İstanbul Havalimanı açıldı
İstanbul Havalimanı’nın ilk etabı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda devlet başkanının katılımıyla hizmete açıldı.
Tamamlandığında 76,5 milyon metrekarelik alanıyla, dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk fazı, Cumhuriyet’in kuruluş yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda devlet başkanının katılımıyla hizmete açıldı.
Erdoğan, “Bu tarihi açılış, Türkiye’nin gücünün, kararlılığının, 95 yılda elde ettiği başarıların bir sembolüdür” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni havalimanının adını ‘İstanbul Havalimanı’ olacağını açıklarken Atatürk Havalimanı’nın ticari uçuşlara kapansa da hizmet vermeye devam edeceğini söyledi. Havalimanın uluslararası uçuş kodu ISL olacak. İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim’de Ankara, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da İzmir’e ilk uçuşu gerçekleştirecek. İlk yurtdışı uçuş ise 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve 8 Kasım’da Azerbaycan’a yapılacak. Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından piste günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek, 350 den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilecek. KDV dahil 26 milyar 140 milyon euroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesini kazanan Limak/Kolin/ Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu, 25 yılda, yıllık KDV dahil 1.1 milyar euro olmak üzere 26 milyar euro kira ödeyecek.
AHL, fuar alanı olacak
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Atatürk Havalimanı’nın faaliyet dışındaki alanları ‘millet bahçesi’ olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da İstanbulumuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Orası Atatürk Havalimanı ve burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir” dedi. Son teknolojiye sahip havalimanında, kara yolu, deniz yolu ve alternatif sistemlerle ulaşım sağlanacağına işaret eden Erdoğan, “Yatırım bedeli 10 milyar 247 bin euro. Devlete bu kira sürecinde 22 milyar 152 bin avro olmak üzere 32,4 milyar euro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. İlk etabın finansmanının 4.5 milyarlık kısmı Ziraat, Halkbank ve Vakıf Bank ile sağlanmasını çok önemli görüyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan, önümüzdeki 10 yıl boyunca havalimanının büyümeye devam edeceğini de kaydetti.
İSTANBUL HAVALİMANI'NIN KÜNYESİ
Lokasyon: İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alıyor.
* Merkeze Uzaklık: 35 km (Taksim-Yeni Havalimanı)
* Toplam Proje Alanı: 76,5 milyon m2
* Proje Yatırım Bedeli: 10,2 milyar euro
FAZLAR:
- FAZ-1A: 1,4 milyon m2’lik Ana terminal binası, 2 pist, ATC (Hava Trafik Kontrol Kulesi) ve destek binalar yer alacak.
- FAZ-1B: Üçüncü pist ve taksi yollarını içeriyor. Havalimanının tesliminden sonra 16 ay içerisinde yapılacak.
- FAZ-2: Bir adet Hava Trafik Kontrol Kulesi, dördüncü pisti içeriyor.
- FAZ-3: Faz -2’de yıllık yolcu sayısı 80 milyona ulaştığında Faz-3’ün yatırımına başlanacak. Üçüncü faz ile bir adet Terminal-2 Binası, bir adet Hava Trafik Kontrol Kulesi (ATC) ve bir pist yapılacak.
- FAZ-4: Faz -3’de yıllık yolcu sayısı 110 milyona ulaştığında Faz- 4’ün yatırımına başlanacak. Bu faz, bir adet Uydu Terminali Binası ile bir pisti içeriyor.
* Kapasite: İlk fazda bir saat içerisinde 90 adet, bir günde 1800 ile 1900 arası iniş kalkış yapılabilecek.
* Terminal imkanları: 13 check-in adası, 500+ check-in noktası, 228 pasaport kontrol noktası, 143 yolcu biniş köprüsü, 600 asansör, yürüyen merdiven ve bant, 7 giriş kapısı, 20.000 bekleme koltuğu olacak.
* Pistler: İlk fazda 3.750 metre uzunluğunda Pist A ve 4.100 metre uzunluğundaki Pist B devreye alındı. Her iki pistin de yedek pisti mevcut. İlerleyen fazlarda 3.750 metre uzunluğunda Pist C, Pist D ve Pist E ile 3.500 metre uzunluğundaki Pist F devreye alınacak.
* Otel: İngiliz YOTEL markası tarafından işletilecek otelde 451 oda bulunacak.