EĞİTİM 2.0
Dijital devrim finanstan üretime, satıştan pazarlamaya kadar tüm iş yapma şekillerini değiştiriyor. Eğitim de bu dönüşümden en çok etkilenen fonksiyonlar arasında... Değişen dünya, gelişen sosyal medya, teknoloji ve ‘Y’ kuşağının yadsınamaz ağırlığıyla öğrenme alışkanlıkları ve kariyer beklentileri artık değişti. Yeni düşünme ve eğitim yöntemleri hızla benimsenip yayılıyor.
Bilgiyi üretme ve paylaşma şekilleri, eski öğrenme alışkanlıklarını değişmeye zorluyor. Teknolojinin etkisiyle öğretmen merkezli, ezbere dayalı klasik sistem yerini dijital öğrenme süreçlerine yani 'e-öğrenim'e bırakıyor. Yöneticilere yönelik uzaktan eğitim çözümleri geliştiren Enocta'nın Genel Müdürü Ahmet Hançer, geçmişte bilginin tek seferde ve büyük parçalı olarak aktarıldığını, günümüzde ise bilginin küçük parçalı ama daha kompakt iletildiğini söylüyor. Hançer, “İnsanlar bilgiyi hap gibi almayı tercih ediyor. Çünkü zaman, hiç olmadığı kadar kısıtlı ve değerli” diyor.
EdX ve Udacity 500 bin öğrenciyi geçti
LinkedIn, Facebook, Twitter, YouTube, Wikipedia, WordPress, Flickr ve Digg… Web 2.0 kanallarının bu en popüler mecralarını aktif kullanan milyonların beklentilerine uygun yeni bir eğitim-öğretim düzeni de oluşmaya başladı. “Eğitim 2.0” olarak adlandırılan bu model için, sosyal ve mobil öğrenme ile oyunlaştırmanın bir karması diyebiliriz. Bu modelde yaratılan başarılı örnekler, dünyada hayli popüler oldu. ABD'nin önde gelen üniversitelerinden MIT ve Harvard kaynaklı uzaktan eğitim kurumu EdX'in öğrenci sayısı 370 bine ulaştı. Bir üniversiteyle bağlantısı olmayan ama Google ve Microsoft ile ortak ders geliştiren uzaktan eğitim kurumu Udacity'nin öğrenci sayısı ise 150 bin.
Eğitim 2.0 yaklaşımı, öğretmen ve öğrenci arasında daha fazla etkileşim içeriyor. Bilgi, derslik veya okulun yanı sıra özel sosyal ağlarda paylaşılıyor. Sınıfta birlikte öğrenmenin yanı sıra kullanılan Skype, blog'lar ve diğer sosyal ağlar ile öğrenciler daha farklı bir öğrenme deneyimi yaşıyor. Dersler, internet üzerinden 8-12 dakikalık bölümler halinde izleniyor. Video durduktan sonra öğrencinin bazı sorulara yanıt vermesi gerekiyor. Doğru yanıtlar, videoyu ilerletiyor. Yanlış yanıtlar, videoyu başa alıyor. Bu yeni sistemin klasik uzaktan eğitimden temel farkı dijital etkileşimin tüm süreçleri yönetiyor olması.
Türkiye'de Skype popüler
E-öğrenme her yıl daha da yaygınlaşan bir eğitim modeli. Hatta eğitimin ve öğrenmenin yeni hali demek daha doğru. Kurumlara sağladığı çeşitli avantajların yanı sıra özellikle yeni jenerasyonun çalışma hayatına girmesinin, e-öğrenmeye olan ilginin artmasında önemli bir payı var. Çalışma hayatına başlayan bu yeni jenerasyon, teknoloji bağlantılı her tür uygulamayı alternatiflerine göre çok daha çabuk benimsiyor, kullanıyor ve verim alıyor.
