AR-GE 250


Gayrimenkulün gizli devi

 

Sağlıktan gayrimenkule, madencilikten güvenliğe kadar pek çok sektörde faaliyet gösteren Elor Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Metin Levi, klasik işadamı kimliğinden uzak, ekonomi sayfalarında pek boy göstermeyen ancak sessiz sedasız pek çok yeni yatırımda hızla ilerleyen, girişimciliğiyle öne çıkan bir işadamı. Adı son olarak kısa bir süre önce Türkiye'nin ilk deniz havayolu şirketi Sedabird'den ayrılması ile gündeme geldiyse de buz dağının görünmeyen kısmında pek çok farklı proje yatıyor.

Türkiye’de 13’ten fazla noktaya ilk kez deniz uçaklarıyla uçmaya başlayan Seabird’e geçen yıl önce ortak olan, ardından diğer hisseleri de devralarak şirketin genel müdürlüğünü yürütmeye başlayan Metin Levi, kısa bir süre önce maddi sıkıntılar nedeniyle uçuşlarının durduğu duyulan şirkette bu sonuç doğmadan hemen önce yatırımını geri çekmişti. Beybi Plastik yatırımı ile Türkiye'nin ilk sanayicileri arasında yer alan bir aileden gelen Levi, aslında bu arada rotasını çoktan farklı ve özgün girişimlere çevirmiş. Antalya’da kurduğu Türkiye'nin 'ilk kablolu su kayağı merkezi Hip-notics' ile bilinen Metin Levi'nin "yeni göz ağrım" diyerek tanımladığı yatırım, sahibi olduğu Sun Plaza içinde faaliyet gösteren Shambala Güzellik Merkezi...

Talep çok, yeni Shambala gelebilir

Merkezin güzellik merkezi olarak başladığını, ancak bugün Türkiye'nin en ileri kök hücre merkezi olduğunu söyleyen Metin Levi, "Vücudumuzda tamiratları yapan hücreler olan kök hücreler, zamanla azalıyor ve cilt bu yüzden yaşlanıyor. Shambala'da göbek yağından elde edilen kök hücreler yüze uygulanarak kök hücre dopingi yapılıyor. Shambala'nın farkı, bu alanda en yeni teknolojili cihazı Türkiye'ye getirmiş olması ve uygulamayı yapan doktor plastik cerrah Serdan Bora Bayraktaroğlu'nun Türkiye'de branşındaki tek kök hücre doktorası yapan kişi olması" diye konuştu. 5-10 yıl arasında kişiyi genç tutan ve yaşlanmayı bu sürede durduran uygulamaya gençlerden bile çok talep geldiğini söyleyen Levi, "Yurtdışında 5 bin euro olan bu uygulama bizde 3 bin 500 euro. Hastanede uyguluyoruz ve tek seansta toplam 3-4 saat sürüyor. İşin ilginç tarafı gençler bile başvuruyor ama biz 40 yaş üstü yaşlara öneriyoruz" dedi. Levi, gelen talebin yoğunluğundan hareketle, bir iki daireyi birleştirip yeni bir Shambala açabileceğini sözlerine ekledi.

Hip-Notics turizme katkıda bulunuyor

Antalya'da Türkiye'nin 'ilk kablolu su kayağı merkezi' olan Hip-Notics Cable Ski Park'ı açarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Metin Levi, bu yatırımın gidişatından da oldukça memnun. İsrail'de örneğini gördüğü tesisin Antalya’nın turizmine de oldukça destek olduğunu belirten Levi, "İki yıl önce Manavgat yolu üzerindeki bir dağın eteğinde 210 dönümlük bir tarlaya, üç göllü kablolu su kayağı tesisi yaptık. Başta sadece su kayağı tesisi diye başladığım yatırım, şimdi 100 yatağı olan konaklamalı bir tesis haline geldi. Profesyonel seviyedeki yabancı kayakçılar ise bizim bir numaralı müşterilerimiz. Türkiye'ye sadece bunun için gelen turistler var, bu yüzden turizme de destek oluyor. Kullanılmayan tarlalar artık turizme de katkıda bulunuyor" diye konuştu. Levi, uluslararası havaalanı imkanı, sıcak hava, bol su, büyük ve doğru arazi gibi avantajlı şartlar yakaladığında bir tane daha Hip-notics açabileceğinin de sinyalini verdi.

