İş dünyası geleceği tartıştı
Hay Group tarafından bu yıl 2. kez düzenlenen Bahar Konferansı, iş dünyasının önde gelen şirket yönetici ve çalışanlarını bir araya getirdi. Sabancı Müzesi The Seeds’te yapılan “Gelecek Bugün” başlıklı konferansa, STFA Yatırım Holding CEO’su Mehmet Ali Neyzi, Hay Group Doğu Avrupa, Güneydoğu Avrupa, Polonya ve Türkiye Genel Müdürü Sylvia De Voge, teknoloji editörü, program yapımcı ve köşe yazarı Serdar Kuzuloğu ve Hay Group Direktör Danışman Ece Aktan konuşmacı olarak katıldı.
Geleceğin insanı sürekli öğrenecek
Bahar Konferansı’nda; “Gelecekte bizi nasıl bir iş dünyası bekliyor?”, iş hayatına atılan yeni jenerasyon, ofis içindeki jenerasyon savaşları, yenilik, yeni trendler, inovasyon, matrix liderlik, sosyal medya vb. konularla ilgili düşünceler paylaşıldı. Konferanstaki konuşmasında “Geleceğin insanı” ile ilgili fikirlerini paylaşan STFA Yatırım Holding CEO’su Mehmet Ali Neyzi, gelecekte de takım çalışmasının öneminin artarak devam edeceğini söyledi. Geleceğin insanının sürekli öğreneceğine inandıklarını belirten Mehmet Ali Neyzi, “Sürekli ilerlemeye yönelik olacaklar. Ara eğitim programları çoğalacak. Geleceğin insanı sürekli öğreniyor olacak” dedi.
Liderler farklı özellikler taşıyacaklar
2011 yılında “Liderliğin geleceği” ile ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıklayan Hay Group Direktör Danışman Ece Aktan ise yarının liderinin 5 kritik özelliğini şöyle sıraladı: “Stratejik ve kavramsal düşünme, etik olmakla birlikte kişisel bütünlük, içtenlik, açıklıkla iletişim kuruyor olma, sadakat yaratma, birden fazla takımı, matrixi yönetiyor olma, şirket içi ve dışında farklı kültür, cinsiyet, fikir vb. içerisinde barındıran takım çalışmasına ihtiyaç duyulacak.” Geleceğin bugünden başladığını şu anda yalnızca nasıl gideceğimizi tasarlıyor olmamız gerektiğini belirten Ece Aktan, geleceğin mesleklerinden de örnekler verdi: “Rüya gerçekleştiricileri, yapay zeka pazarlamacıları, yönetici veya yetenek menajerliği, sağlık karantinacıları, 5 duyu reklam tasarımcıları…”
Gelecekteki 6 mega eğilimin liderliğin geleceğini değiştireceğini savunan Ece Aktan, bu eğilimlerden ise şöyle bahsetti:
1. Küreselleşme: Gelecekte dünya o kadar büyüyecek ve geleceğin liderinin o kadar çok görevi olacak ki, tek başlarına yönetemeyecekler.
2. Bireyselleşme ve değer zenginliği: Gelecekte bireyselleşme daha çok takdir, kendini geliştirme anlamına gelecek. Bireyler daha çok kendilerine önerileri bekler olacaklar.
3. Demografik değişim: Demografik değişimler, sadece rakamlar ve cinsiyetlerde değil, günlük iş hayatımıza da etki edecek. Yeteneğe rağbet devam edecek, jenerasyonlar arası farklılıkları yönetmek önemli olacak.
4. Dijital yaşam tarzı: Bulut bilişimle şirketler yönetiliyor olacak.
5. İklim değişikliği, çevresel etki ve kaynak kıtlığı yaşanacak.
6. Teknolojik yakınlaşma: Gelecekte birçok farklı birimin, disiplinin veya şirketin işbirliği içerisinde bir arada çalışması gerekecek.
Matrix yönetiminde strateji önemli
Hay Group Doğu Avrupa, Güneydoğu Avrupa, Polonya ve Türkiye Genel Müdürü Sylvia De Voge, konuşmasına başlamadan önce sahneyi gençlerin dans gösterisine bıraktı. Gelecekle bugün arasında bir bağlantı kurmak için dans gösterisini organize ettiklerini anlatan Sylvia De Voge, birbirlerini hiç tanımadan dans eden gençlerin doğaçlama gösterisinin geleceğin iş yapış şekillerine de örnek teşkil ettiğini söyledi. Doğaçlama olarak darbuka eşliğinde rap yapan gençlerin renkli gösterisi, izleyicilerden de büyük alkış aldı.
Konuşmasında ise Matrix Yönetimi’nden bahseden ve şirketlere; stratejilerini, kazanılması gereken mücadelelerini belirlemelerini öneren Sylvia De Voge, bu mücadelenin tanımlanmasının ardından şirket içerisinde her bir departmanın bu mücadeleye katkısının tanımlanması gerektiğini söyledi. Öncelikle stratejinin tanımlanması gerektiğini vurgulayan Sylvia De Voge, “Kazanılması gereken mücadeleden ne anladığınızı önce kelimelerle ardından da sayılarla belirtmelisiniz. Ekibin her bir bireyinin nasıl katkısı olacağının tanımlanması gerekiyor” diye konuştu. Eskiden liderlerin sadece altlarını iyi yönetme yetenekleriyle yetindiğinden bahseden Sylvia De Voge, artık bu özelliklerin değiştiğini ve liderlerin hem üstünü hem meslektaşlarını hem de altlarını iyi yönetme yetenekleriyle ön plana çıktıklarını söyledi.
Teknoloji editörü, program yapımcı ve köşe yazarı Serdar Kuzuloğu ise konferanstaki çarpıcı konuşmasıyla keyifli anlar yaşattı. Günümüzde işleri iyi yapmanın yeterli olmadığından söz eden Kuzuloğu, artık sıradışı beklentilerin olduğunu, farklı olanı yapmak gibi isteklerin oluştuğunu belirtti.
Hay Group Hakkında
Hay Group, stratejileri gerçeklere dönüştürmek için liderlerle çalışan global bir danışmanlık firmasıdır. Yetenekleri geliştiriyor, bireylerin yaşamlarını daha etkin olmaları için organize ediyor ve en yüksek potansiyellerini gerçekleştirmeleri için onları motive ediyoruz. Hay Group’un 48 ülkedeki 85 ofisinde 2 bin 600 kişi’den fazla çalışanı ile hizmet vermektedir. Hay Group, 2002 yılından bu yana faaliyet gösterdiği Türkiye'de bugüne kadar 820’den fazla şirkete yönetim danışmanlığı hizmeti sundu. Müşterilerimiz hem kamu hem de özel sektörden, bütün büyük endüstrilerden ve işle ilgili farklı rekabet alanlarını temsil etmektedirler. Odak noktamız değişikliği gerçekleştirmek ve kurumlara potansiyellerini fark ettirmektir.