Ekonomiye Damgasını Vuran 12 Zamane Girişimcisi

Kurtuluş Ozan Keser

Jeff Bezos daha sonra Amazon.com olacak fikrini ilk olarak Central Park'ta yaptıkları bir yürüyüş esnasında patronu ile paylaşmıştı. Bezos 1992'de New York'da bir finansal yatırım hizmetleri şirketi olan D.E Shaw'da VP olarak çalışıyordu. Hayalini; 'Internet üzerinden kitaplar satan bir firma kurmak' olarak açıklamıştı. Patronu onu dikkatle dinledikten sonra küçük bir tavsiyede bulundu; 'Bu gerçekten güzel bir fikre benziyor, ama hali hazırda bir işi olmayan birisi için daha da güzel olabilir.'

Etrafı sallayacak kadar büyük fikirler sık sık çıkmaz karşımıza ve bunları hayata geçirmek gerçekten zordur. Ama bu hayal eden ile yapanı birbirinden ayıran farklılıktır. Bezos'un işinden ayrılmaya karar vermesi ve Amazon için çalışmalara başlaması 48 saat içerisinde gerçekleşti.18 yıl sonra hala, insanların alışveriş alışkanlıklarını tekrar tanımlayan şirket olan Amazon'un önemli liderlerinden biri. Amazon'un 56,200 çalışanı ve 80 milyon doların üzerinde bir değeri var.

Bezos ve onun gibi iş adamları üzerinde bir çok araştırmalar yapan ve Business Week ve Fast Company gibi yayınlarda yazılar yazan John A. Byrne geçtiğimiz yıl yayınlanan World Changers: 25 Entrepreneurs Who Changed Business as We Knew It kitabında iş dünyasını değiştiren 25 girişimciden ve bu girişimcilerin içinde dünyayı değiştiren yeniliklere imza atarak ön plana çıkan girişimcilerden bahsediyor. Byrne; Bezos'un hem kendi ülkesinde hem de tüm dünyada çok önemli ve anlamlı bir yeniliğe imza attığını ve bu yüzden kendisi gibi olan diğer girişimciler içinde özel bir yeri olduğunu düşündüğünü ifade ediyor. Byrne'a göre kendi jenerasyonunun en iyi 12 girişimcileri arasında dünyanın her neresinde olursa olsun her listede yer alacağını belirtiyor. Birçokları elbette çok bariz isimler; Steve Jobs, Mark Zuckerberg gibi fakat hepimizin bilmediği gizli yeteneklere dikkatleri çekiyor Byrne. N.R. Narayana Murthy gibi. Infosys'in yaratıcı ve ileri görüşlü kurucusu. Byrne; Murthy'nin girişimi ile Hindistan'ın en büyük şirketlerinden birini kurduğunu ve ülke ekonomisini dünya seviyesine çıkartacak bir iş çıkardığını vurguluyor.

Byrne'nın dikkatini çeken bir başka süpriz  ise top 12 listesine bir tek kadının bile yer almaması. Kadınların dünya ekonomisinde her zamankinden daha fazla etkili olduğu bu zamanlarda Byrne bu listeye dahil edebileceği bir iş kadınına rastlamamış. Her ne kadar Oprah Winfrey'in medya dünyasındaki tartışılmaz üstünlüğü ve Body Shop kurucusu Anita Roddick'i çevre ve sosyal sorumluluğu yüksek şirket konsepti ile etkili bulsa da kendi top 12'sinde yer alan isimler kadar dünya ekonomisine damga vurmuş olmadıklarını düşündüğünü ifade ediyor.

Byrne'nın listesinin objektifliği tartışılır olsa da; World Changers: 25 Entrepreneurs Who Changed Business as We Knew It kitabı okumaya ve diğer görüşlerle karşılaştırmaya değer önemli bir girişimcilik kaynağı.