En büyük çatı projesi için imza bekliyor

Güneş enerjisi yatırımına sıcak bakan Metin Levi, bu konuda yeterli desteğin mevcut olmadığını dile getirdi. Bursa’da Türkiye'nin en büyük çatıda güneş enerjisi projesine kalkıştıklarını anlatan Levi şöyle devam etti: "Bursa'daki Beybi eldiven fabrikamız için bir bina yapıyorduk. Bu binanın çatısı yaklaşık 1000 metrekare. İnşaat aşamasında çatıyı solar tesis yapılmasına uygun olsun diye kuvvetli yaptırmıştım. Ardından 1 megawatt panel satın alıp montaja başladık. Türkiye'nin en büyük çatıda güneş enerjisi projesi. Geçen sonbaharda başladık ve kış bitti, ancak halen düğmeye basamadık. Devlet makamları konu çatı olunca çökme problemini öne sürerek topu birbirine attığı için bir türlü son imzayı alamıyoruz. Çatı yeterince kuvvetli. Paneller de yeni teknoloji olduğu için normalden çok hafif. Tesis de bizim ama imza çıkamadı gitti. Milli servet aylardır yatıyor. Her gün, bugün-yarın diyerek bekliyoruz."

Emlakta Fenerbahçe ve Kartal'a sıcak bakıyorum

Sun Plaza’nın halen işletme ve yönetimini yapan, karşısında yer alan BeybiGiz’in de yarı hissesine sahip olan Elor Holding, Gülman Group'la beraber NestOrtaköy konut projesini yürütüyor. Nestortaköy'de satışların sürdüğünü belirten Metin Levi, "Yeni projeler bolca geliyor ama dikkatli davranıyorum. Fenerbahçe'de de bir apartman yapacağım. Kartal’ı inceliyorum, bir şirkete genel merkez, bir okul, bir hastane, otel olabilecek yerimiz var. Orada gerçek talebin ne olduğunu anlayana kadar bekleyeceğim" dedi.

Seabird'de bir rüyadan uyandım

Kendini Atatürkçü ve lider olmayı seven bir kişilik olarak tanımlayan Levi, alışılagelmeyen konularda yenilikler yapma hedefiyle Seabird'e yatırım yaptığını anlattı. "Türkiye henüz buna hazır değilmiş. Ben de daha fazla beklemeden bu işten çıktım" diyen Levi, konuyla ilgili değerlendirmesini şöyle aktarıyor: "Uçaklar kiralık, pilot ve bakım ekibi Kanadalı olunca maliyetler çok yüksek oluyor. Hele amaç tatil destinasyonları ise dolu gidip boş dönmeler ve senede iki ay çalışmalar bu işi imkansız hale getiriyor. Bu isin olması icin 20 dakikalık her iki yöne dolu kalkan dolmuş seferleri olmalı. Haliç- Gemlik hattı böyleydi. Marmara’da böyle hedefler vardı, ama yerel yönetim destek vermedi. Çanakkale’ye iniş izni yok. Karadeniz'de de bir iki hedefimiz vardı ama onlar da olmayınca bu rüyadan uyandım. Ancak geçti gitti."

Sıfırdan başlamak yerine fırsatları değerlendirin

Üniversite eğitiminin ardından aile şirketinde çalışmak yerine ABD'de kalmayı seçerek her şeye sıfırdan başlayan, orada tekstil alanında büyüdükten sonra Türkiye'ye gelerek aile şirketine dönen Levi'nin bu süreçte genç girişimcilere tavsiyesi var. Benzer durumdaki girişimcilere sıfırdan başlamak yerine ellerindeki fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini öneren Metin Levi, farklı bir noktaya da parmak basıyor: "İnsanlar hep sevdiği işi yapmaya bakar. Ancak yaptığın işi sevmek diye bir şey de var. Asıl mesaj üretmeyi, servis yapmayı sevmekte. Yaratıcı olmak da gerekli. Para kazanmak için uğraşmayın, insanlara faydalı olun ki, onlar size paralarını vermek için sıraya girsinler."