Oyun sektörünün buluşma noktası Gaming İstanbul

Turkishtime Dergi

1-4 Şubat 2018 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek Gaming İstanbul’a her yaştan ziyaretçi akın ediyor.

 

Dünyanın en büyük eğlence sektörü dijital oyunlar son yıllarda yapılan destekler ve yatırımlar ile Türkiye’de hızlı bir büyüme kaydetti. Dijital oyun sektörünün hacmi giderek büyürken, Türkiye oyun pazarı için oldukça iddialı.

2016 yılı itibari ile Türkiye oyun sektörünün büyüklüğü 750 milyon dolar ile kendi bölgesinin (MEA) en büyük ismi olurken, dünyanın video oyunlarından en fazla gelir elde eden 16. ülkesi oldu.

Oyun sektörünün nabzı her sene Gaming İstanbul fuarında atıyor. 1-4 Şubat 2018 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek fuara her yaştan ziyaretçi akın ediyor. Gaming İstanbul'da dijital eğlence ve oyun dünyasının bir çok önemli firması bir araya geliyor. Yerel ve uluslararası yatırımcılar tarafından da yoğun ilgi gören fuarda, eğlence alanlarının dışında, GIST Seminerleri ve  fuarda yer alan B2B alanı bulunuyor. “Aile Boyu Eğlence ve Oyun” konseptiyle yola çıkan Gaming İstanbul'a ilk senesinde 46.800 kişi katılmıştı. Geçen yıl ise katılımcı sayısı 86 bin kişiye çıktı.

Gaming İstanbul, hızla büyüyen Türk oyun sektörüne destek verebilmek için, fuar alanına B2B alanı (yatırımcı alanı) kuruyor. Gaming İstanbul, Indie oyun tasarımcılarını, uluslararası firmalarla buluşturup yatırım almalarını sağlıyor. Gaming İstanbul 2016’ya Indie grup olarak katılan Old Moustache Gameworks, en güzel örneklerinden biri. Gameworks, 2016 yılında, yatırımcı buldu ve Gaming İstanbul 2017’de profesyonel oyun firmalarının arasında yer alıyor.

 

Fuar, Fransız şirketi GL Events tarafından düzenleniyor. Dünya genelinde 92 farklı noktada ofisi bulunan GL events, kendisine ait 300 fuar ve 4000’in üzerinde organizasyonuyla uluslararası etkinlikleri hayata geçirmeye devam ediyor. 2010 Güney Afrika FIFA Dünya Şampiyonası, 2012 Londra Olimpiyatları, 2012 Afrika Futbol Şampiyonası ve Cannes Film Festivali gibi etkinliklerin altında GL events imzası bulunuyor.

Fuarın bir başka önemli noktası, sektör uzmanlarını bir araya getiren seminerler. Oyun geliştiren, üreten, dağıtan firmalarla, tasarımcı ve programcılarla tanışmak, kendini göstermek için; GIST seminerleri büyük kariyer fırsatı sunuyor.

“Oyunlar, pazarlama metotlarımızı da değiştirmeye başladı,” diyen Gaming İstanbul Marka ve Pazarlama İletişimi Müdürü Meriç Eryürek şöyle devam ediyor: “Global markaların pazarlama stratejilerinin içinde oyun pazarlama ve oyun içi pazarlama önemli bir kalem olmaya başladı. Türkiye’de ortalama bir oyuncu bir seansta 38,1 dakika oyun oynuyor. Bu, tamamen sizin içeriğinize odaklanan milyonlarla oyuncuya ulaşabileceğiniz çok özel bir imkan.”

Oyun sektöründe fuar ve etkinliklerin önemiyle ilgili ise Eryürek, “Oyunlar artık yeni Hollywood,” diyor: “Dünyada 1,7 milyar aktif oyuncu var. Oyun sektörü, film sektörünün iki katı büyüklüğünde ve yıllık büyüme oranı da % 20 seviyesinde” diyor.