AR-GE 250


Ekonomik ve uzun süreli eğlence kaynağı: Online oyun

Elif Akın

 

Oyunların insanlar arasında eğlence unsuru olarak adlandırılması oyun dünyasının artık tamamen eğlence sektöründe yerini aldığını gösteriyor. Online oyunların oyunculara sosyalleştirme, hızlı karar alma, strateji kurma, yabancı dil öğrenme, takım ruhunu benimseme gibi kattığı değerler insanları oyun sektörüne her geçen gün daha fazla çekiyor.
Doğası mikro ödeme olan online oyunlar oyuncuları harcama yapmaya sürüklemiyor. Oyuncu oyunu beğenirse harcama yapıyor. Bunun yanında online oyunlar hiç bitmeyen bir hikaye üzerine kurgulandığı yani sonu gelmeyen bir eğlence olduğu için oyuncu oyundan zevk aldığı sürece 3 yıl hatta belki 6-7 yıl oyuna devam edebiliyor.

 

Ekonomik krizden etkilenmeyen tek eğlence sektörü
Online oyunlarda sistem mikro ödeme üzerine kurulduğu için çok cüzi harcamalar yapılıyor. Bu nedenle online oyun lüks bir eğlence metodu olarak sayılmıyor. Dolayısıyla ekonomik krizlerde eğer hobiniz lüks bir restoranda yemek yemek veya lüks bir yurtdışı tatili yapmak ise bunlardan vazgeçebiliyorsunuz. Ama online oyunda bu söz konusu değil çünkü harcadığınız para hem çok az hem de sizi eğlendirmeye devam ediyor. Konuyla ilgili Joygame Pazarlama Direktörü Ozan Aydemir şunları söylüyor; “Ekonomik krizlerde genel olarak oyunlarda bir etkilenme çok söz konu değil. Online oyunlar “eğlence” ve “hobi” sınıfı altındaki birçok başlıktan çok daha ucuz. Örneğin bugün bir restorana gitseniz ve güzel bir akşam geçirmek isteseniz 2 kişilik tek yemek 100 TL, konser 150 TL, butik bir otelde 4 gün kalmak 300 TL. Bu örnekleri çeşitli dallar için artırabiliriz. Bir online oyuna da bu gözle yani hobi olarak bakmalısınız. Oyuncu eğlendiği bir şey için para harcıyor. Bu gözle bakarsanız ve gün sonunda sonuç sizi tatmin ediyor ve paranızın hakkını veriyorsa pahalı kelimesi izafi kalır. Net olmak gerekirse de harcamalar oyun türüne göre değişir ama aylık olarak 30 TL ile 100 TL arasındadır.”