ARGE 250


Kümelenmenin modası geçmedi

Zehra Tike

Endüstriyel Kümelenme son yıllarda etkinliği sorgulanan bir kavram. 2008 krizinden sonra bir finans kümelenmesi olan Wall Street’in yaşadığı çöküş, ardından dünyanın en büyük otomotiv sanayi kümelenmesi Detroit’in çöküşü bu sorgulamanın önemli motivasyonlarından biri olmuştu. Ancak araştırmalar ve kümelenmenin ana vatanı ABD’de yaşananlar hala kümelenmenin ekonomik büyüme yönünde önemli, etkin bir yol olduğunu ortaya koyuyor.

ABD’de krizle zayıflayan kümelerin yerini yeni etkin kümeler alıyor. Örneğin Kuzey Karolayna eskiden gübre ve taşımacılığın merkezi iken bugün kendini yenileyerek ilaç sektörü için bir araştırma merkezi haline geldi. İlaç şirketleri araştırmalarını bu bölgeye havale ederken, bölgede bu sektöre yönelik üniversiteler ve ilaç şirketleri türemeye başladı. Detroit’in zayıflayan otomotiv endüstrisini ise Kentucky eyaleti yeniliyor. 440 otomotiv şirketi bu eyalette 68 bin iş yarattı.

Akademik araştırmalar da kümelenmenin aslında bir strateji olarak kriz tarafından zayıflamadığını ortaya koyuyor. Bu kavramın babası Michael Porter’ın Kümelenme ve Ekonomik Performans adlı makalesine göre 2006-2011 arasında güçlü sanayi kümeleri daha fazla ekonomik büyüme, iş, maaş artışı, işyeri açılma sayısında artıi ve entelektüel sermaye sağladı.

Evet, tek tek bazı sanayi kümeleri kriz dalgalarında başarısız kalmış olabilir. Ancak fikir hala yeni formlarıyla başarılı sonuçlar vermeye devam ediyor.