IMF Başkanı Lagarde'den Uyarı

Kurtuluş Ozan Keser

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'nin bütçe kesintilerinin, potensiyel büyümeye olumsuz etkiler yaratabilecek şekilde uygunsuz olduğunu ifade etti ve Washington'u ''güvenilir'' mali planlar yapması gerektiği yönünde uyaran mesajlar verdi.

Washington geçtiğimiz Mart ayında, 'müsadere' olarak tanımlanan ülke çapında geçerli olan federal harcama kesintileri kararı almıştı. Bu kararın sebebi ise meclisin alternatif bir plan üzerinde bir anlaşmaya varamaması olmuştu.

Reuters'in haberine göre, Lagarde, Fransa'nın güneyinde gerçekleştirilen, Aix-en-Provence konferasında bütçe kesintileri ile ilgili görüşlerini; '' Birleşik Devletler'de şu anda yürürlükte olan bütçe düzenlemeleri  bizce tamamen uygunsuz bir prosedürdür... çünkü bu düzenlemeler orta ve uzun vadede gerçekleşecek büyüme için hayati önem taşıyan bazı harcamaları körü körüne engeller nitelik taşımaktadır'' sözleri ile ifade etti.

1 Mart itibari ile geçerlilik kazanan bütçe kesintileri hükümet bordrolarını direkt olarak etkilemiyor gibi görünürken, bazı ekonomistler, bu kesintilerin özel sektördeki olumsuz etkilerinin özellikle sağlık ve sosyal yardım sektörlerinde işe alımdaki ani yavaşlamayı açıklar nitelikte olduğuna dikkat çekti.