Liseliler "yenilebilen" ambalaj üretti
Rize Şahika Kopuzlar Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada, sebze ve meyvelerin raf ömrünü uzatan ve yiyeceklerle birlikte tüketilebilen ambalaj üretti.
TÜBİTAK'ın, ''44. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri'' yarışmasında Şahika Kopuzlar Lisesi öğrencileri Hande Yeni ve Serra Semiz, sentetik ambalajların kullanımıyla artan çevre kirliliği ve gıda kalitesinin düşmesinin önüne geçmek amacıyla proje geliştirdi. Öğrenciler, gıdaların raf ömrünü uzatmak ve yeni ambalajlama tekniği üzerine yaptıkları çalışmada ''yenilebilir ambalaj'' üretti.
Hande Yeni, proje hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, ''yenilebilir ambalaj'' için süt proteini, gliserol, bal mumu, kekik, karanfil ve biberiye yağı kullandıklarını, bu ürünleri 300 derecede ısıttıktan sonra vakumlayıp sterilize ederek, ''Yeni Nesil Yenilebilir Ambalaj'' üretimini tamamladıklarını belirtti.
Meyve ve sebzelerin oluşturulan ''Yenilebilir Ambalaj'' solüsyonuna batırıldıktan sonra raf ömrünün iki katına kadar uzadığını ifade eden Yeni, ''Kaşar peyniri üzerinde 30 günlük inceleme yaptık. Hiçbir bozulmanın ortaya çıkmadığını gözlemledik. Solüsyona batırdığımız sebze ve meyvelerin doğallığını koruduğunu gördük. İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmadan ürünlerin ömrünü uzatabilmek mevcut teknolojide önemli bir adım'' dedi.