekleştirilecek. Bu yıl ilk kez Doğaltaş Tasarım Yarışması düzenlemek üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) Projeleri kapsamında Yaş Meyve Sebze, Tekstil, Hazırgiyim, Madencilik sektörlerimizde URGE Projelerimiz devam ediyor.
Yurtdışında Ticaret Müşaviri olarak çalışmış ve yurda dönmüş uzmanlarımızla ihracatçılarımızı iki yıldır düzenlediğimiz “Ticaret Müşavirleri Buluşması” organizasyonu ile bir araya getiriyoruz. 2018 yılında da benzer bir organizasyonu Şubat ayında yapmayı planlıyoruz.
Egeli şirketlerin gündemlerinde yeni yatırımlar var mı?
Su ürünleri sektöründe Muğla ve İzmir’deki firmalar kapasitelerini kullanmakla birlikte, özellikle iç su balıkçılığında düşük kapasiteli işletmeler yaygındır.
Süt sanayinde kapasite kullanımı da yetersizdir. Kapasite kullanımının sınırlı olmasının nedeni, sadece işletmelerin büyük kapasiteli olarak projelendirilmesinden kaynaklanmamaktadır. Süt sanayinin büyük bir bölümünü mandıra, yoğurt üreten imalathane ve küçük işletmeler teşkil etmektedir.
Hububat sektöründe de son yıllarda ülkemizde ithalat artışı olduğundan dolayı kapasiteler tam olarak kullanılamamaktadır. Kuru meyve, zeytin ve zeytinyağı, tütün, yaş meyve sebze sektörlerimizde sezonluk çalıştıkları için tam kapasite çalıştıklarını söylememiz mümkün değil.
Sanayi sektörlerimizde ise; tarım sektörlerimize göre daha yoğun kapasite kullanımı olduğunu ifade etmemiz mümkün.
Ege Serbest Bölgesi yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı için 300 bin metrekare genişleme alanı tahsis edilmiştir. İzmir Serbest Bölgemize de yeni yatırımlar gelmekte ve doluluk oranı her geçen gün artmaktadır.
İzmir-İstanbul, İzmir-Ankara, İzmir-Antalya otoyollarının faaliyete geçmesi ile birlikte İzmir ve çevresine yapılacak yatırımlarda büyük artış olmasını bekliyoruz.
İzmir kalifiye işgücü, limanları, uluslararası havalimanı, otoyolları, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeleri, Türkiye’nin en büyük fuar merkezi, 8 üniversitesi, hinterlandı ile yeni yatırımcılar için cazibe merkezi konumunda.