Ahmet Hançer, “Dünyada eğitim ve gelişim alanında yapılanlar elbette Türkiye için de önemli bir referans” diyor. Buna paralel Türkiye'de uzaktan eğitim veren üniversitelerin sayısında son üç yılda dikkat çekici bir artış meydana geldi. Özellikle yeni kurulan üniversitelerin işin içine girmesiyle uzaktan öğretim yoluyla eğitim alan öğrenci sayısında ciddi bir artış görülüyor. Türkiye’de uzaktan eğitim veren üniversitelerin sayısı, toplam üniversite sayısının yaklaşık yüzde 80′ini oluşturuyor. Bu sürece paralel olarak hem örgün hem de uzaktan eğitim veren yüksek öğrenimde yeni bir dönem başladı. Öğrenciler, canlı ve interaktif sanal sınıflarda alanlarında uzman akademisyenlerden yüz yüze ders alabiliyor. Hatta bazı örgün eğitim kurumlarında bazı dersler Skype gibi sosyal ağlar üzerinden yapılıyor.
Geleceği Z kuşağı belirleyecek
Türkiye'de eğitim 2.0'ın geleceğini 90'larda doğan en belirleyici özellikleri 'hız' olan Z kuşağı belirleyecek. Artık bu kuşak için üniversiteler, akademisyenlerle birlikte çalışmalar yapıyor ve onların öğrenme alışkanlıklarına uygun çözümleri geliştirmek üzere işbirlikleri düzenleniyor. Tablet bilgisayarın devreye girmesiyle okul kitapları ve destekleyici eğitimlerin e-öğrenme içeriklerine dönüştürülmesi ve orijinal e-öğrenme içeriklerinin üretilmesine başlanacak.
DİJİTAL EĞİTİMDE YENİLİKLER
Akıllı telefonlardan e-postalara, tablet bilgisayarlardan blog'lara kadar pek çok teknoloji, hepimizin günlük hayatında önemli bir yer kaplarken, bu teknolojilerin getirdiği avantajlar şimdi okullara, dersliklere taşındı. İnovasyon uzmanları, dijital eğitim süreçlerini bilgisayar ekranlarıyla sınırlı olmaktan çıkarıp eğitim özelinde yeni teknolojiler geliştirmeye odaklandılar...
ROBOTLAR OKULA GİRDİ
ABD'de 'Roboswot' adlı robot, yedi yaşındaki Devon Carrow Sperduti adlı çocuğun yerine her gün okulda derslere giriyor. Robotun üzerindeki kamera sayesinde hem sınıf arkadaşları Devon’ın yüzünü görebiliyor hem de Devon derste işlenen konuları günü gününe takip edebiliyor. Alerji sorunu yüzünden okula devam edemeyen New Yorklu çocuğun kullandığı robot, VGo isimli şirket tarafından geliştirildi.
HER SIRAYA BİR LAPTOP
ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde sınıflarda öğretmenlerin mobil cihazları eğitim ve öğretime entegre etmesi artık olağan hale geldi. Akıllı telefonlar, iPad'ler ve iPod'ları bir arada kullanan öğrenciler artık kimseyi şaşırtmıyor. ABD hükümeti, yakın zamanda ilköğretim ve lise çağındaki öğrencilerin okullarda kullanmaları için HP ProBook Notebook 440s model laptop satın almak üzere Hewlett-Packard şirketiyle 180 milyon dolarlık anlaşma yapacağını duyurdu.
