AR-GE 250


İşte Geçen 8 Saati Daha İyi Kullanabilmek için 4 Tiyo

Kurtuluş Ozan Keser

Neden 8 saat çalışıyoruz?

Endüstri Devrimi sırasında fabrikalar maksimum üretimi sağlamak adına mümkün olduğunca uzun saatler işler olmak için ‘güneş doğumundan güneş batımına’ kadar süren çalışma saatleri politikasını benimsemişler. Çalışanları temsil eden sendika ve kurumların eksikliği ile işçiler zor şartlar altında ve düşük ücretler karşılığında çalışmak zorunda bırakılmışlar. Tüm bunlar 19.yüzyıl başında değişmeye başlamış. 8 saatlik çalışma gününü ilk öneren Robert Owen adında bir İngiliz olmuş. Robert Owen aynı zamanda sosyalizmin kurucularından biri. Owen’a göre çalışma günü üçe bölünmeliydi, bu şekilde işçinin çalışma, eğlenme ve dinlenme için 8’er saati olmuş oluyordu. 1817’de bu öneri için başlattığı kampanyalar bir süre karşılık bulamasa da 19.yüzyılın başında bazı fabrikalar benimsedikleri iş koşullarını iyileştirme ve çalışma saatlerini düşürme politikaları ile bu yönde adımlar atmaya başladı. 8 saatlik çalışma süresi ilk olarak 1884’de yine İngiltere’de Sosyal Demokrat Federasyon üyesi Tom Mann’ın çabalarıyla Sendikalar Kongresinde kabul edilmesi zaferi ile günümüze kadar geldi.

Daha Verimli Bir İş Günü İçin 4 Tüyo

Çalışma saatleri ve çalışanların 8 saatlik iş günleri içerisindeki performansları üzerine yapılan araştırmalardan çıkan veriler doğrultusunda bu vaktin en iyi nasıl değerlendirilebileceği üzerine bir kaç tiyo;

  • Görev Tamamlamak için süre sonu belirleyin: Araştırmacı Keisuke Fukuda’ya göre; tamamlamamız gereken görevler için süre sonu belirlemek ve hedef sürede tamamlanan görevler için kendimizi ödüllendirmek hem dikkat sistemimize fazla yüklenmememizi hem de motivasyonumuzu sağlıyor.
  • Gününüzü 90 dakikalık kesitlere bölün: Bir çalışma gününe 8, 6 ya da 10 saatlik bir bütün olarak değerlendirmek yerine 4 ya da 5 tane 90 dakikalık pencereler olarak görün. Bu şekilde günde en az 4 görev hedefine kolaylıkla her gün ulaşabilirsiniz.
  • Dinlenme zamanınızı planlayın: Tony Schwartz ‘‘En zinde insan en hızlı koşan değil en iyi dinlenendir’’ demiş. Dinlenme zamanınızı kaliteli geçirmek için planlayın. Dinlenmek çalışmak kadar önemlidir.
  • Sıfır dijital uyarı sesi: Joel Gascoigne’nin bloğunda tavsiye ettiği yöntem oldukça mantıklı görünüyor. Bilgisayarınızdan ya da telefonunuzdan gelen uyarı ve bildirim sesleri bizi çalışma rutinimizde sık sık bölüyor. Hepsini kapatmak ve hiçbir engel olmadan tam konsantrasyon çalışmak hiç de fena bir fikir değil.

Bu dört basit tiyoya kişisel rutinlerinizi gözden geçirerek ekleyebileceğiniz özel tekniklerle çalışma rutininizi çok daha verimli hale getirebilirsiniz. Bu ufak önerileri denemekle başlayabilirsiniz işe.