Google, Apple'ı geçerek en değerli global marka oldu
Yıldan yılla yüzde 40 yükselişle 159 milyar dolar değerine ulasan Google, 2014 BrandZTM Top 100 En Değerli Global Marka sıralamasında en değerli marka olarak Apple’ı solladı. Üç yıl en tepedeki yerinden sonra marka değerinde yüzde yüzde 20 düşüş yaşayan 148 milyon dolarlık Apple 2'nci sıraya kaydı. En iyi işleyen marka pozisyonunu korumasına rağmen çarpıcı yenilikte yeni ürünler sunmayı başaramaması nedeniyle Apple’ın tüketiciler için artık tanımlayıcı teknoloji olmadığı yönünde yükselen bir algı mevcut. Dünyanın önde gelen B2B markası IMB ise 108 milyar dolarlık değeriyle 3'üncü sıradaki yerini korudu. Millward Brown Optimor müdürü Nick Cooper bir numaralı marka üzerine şu yorumda bulundu: “Google Glass gibi icatları, yapay zekaya olan yatırımları ve Android işletim sistemini araba gibi ürünlere taşıyan bir çok ortaklıklarıyla Google geçen yıl çok yenilikçiydi. Tüm bunlar tüketicilere Google’ın ne olduğu konusunda çok güçlü sinyaller yollamakta ayrıca bu yükseliş Apple’ın yavaşlama dönemine de denk gelmekte.”
Roth: "Güçlü markalar listedeki yerlerini korudular"
“Bu yılın endeksi değerlerde güçlü bir iyileşmeye ve ilk defa olarak Top 100’de tüm kategorilerde gerçek büyümelerle duraklamanın sona erdiğine dikkatleri çekmekte”, diye yorumladı WPP, The Store’un CEO’su David Roth ve şunları ekledi: “Burada en göze çarpan güçlü markların nasıl iyileşmeye öncülük ettikleri. 2014 Top 100 listemizdeki 71 marka
2008’de de listedeydiler. Finansal kargaşaya ve geçen yıllarda birçok işletmeyi yok eden dijital aksamaya rağmen bu markalar, güçlü markalarının dayanıklılığını kanıtlayarak listedeki yerlerini korudular.”
WPP tarafından yaptırılan ve Millward Brown Optimor tarafından yürütülen BrandZ Top 100 En Değerli Global Marka çalışması bu sene dokuzuncu yılındadır. Çalışma marka değerini hesaplamak için finansal verilerin yanında potansiyel ve var olan müşterilerin görüşlerini de kullanan tek sıralamadır. 2006’daki ilk listeden bu yana Top 100’un toplam değeri yaklaşık olarak iki katına çıktı. Top 100 bugün, bankacılık ve kur krizinin başlangıcı olan 2008 yılı karşılaştırıldığında, yüzde 4 artışla, 2.9 trilyon dolar değere sahip.
Başarılı markalar yaşamdan pay alıyor
Bu yılın raporunda altı çizilmiş bulgular şunları içermektedir:
• Yaşamdan Pay: Google (1 numaralı marka), Facebook, Twitter, Tencent ve LinkedIn gibi başarılı markalar sadece araçlar olmanın ötesinde yaşamımızın bir parçası haline de geldiler. Bu markalar insanların bir yandan hayatlarının geri kalan kısmını planlamalarına yardımcı olurken onların dikkatlerini ve hayal güçlerini çeken yeni iletişim yolları
sunmaktalar. Zihnimizde daha çok alan elde edebilmek amacıyla Tencent ve Google gibi markalar kategorilerin de ötesine geçiyorlar. Bu trend Nike+ gibi var oluş fonksiyonunun ötesine gecen hizmetler sunan, yaşamdan pay olma peşinde olan markaların en büyük örneği, 1 numaralı giyim kuşam markası Nike’ı da ilerilere taşımakta. Mesela yine annebebek sağlığı konusunu ön plana çıkaran Pampers sıralamada 39'uncu sırada ve değerini yüzde 10 artışla 22.6 milyar dolara çıkarmış durumda. Yine ‘gerçek kadın’ felsefesinin peşinde başarıya koşmaya devam eden Dove 4.8 milyar dolarlık marka değerine sahip.
• Giyim kuşam en hızlı gelişen marka: Top 10 giyim kuşam markası bu sene, araba (yüze 17 artış) ve perakendeyi (yüzde 16) geride bırakarak, yüzde 29 büyümeyle yaklaşık 100 milyar dolarlık değere ulaştı. Uniqlo, Nike ve Adidas gibi markalarda ise değerlerinde hep 2 basamaklı sayılar halinde gösterdi.
Çinli Tencent Facebook'u geçti
• Teknoloji hizmet markaları tırmanışa devam ediyor: En iyi dört marka teknoloji şirketleri olmakla kalmayıp bu senenin büyük yükseliş gösterenlerinin çoğunluğu da yine bu şirketler. Bu yılın en hızlı tırmanış göstereni, yüzde 68 yükselişle değeri 36 milyar dolara çıkan ve Top 100 listesinde 21. sırayı alan Facebook’un önünde, yüzde 97 artışla 54
milyar dolara yükselen ve genel Top 100 sıralamasında 14'üncü sıraya yerleşen Çin internet markası Tencent. Top 100 listesine yeni giriş yapan markalar arasında 14 milyar dolar marka değeriyle 71. sırada Twitter ve 12 milyar dolar marka değeriyle 78. Sırada LinkedIn mevcut. Hep birlikte teknoloji markaları BrandZ Top 100 sıralamasındaki değerlerin yüzde 29’unu oluşturmaktalar.
• Yüksek değerli markalar daha hızlı büyüme sağlıyor: Son dokuz senenin ‘envanter portföyü’ olarak BrandZ™ sıralamalarının bir analizi geniş borsa endeksi S&P500 ile karşılaştırıldığına oldukça elverişli bir performans göstermekte. Şirketlerin S&P500 endeksindeki değerleri %44.7 büyürken, BrandZ™ portföyü, güçlü markalı şirketlerin
hissedarlarına daha yüksek değer getirdiğini kanıtlar biçimde, %81.1 büyüme gösterdi. Bu konuda burada bir grafik mevcuttur.
• Batı dünyasının markaları 2014’te kendini toparladı, Top 100’deki marka sayısının ve marka değerinin büyük bir kısmını bunlar oluşturmakta. Bu iyileşen ekonomik durumun yanı sıra oturmuş markaların dirençliliğini ve yeni markaların atılımını da yansıtmakta. Netice olarak hızlı büyüyen ekonomilerin markaları 2014’te geriye kaydılar. 11 markasıyla Çin listede en büyük temsile sahipken Rusya’nın Sberbank ve MTS olmak üzere iki markası listede kalabildi. Mobil operatörü MTN de üst üste üçüncü defa Afrika’nın listedeki temsilcisi oldu.