GELECEĞİN YÖNETİCİ&GİRİŞİMCİ PROFİLİ

Yarattığı girişimi ABD’de ayağa kaldırmaya uğraşan genç bir girişimci... Derken Şili hükümeti tarafından kurulan girişimcileri destekleme programına katılıyor. Yeni bir sosyal ağ modeli üzerinde çalışan bu girişimci henüz 20’li yaşlarında… Ama şimdiden gelir hedeflerini anlatırken 7 haneli rakamları telaffuz ediyor. O girişimcinin hikayesini dinlemek istediğimizde kendisine Skype üzerinden bağlanıyoruz. Sonrasında da iletişime sosyal medya üzerinden devam ediyoruz.
Belirgin özellikleriyle tarif ettiğimiz bu portre, dijital ekonominin yeni profesyonel ve girişimci kesiminin temel niteliklerini gözler önüne seriyor. Dijital ekonominin yeni aktörlerinin mutlaka ama mutlaka uluslararası bir odağı bulunuyor. Bu yeni profesyonel ve girişimci sınıf, başta sosyal medya olmak üzere sosyal süreçleri işlerinin temel unsuru haline getiriyor. Onlar için Facebook ve Twitter’da geçirilen zaman kendi işlerinin optimizasyonunu sağlamak için önemli bir fırsat. Aynı zamanda bu şekilde kendi işlerine yönelik geri dönüşleri ölçüyor ve onlar üzerinden strateji oluşturuyorlar.
Yeni dönemin prensleri
Yeni dönemin iş insanlarının dünyadaki etkinlikleri gün geçtikçe artıyor. Sıklıkla yeni bir girişimci ya da etkili bir profesyonel ile tanışıyoruz. Son dönemlerin dikkat çekici sosyal medya mecrası Pinterest’in kurucusu Ben Silbermann yeni yeni tanıdığımız girişimcilerden. Onun farklı kariyer hikayesi son dönemde öne çıkan yeni girişimci profiline ilişkin önemli veriler sunuyor. Silbermann’ın kariyerinde henüz bir üniversite mezuniyeti bulunmuyor. ABD’de Des Moines’te yetişen Silbermann burada lise eğitimi alıyor. Sonrasında gelecek vaat eden ilgileri dolayısıyla Google tarafından işe alınıyor ve burada çalışmaya başlıyor. Profesyonel yaşamına ilişkin eğitimi Google’da alan Silbermann, burada iki yıl çalıştıktan sonra kendi girişimi Pinterest’i hayata geçirmek için ayrılıyor. Kısa zamanda başarılı bir iş modeli geliştiren Silbermann, Pinterest için Silikon Vadisi’nin etkili girişimcileri ve girişim sermayedarlarından ciddi destek görüyor. Bu kariyer öyküsü yeni dönemde çokça konuştuğumuz isimlerin kariyerlerinin, daha önceki dönemin girişimci ve profesyonellerinin kariyerlerine pek benzemediğini gösteriyor. Yeni dönemde profesyonel ve girişimci arasındaki geçişlerin de hızlandığı görülüyor. Pinterest kurucusu Ben Silbermann’ın kısa kariyeri yeni kariyer modelinin önemli örneklerinden birisini oluşturuyor.
Profesyoneller 360 derece olacak
Dijital ekonomi, tüm sektörleri ve iş süreçlerini etkilerken, insan kaynaklarındaki modelleri de dönüştürüyor. Üst düzey yönetici araştırma şirketi Stanton Chase Türkiye Yönetici Ortağı Çağrı Alkaya, dijital ekonominin profesyonel profilinde köklü dönüşümler yarattığını belirtiyor. Dijital ekonomi, iş hayatına bu dönemde başlayan profesyonellerin kariyer algılarında dönüşüm yaratmakla kalmıyor. Aynı zamanda eski çalışanları da gelişim yönünde zorluyor. Tüm bu süreç yeni bir kariyer modelinin ortaya çıkmasına yol açıyor.
Çağrı Alkaya, yeni kariyer düzeninin birçok boyutu bulunduğunu belirtiyor. Yeni kariyer düzeninde profesyonellerin hem özellikleri hem de ihtiyaçları 360 derece. Sadece yönetime odaklanmış tek boyutlu bir yaklaşımdan ziyade, işin temel dinamiklerine yönelik bir ilginin de gelişmiş olması gerekiyor. Alkaya, Google’un iş ilanlarında kullandığı “Fikri bul, kullanıcıyı bul” ifadesini örnek veriyor. Yeni dönemin profesyonellerinden sadece yaratıcılık göstererek fikri bulmaları değil, o fikrin alıcısını hesaplamaları da bekleniyor. Kısacası hem iş geliştirme hem de pazarlama yeteneklerini geliştirmeleri isteniyor.
