AR-GE 250


İş Görüşmelerinde Yapılan 7 Büyük Hata

Kurtuluş Ozan Keser

Uzun süre Microsoft'ta çalışmış ve işe alım sürecini ile ilgili araştırmaları ile ünlü kariyer uzmanı Dana Manciagli, iş görüşmelerinde sıklıkla yapılan ve olumsuz sonuca yol açan 7 yanlışı listeliyor;

1- Cep telefonunu açık bırakmak: Manhatten'dan bir işe alım müdürü görüşme sırasında çalan telefonlarla sık sık karşılaşıldığını ve adaylar çantalarına yönelip özür dileyerek telefonlarını kapattıklarında akla ilk gelenin 'telefon kapıdan girmeden önce neden kapatılmıyor' düşüncesi olduğunu belirtiyor ve ekliyor; 'Bu işe alım departmanları olarak hazırlıksız olunduğu ya da yeterince düşünceli davranılmadığı hissini doğuruyor.'

Bir de görüşmede telefonu çalıp da açan ve konuşan ya da mesaj atanlar var. Eğer onlardan biri iseniz neden tekrar iletişime geçilmediği sorusunu sormuyor olmalısınız elbette.

2- Sürekli kendinden bahsetmek: Eğer görüşme esnasında 'ben' kelimesini çok kullanırsanız bu fazla ben merkezci olduğunuz hissini doğuruyor. Oysa odaklanmanız gereken konular; şirketin başarısına ne gibi katkılarınız olacağı ve çözülmesi gereken problemlere ne gibi önerileriniz olabileceğidir. Şirketi asıl ilgilendiren ona nasıl bir faydanız olacağıdır.

3- Çaresiz olmak ve bunu saklayamamak: Virginia'lı kariyer stratejisti Michele Woodward, iş görüşmelerinde özellikle beceriler ve görevler ile ilgili sorulara; 'tabii ki yaparım', 'hiç problem değil' gibi basit ve çok yorumlanmadan verilen cevapların çaresizliği gösterdiğini ifade ediyor ve bu tip adayların pozisyona uygun olup olmadıkları yerine tüm dertlerinin ev kirasını ödemek ya da yaz tatili parasını çıkartabilmek olduğunu düşündürüyor diyor. Ev kirasını ödemek elbette çok önemli ve hepimiz aslında bu ve bunun gibi hayati masraflarımızı karşılamak için çalışıyoruz fakat o işi alana kadar bunu belli etmemek oldukça önemli.

4- Donanımlarınızla ilgili basit sorulara yanıt verememek: Neleri yapabildiğiniz ve neleri yapamadığınız işverenin en ilgilendiği konudur. Bu yüzden hemen her görüşmede güçlü ve zayıf yönleriniz sorulur. Hem kişisel hem profesyonel anlamda bu soruya verebilecek net ve detaylı yanıtlara hazırlanmalısınız.

5- Görüşmeye geç kaldınız: Trafik vardı, adresi bulamadım, binada kayboldum... Bunların hiç biri malesef geç kalmanızı affettirecek geçerli bahaneler değildir. Geç kalmışsanız kendinize yeterli vakti vermemişsiniz demektir. Her zaman en az yarım saat öncesinden görüşme adresinde bulunacak gibi hazırlığınızı yapın.

6 - Şirket Kültürü hakkında hiç ya da çok az bilgiye sahip olmak: Çalışmayı istediğiniz şirketi tanımıyor olmak görüşme sırasında hanenize büyük bir eksi olarak yazılır. Şirketin nasıl bir kültüre sahip olduğunu bilmek görüşmeye giderken giyiminizden takınacağınız tavıra ve vereceğiniz tepkilere kadar bir çok alanda daha ilk andan şirkete ait olduğunuzu ya da olmadığınızı hissettiren detaylara dönüşebilir.

7-Bir önceki işverenle ilgili negatif konuşmalar: Bir önceki işinizden neden ayrıldığınız sorulduğunda işten ayrılma sebebiniz her ne olursa olsun negatif, kötüleyici, şikayet eder cevaplar vermeyin, her zaman diplomatik cevaplar vermeye gayret edin.Pozitif bir yaklaşım sizin genel tavrınıza pozitif bir bakışı ve pozitif amaçları olan birisi olduğunuz hissini verecek şekilde yansır.