Kriz yönetiminin ince ayarı
Kriz yönetiminin bir numaralı kaidesi problemlere zamanında müdahale edip ilerde doğabilecek büyük krizleri önlemektir. Kendi düşünceme göre, Yunanistan bazı önlemleri önceden alsaydı bugünkü duruma gelmeden bu krizi daha kolay atlatacaktı.
Türkiye’deki birçok şirket ve sivil toplum örgütleri nakit akışlarındaki sıkışıklığı önlemek için bazı devlet ödemelerini geciktirmek gibi bir yola başvuruyor ve sonra bu bir mali kriz haline gelebiliyor. Zaman için de oluşan krizi de ancak yeni bir af ve yeniden yapılandırma izni ile çözebilmeyi ümit ediyorlar.
Birçok kişi ve şirket kendi olanaklarının üstünde bir seviye ile yaşamaya devam ettikleri için de parasal krizlerle karşı karşıya kalabiliyorlar. 2015'te dünya ekonomisinin gidişatını da göz önüne alırsak herkese tavsiyem, biraz daha dar bütçeleri öngörerek masrafları kısmaya yönelik politikalar düşünmeleri.
Kriz yönetimi eğitimleri şart
Kriz konusu sadece parasal olmayabiliyor. Bazen medyaya yansıyan bir haber, bazen ülkenin dışişlerinden kaynaklanan bir gündem konusu, bazen de beklenmedik bir kaza oluşabilir. Konu ne kadar vahim olursa olsun panik yapmadan bir kriz masası oluşturmak ve problemi her yönü ile masaya yatırıp çözümler aramak en doğru çözümdür. Panik yapmamak konusunun altını çizmek istiyorum, zira panik halinde alınan kararlar çoğu zaman krizden daha büyük krizlere yol açabiliyor.
Union Carbide şirketinin 1984 yılında Hindistan’ın Bhopal köyünde olan gaz zehirlenme kazası doğru yönetilmediği için dev şirketin yok olmasına sebep olmuştur. Ayrıca Arthur Anderson gibi bir dünya devi 12 ay gibi kısa bir zamanda tarihe karışmıştır.
Dünyanın büyük şirketleri bünyelerinde bu tip konularda yetkin bir üst seviye yöneticiyi bulundurma konusunda hassasiyet gösteriyorlar. Bu yöneticiler sadece kriz anlarında görev yapmıyor, aynı zamanda oluşabilecek her tip krizi önlemek için detaylı çalışmalar yapıyorlar. Krizlerde de devreye girip çözüm arıyorlar.. Bu kişiler bir CEO'nun vefatı veya önemli bir kişinin istifası gibi konularda da geçici çözüm üretiyorlar. Ben kariyerimde bir noktada kendimi üç ay için Dubai ofisinin başında bulmuştum. Oradaki yönetimin yeniden yapılandırılması ve işlerin düzene konulması için bana bir görev verilmişti. Eğer şirket yeteri kadar büyük değilse tepe yöneticilerine dışarıda kriz yönetimi konusunda eğitimler vermesi de bir çözüm olarak görülebilir.
Son tavsiyem de krizleri doğum günleri kadar olağan kabul etmek lazım. Bu kadar bilinmezin ve birbiriyle ilintili olayların olduğu 2015 yılında ve nüfusu önlenemeden artan yeryüzünde krizler hep oluşmaya devam edecektir. Yaşadığımız coğrafya da dünyanın en sakin bölgelerinden biri değildir.
Krizlerden korkmayalım ve onlarla yaşamayı öğrenelim.