ÖĞRENCİLERE FACEBOOK'TA
Bugünün öğrencileri, dijital bir dünyada yaşıyor. Eğitimciler, öğrenme süreçlerinin okul saatlerinin ötesine taşınmasından memnunlar. İnovatif eğitim araçlarının gelişimi, teknolojinin mümkün kıldığı bir öğrenme kültürü yaratıyor. Gün boyunca öğrenciler YouTube, Twitter, Facebook, SMS gibi pek çok teknolojiyle iç içe oluyorlar.
iPAD SEFERBERLİĞİ
Arizona State University'de geçen yıl başlatılan iPad seferberliği, öğrencilerin öğrenme süreçlerini geliştirmek amacıyla kampüsteki ders programlarına iPad'i teknolojik olarak entegre etmeyi öngörüyordu. Araştırma, öğrenme ve ders süreçlerinin iyileştirilmesi anlamında olumlu sonuçlar alındığı belirtiliyor. iPad'in müfredata entegrasyonu sonucu, öğrenme süreci daha fazla etkileşimli hale geldi.
SORUNUN YANITI TWITTER'DA
ABD'de bazı okullarda öğretmenler, sınıftaki ders ortamını enerjik tutmak amacıyla cep telefonu, bilgisayar ve 140 karakterlik yanıtların yazıldığı Twitter'dan faydalanıyorlar. Bunun parmak kaldırıp konuşmakta tereddüt eden utangaç öğrenciler için etkili bir iletişim taktiği olduğunu savunuyorlar.
KINDLE'DA E-KİTAP
Amazon.com Inc. geçen yıl bir açıklama yaparak e-reader cihazlarını ve tablet bilgisayarlarını okullarda yaygınlaştırma kararı aldığını açıkladı. Böylece şirket, en büyük rakibi Apple ve iPad'e karşı önemli bir hamle yapmayı planlıyor. Amazon, ABD çapında anaokullarından 12. sınıflara kadar yüzlerce okulda Kindle'ların öğrenciler tarafından test amaçlı kullanıma başlatmayı hedefliyor. Böylece Kindle gibi cihazların, indirimli toplu satışlar yoluyla okullarda yaygınlaştırılması hedefleniyor. Çocukların e-kitaplar yoluyla okumayı daha fazla sevdiği ifade ediliyor.
ONLINE SINAVLAR
Standardize edilmiş online sınavlar, Batı ülkelerinde bütün okullarda uygulanmaya başlandı. Şimdi bu sınavların öğrencilerin bilgisini gerçekten ölçüp ölçmediği tartışmaları gündemde.
SKYPE İLE 'CANLI KONUK'
Dijital iletişimin en önemli araçlarından Skype da öğrencileri ve öğretmenleri sınıflardan dünyaya bağlayan araçlar arasında. Öğrencilerin ufkunu açmak hedefindeki öğretmenler için ABD'de “Skype In The Classroom” oluşumu başlatıldı. Dünyanın dört bir yanındaki okulların da katıldığı bu serbest platform, bir tür “mektup arkadaşlığı” gibi tanımlanabilir. Öğretmenlere kardeş sınıflar bulma, canlı konuşma yapan konuklara bağlanma ve benzer hedefleri olan öğretmen meslektaşlarıyla bir araya gelme fırsatı yaratıyor. Öğretmenler Skype In The Classroom platformu üzerinden birbirleriyle bilgi kaynaklarını paylaşıyor, müfredatı geliştirmeye yönelik görüş alışverişinde bulunuyorlar. Şu ana kadar Skype In The Classroom platformuna 9 bin kişi katıldı. Örneğin, Skype bilim dersi için Şili ve Pennsylvania'da bulunan dersliklerden canlı yayına bağlanan iki deprem mühendisi öğrencilere konuyla ilgili bilgi aktardılar.
EĞİTİM 2.0'IN ÖZELLİKLERİ
Eğitim planları değişecek ve süreleri kısalacak.
Eğitimler oyun, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, ve simülasyon olarak verilecek.
Skype ve Hangout gibi platformlar üzerinden kişiye özel eğitimler olacak.
Geleneksel modele dayalı eğitim veren şirketler ve kurumlar için dijital değişim zorunlu hale gelecek.
Sürekli eğitim modeli geçerli olacak. Değişen şartlara adapte olmak için, eğitim kurumları ve farklı programlar ile uzaktan erişim sürekli hale gelecek.