En Verimli İnsanların Uyku Alışkanlıkları

Kurtuluş Ozan Keser

Hayatımızın ortalama 24 yılı uykuda geçiyor. Bu kadar uzun bir süre söz konusu ise, uykunun bizleri nasıl etkilediği de oldukça önemli bir konu gibi geliyor bana. Uyku ile bildiklerimiz ise çoğunlukla kulaktan dolma, bizlere genel geçer gibi gelen bilgiler. Mesela çoğumuz günde kaç saat uyumamız gerektiği sorusunu 8-9 saat diye yanıtlayacaktır. Fakat uyku alanında en önemli çalışmalara imza atmış olan araştırmacı Daniel Kripke bir röportajında ‘‘6.5 ila 7.5 saat uyuyan insanlar daha uzun yaşar, daha mutlu ve daha verimli olurlar’’ diyor.

Daha Başarılı Günler İçin Uyku Alışkanlıkları Önerileri

1 – Kestirmek önemlidir: Verimliliğinizin düştüğünü hissettiğiniz saatlerde, ki bu genellikle öğleden sonra saat 15:00 civarlarıdır, kısa bir şekerleme ile enerji seviyenizi yükseltip, kısa zamanda tazelenebilirsiniz. ASAP Science ; 30 dakikayı aşmamak şartıyla gün içerisinde yapılan şekerlemenin, hem beyni hem de vücudu dinlendirmek ve günün geri kalanına maksimum verimle devam edebilmek için çok faydalı olduğuna dikkat çekiyor. Tabii bunun için patronunuzdan izin almayı unutmayın. Durumu anlatmak için; ‘‘bilim öyle söylüyor’’ diyebilirsiniz, yalan da değil hani.

2 – Uykuya hazırlığı ritüele dönüştürün: Televizyon, bilgisayar gibi parlak ışıklar saçan ekranlardan, uykudan bir süre önce uzak durun, böylelikle beyniniz bedeninize uykuya hazırlandığı mesajını verebilecektir. Kendinize biraz zaman tanıyın, kitap ya da dergi okuyun, müzik dinleyin.

3 – Yorulun: Uykuya hazır olmanın en etkili yolu hem bedenen hem de zihnen yorgun olmaktan geçer. Araştırmalar elit atletlerin en derin uykuyu deneyimlediklerini gösteriyor. Vücudunuzu ve beyninizi çalıştırın ve yorun.

Ha bir de, kadınlar ortalama 20 dakika ya da daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlarmış Jim Horne’nun Sleepfaring kitabında söylediğine göre. Sebebi de kadınların beyinlerinin daha kompleks bir yapıya sahip olmasıymış, eh hepimizin hali hazırda bildiği gibi...