AR-GE 250


Fed Korkusu ve Çin'deki Yavaşlamanın Bedeli

Kurtuluş Ozan Keser

Amerika'nın süper gevşek para politikaları ve Çin'in doğal kaynaklara olan istikrarsız talebinin nimetlerinden büyük oranda yararlanan  gelişmekte olan marketler, bu hafta başka bir kaba uyarı ile uyanacak.

Reuters'in haberine göre, Fed Başkanı Ben Bernanke, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek kongre toplantısında yapacağı konuşmada daha az bono alımı yapma planının faiz oranlarını yükseltmek ile aynı anlama gelmediğini doğrultusunda açıklamalar yapacağı bekleniyor.

Çin'in iki basamaklı büyüme günleri sona ermiş olsa da, pazartesi günü sunulacak veriler ile dünyanın ikinci büyük ekonomisinin, ikinci çeğrekte, geçtiğimiz seneye oranla yüzde 7.5 oranla, bir çok ekonominin hayal bile edemeyeceği büyümeyi saptadığının piyasalarda en çok konuşulan konulardan biri olacağı öngörülüyor. Fakat yine de trendler açık. Bu trendlerin finans bakanlarının ve 20 lider ekonomi merkez bankalarının katılımıyla, Moskova'da gerçekleşecek toplantıya rahatsız bir arka plan oluşturacağı düşünülüyor.

IMF geçtiğimiz hafta Global Büyüme rakamlarını düşürmüştü. Amerikan ekonomisinde iyileşme, tarihi standartlara göre yavaş olsa da emlak'ın geri dönüşü ve parekende satışlarında haziran ayında görülen artış ile köklerini yavaş yavaş salıyor gibi görünüyor. Economist Van Ark Fed politikaları ile ilgili açıklamasında; 'Fed politikaları Birleşik Devletler için doğru olabilir ama acaba global ekonomi için doğru mudur?' sorusunu soruyor. Van Ark açıklamasında;  'hastaların merkez bankalarından aldığı desteği kesilip rehabilitasyona sevk edilebilir mi? bazı ekonomilerin buna ne kadar hazır olduğu tartışılır' diyor.

Haberde kapitalin dışarı akmasının risk listesindeki en önmeli yere sahip olduğuna değiniliyor. Endonezya ve Brezilya faiz oranlarını yükseltti, Hindistan vadeli işlemler alım satımı kurallarında sıkılaştırmalara gitti. Turkiye merkez bankası ise Lira'ya değer kazandırmak adına büyük miktarda dolar satışına gitti.