Haziran sayısı bayilerde

Barış Soydan

KAPAK

40 GLOBAL TÜRKİYE’NİN YOLUNU AÇIYORLAR
Dünyanın dev şirketlerinde Türk yöneticileri görmek artık olağan hale geldi. Krizin tetiklediği ‘Türk yönetici trendi’, yöneticilerin göstermiş olduğu iyi performansla birlikte krizden bağımsız şekilde yayılıyor. Türkiye’nin ekonomide de yükselen bir değer olarak ortaya çıkmasıyla iki trend birbirini destekler konuma geldi. 67 tane yabancı şirket, bölge ofisini Türkiye’ye taşıdı. Çoğunluğu da bu ofisleri Türk yöneticilere emanet etti. Türkiye, yönetici ihracatı konusunda odak noktası oluyor. Yöneticiler her sektöre ve dünyanın her yerine yayılıyor.

11 GÖZLER STANDARD & POOR’S’UN NOTUNDA
Mayıs ayının en önemli olayı kuşkusuz Fitch’in 2012 yılı Kasım ayında Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir ülke seviyesine” yükseltmesinin ardından Moody’s’in de Türkiye’nin notunu aynı seviyeye çekmesi oldu.

20 MATRUŞKA ŞİRKETLER
Artık büyük şirketler, bünyelerindeki “fazlalık” yapıyı onları yeni şirket haline getirerek avantaja çeviriyorlar.

66 TİM AKADEMİ 2023 EĞİTİMLERİ BAŞLADI
TİM, 2023’te 500 milyar dolarlık ihracata ulaşma hedefi doğrultusunda ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için ‘TİMAKADEMİ2023’ çalışmalarını başlatıyor. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2023 hedeflerine ulaşabilmek için mutlaka değişim ve dönüşümü başarmamız gerekli” diyor.

68 İŞTE BANKASIZLAR
Türkiye’de bankacılık sektörü geniş bir penetrasyona ulaşsa da halen ciddi bir bankasız nüfus bulunuyor. Türkiye’deki banka yöneticileri 20 milyonu bulan bir bankasız nüfus olduğu görüşündeler. Peki herhangi bir bankayla çalışmayan bu kişiler kimler?

76 Avivasa Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk:
“TEK RAKİBİMİZ İNŞAAT SEKTÖRÜ”
1 Ocak 2013’ten bu yana uygulanan devlet katkısı ile bireysel emeklilik sektörü ciddi bir ivme kazandı. Avivasa Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk, devlet katkısı ile sisteme katılımların üç kat arttığını söylüyor.

82 FAKTORİNGDE BÜYÜME DÖNEMİ
Yeni yasa ile yeni bir çehreye kavuşan faktoring sektörü için 2013 uyum yılı oluyor... Sektörün 2013’ü yüzde 15-20 civarında büyüme ile yaklaşık 90 - 100 milyar TL işlem hacmiyle kapatması bekleniyor...

90 Rotman İşletme Okulu Dekanı Roger Martin:
“MAKRO VE UZUN VADELİ STRATEJİLER ÖLMEDİ”
Türkiye’de son global krizin de etkisiyle uzun vadeli makro stratejilerin yerini esnek ve kısa vadeli stratejilerin alması gerektiği yönünde bir anlayış gelişti. P&G’nin eski CEO’su A.G. Lafley ve Rotman İşletme Okulu Dekanı Roger Martin, “Kazanmak İçin Oynamak: Strateji Gerçekte Nasıl İşler?” isimli çok satan kitabında konuya ilişkin ilgi çekici saptamalar yapıyorlar.

98 TERSİNE MENTORLUK DÖNEMİ
Yeni trendleri artık genç “Y” kuşağı sürüklüyor… Bu yeni ortam, yöneticileri, gençlerden “mentorluk” almaya yöneltiyor. Dünyada General Electric, yöneticilerine genç “mentorlar” atıyor. Türkiye’de de yeni örnekler ortaya çıkıyor…

104 DİJİTAL DÖNÜŞÜM MEDYANIN İLETİŞİM SINIRLARINI KALDIRDI
Akıllı cihazlar, toplum bireylerinin yayınları ile çok farklı bir “Sınırsız Medya” ortamı doğuyor. Türkiye de bu süreçten kendine düşen payı alıyor. Medya-eğlence sektörünün 5 yılda ortalama yüzde 9,8 büyüyeceği ve 2016 yılında 16,1 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor.

116 2023 HEDEFİ 500 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Son dört yılda bakırın bu ivmeli yukarı hareketine bakıldığında gözler otomatik olarak Türkiye’nin en büyük bakır üreticisi Sarkuysan’a çevriliyor. Sarkuysan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hayrettin Çaycı, “Son yıllarda yurtdışında azalan satışlarımızı inşaat sektörü kaynaklı iç talep artışıyla bir ölçüde dengeleme imkanı bulduk” diyor.

124 UCUZ REKABETİN KÂR FORMÜLÜ!
BİM’le başlayan “hard discount/ucuzluk marketi” trendi büyük grup şirketlerinin sektöre girmesiyle hareketli günlerine geri döndü. Aydın Ailesi A101 ile, Ciner Group UCZ Market ile Yıldız Holding de Şok’un ardından Dia’yı da satın alarak sektöre giriş yaptı.

128 COLIN’S’İN RUSYA’DAN SONRAKİ YENİ HEDEFİ ÇİN
Türkiye en güçlü olduğu sektör tekstil ve hazır giyimde bir dünya markası çıkarmada zorlanıyor… Ama yeni hayaller, hedefler hep bu konu üzerine odaklanıyor. Peki bunlardan biri Eroğlu Holding’in Colin’s i olabilir mi?

134 GSM’İN “SMS” İLE İMTİHANI!
2012’de gönderilen SMS sayısı günde 17,6 milyar adet olurken, sohbet uygulamalarında mesaj sayısı 19 milyara ulaştı… Şimdi soru şu: Gelecekte GSM operatörleri, SMS gibi hizmetlerden vazgeçip sadece servis sağlayıcı olarak mı kalacak, yoksa bu uygulama rekabetinin içinde var olmaya devam edecekler mi?

144 2018’DE 500 BİN ARAÇ
2010 yılında 8 bin 871 şirket araç kiralanırken 2012’de 15 bin 880 şirket operasyonel kiralamaya yöneldi. Şirketlerin ilgisiyle kalite standartlarını yükselten sektörün hedefleri de büyüdü. Her yıl yüzde 20 büyüyen sektörün 2018 için belirlediği rakam ise 500 bin araç…

152 “LASTİKÇİLER KOBİ OLACAK”
Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Türkiye’nin büyümesinin sektörü de büyüttüğüne dikkat çekiyor. Lastikçiliğin artık boyut değiştirdiğini, kirli küçük dükkanların artık KOBİ ölçeğinde şirketlere dönüştüğünü söylüyor.

YAZARLAR

64 Volkan Akı
“Kentsel değil, bina dönüşümü yapılıyor”
96 Şerif Kaynar
Liderliğin sırrı

114 Zafer Parlar
Türk Yöneticileri Ne Motive Eder?

122 Ali Atıf Bir
Turkcell’de Prestij Biraz Abartılı

140 Ege Ertem
Evden Çalışma ve İşgücü Rekabeti