Teknoloji şirketlerinde örnekleri görülmeye başlanan dijital profesyonellerin diğer sektörlerdeki insan kaynakları trendlerini de etkilemeye başladığı görülüyor. Yeni dönemin profesyonelleri teknoloji şirketlerinde yoğunlaşırken, ilaç gibi araştırmaya dayalı sanayilerde de yeni dönemin öncül profesyonellerine rastlanıyor.
‘MT’ tarih olacak
Yeni dönemin profesyonellik algısında yaşanacak köklü değişikliklerden bir tanesi de şirketlerin kariyer geliştirme çalışmalarında gerçekleşecek. Stanton Chase Türkiye Yönetici Ortağı Çağrı Alkaya, dijital ekonomi döneminde farklılık stratejilerinin öne çıkacağını belirtiyor. Bu stratejiler dolayısıyla özellikle insan kaynakları yönetiminde uzun boylu yapılanmalara çok da başvurulmayacak. Çağrı Alkaya, belli özellikteki kişilerin istihdam edilip belli kadrolar için yetiştirildikleri MT (Management Training- Yönetici Yetiştirme) opsiyonlarının gelecekte çok da tercih edilmeyeceğini belirtiyor. Dijital ekonomi döneminde şirketler çok hızlı hareket ediyor. Bu hızlı dönemde proje bazlı bir iş akışı söz konusu oluyor. Bir şirkete A işi için alınan kişi, şirketin bir dönem sonra en önemli faaliyet konusu olacak olan B işine kaydırılabiliyor. Çağrı Alkaya, bu yüzden yeni dönemde özgeçmişten ziyade beceri ve yeteneklerin daha önemli olduğunun altını çiziyor. Hızın büyük ekonomik değer anlamına geldiği bu dönemde profesyonellerin süreçlere hızlı adapte olmaları da bekleniyor. Bunun yanında çok yüksek bir sorumluluk ve yüzde yüz bir adanmışlıkla çalışmaları da isteniyor.
Şeffaf ve eğlenceli profesyoneller devri
Yeni dönemde profesyonellerden daha fazla adanmışlık ve sorumluluk beklenmesi ilgi çekici bir dönüşümü de beraberinde getiriyor. Stanton Chase Türkiye Yönetici Ortağı Çağrı Alkaya, işin aynı zamanda eğlence olduğu bir dönemin yaşanacağını ifade ediyor. Alkaya, bu çalışma biçiminin eğlenmeden sürdürülebilir olamayacağını, inovasyon ve yaratıcılık için işin eğlenceli bir süreç olması gerektiğini anlatıyor. Birçok teknoloji şirketinde olduğu gibi eğlenceli ofisler ve masasız, esnek çalışma formları yeni dönemin ana trendi olacak. Geleceğin profesyonelleri bu çalışma formları içerisinde etkili olan kişilerden oluşacak.
Bunun yanında yeni girişimci profili içerisinde sosyal medya iletişiminin de önemli olacağını söylemek gerekiyor. İş süreçleri dijital mecralara kayarken, sosyal medya da bu sürecin önemli bir bileşeni olacak. Dolayısıyla yeni dönem profesyonellerin dijital trafiği iyi yönlendirmesi beklenecek. Dijital trafiği yönlendirmedeki temel unsurlardan bir tanesi de şeffaflık olacak. Sosyal medyada sadece görünür olmak değil, aynı zamanda tümüyle şeffaf bir varlık göstermek gerekiyor. Çünkü gelecekte dijital mecralarda yaşanacak gerçek kişilerin arasındaki etkileşim dinamik bir iş ortamı oluşturacak.
Eğitim, işi bölmeden devam edecek
Dijital ekonominin yeni profesyonelleri ve girişimcilerinin eğitime bakışında da farklılıklar bekleniyor. Yukarıda Pinterest’in kurucusu Ben Silbermann’ın üniversite eğitimine başlamadan Google’da çalışması ve daha sonra girişimini başlatmasını bu algının canlı örneklerinden. Eğitim, profesyonel ve girişimcilerin kendi işlerine yönelik bilgi birikimlerini artırmaları için halen en temel araçlardan bir tanesi. Dolayısıyla yeni dönemde profesyonellerin kendini eğitme konusundaki arayışları sürekli devam edecek. Çağrı Alkaya, profesyonellerin eğitime devam ederken eskiden olduğu gibi çalışma hayatına ara vermeyeceklerini söylüyor. Yeni dönemde profesyoneller eğitime iş hayatı ile birlikte devam edecek.