Pazarlamanın Yeni Modeli ‘Omnichannel’ Oluyor
Bundan birkaç yıl önce Turkcell’den bir yönetici, “Bir mağazanın önünden geçerken cep telefonunuza o mağazadaki kampanyalarla ilgili kısa mesaj gelecek” derken bu sözler, bilim kurgu filminden çıkma gibi geliyordu. Ama o günden bugüne pazarlama bilimi hızla gelişti. Dijital mecraların tüm avantajları daha çok kullanılmaya ve pazarlamanın temel kurgusunu değiştirmeye başladı. Dijital pazarlama o mecraları hızlıca optimize edip performansını da ölçerek kullanmaya dayalı bir model getirdi. Aklınıza gelecek bütün interaktif seçenekler, dijital pazarlamanın da temel unsurları oldu.
Dünyada dijital pazarlamanın da gelenekselleşen yöntemleri bulunuyor. Affiliate Marketing (satış ortaklığı) ve arama motoru optimizasyonu gibi teknikler bu geleneksel yöntemlerin başında geliyor. Ama bunun yanında dijital pazarlamada son dönemde öne çıkan temel teknik, sosyal medya pazarlaması. 2011’in üçüncü çeyreğinde Facebook reklamlarının yüzde 54 artması, bu gerçeğin somut verilerinden birini oluşturuyor.
10 yılda her şey sil baştan
Dijital pazarlama süreçleri halihazırda şirketlerin hızla aksiyon almak istedikleri unsurların başında geliyor. 2012’de pazarlama yöneticilerinin gündeminin ana unsurları arasında yer alan dijital pazarlama önümüzdeki on yıl içinde o gündemin en tepesinde yer alacak. Dünyanın etkin dijital pazarlama uzmanlarından biri olarak gösterilen Jeff Bullas, pazarlamanın geleceğini şöyle anlatıyor: “Dijital pazarlama geleneksel pazarlama süreçlerini dönüştürüyor. Dijital pazarlama seçenekleri 2020 yılına gelindiğinde tüm pazarlama faaliyetlerinin yüzde 40’ını oluşturacak. Günümüzde dijital pazarlamanın payı yüzde 8 civarında. Dolayısıyla 10 yıllık süreçte yaşanacak bu hızlı gelişme, pazarlamada kuralları değiştirecek. Bu devrimin dört ana karakteri bulunuyor: Arama motorları, sosyal medya, içerik (video, yazı ve fotoğraf) ve akıllı telefonlar. Yeni dönemde tüm bu unsurları içeren sinerjik bir pazarlama stratejisi belirlemek ve bunu uygulayabilmek konusunda yönetim taktikleri ve planlamalar geliştirilecek.”
Dijitalin payı 2020’de yüzde 40’a çıkacak.
“Omnichannel” devri geliyor
Dijital pazarlamanın farklı araçları gelecekte pazarlamanın temel unsurlarını oluşturacak. Fakat günümüzde yeni yeni görülmeye başlandığı gibi bu gelişme, geleneksel kanalların tümüyle yok olması anlamına gelmiyor. Aksine dijital pazarlamanın imkanları fiziki kanalların varlığını güçlendirmeye hizmet edecek.
Yeni pazarlama trendlerinden “omnichannel” da bu doğrultuda ortaya çıkan uygulamalardan… Omnichannel, tüketiciyi dijital ve fiziki kanalların hepsinde yakalamayı anlatıyor. Pazarlama entegre bir şekilde hem dijital hem de geleneksel kanallar üzerinden yapılıyor. Trend, başta ABD’de olmak üzere Avrupa’da da hızla ilerliyor. Dünyanın en büyük perakende zinciri Wal-Mart’ın yaptığı kimi hamleler bu pazarlama trendine en somut örnekleri oluşturuyor. ABD’nin her eyaletine yayılmış muazzam perakende ağına rağmen Wal-Mart öncelikle geçen yıl Kosmix isimli kendi sosyal medya ağını kurmuştu. Wal-Mart daha sonra @WalmartLabs isimli dijital perakende platformunu hayata geçirdi.
Yeni trend ‘omnichannel’ ile tüketici, hem dijital hem de fiziki kanallardan yakalanıyor.
Yeni dönemin 4 kritik kuralı
En etkili 50 pazarlama blogu arasında gösterilen un-marketing.com sitesinin koordinatörü Karen Glass, Turkishtime’a yaptığı özel açıklamada yeni dönemde pazarlamada dikkat edilmesi gereken dört noktaya temas ediyor. Glass, sosyal medya platformlarında markanızın her zaman hazır olması gerektiğini söylüyor. Bu mecralardaki her türlü mesajı otomatikleştirmek, önümüzdeki dönemde beklenen etkiyi yaratmayacak. Karen Glass, yeni dönem pazarlama süreçlerine ilişkin dikkat edilmesi gereken diğer unsurları şöyle sıralıyor:
Dikkatli olun! Billboard’larda ya da başka mecralarda markanızın yanında görünmesini istemediğiniz mesajları sosyal medya platformlarındaki pazarlama süreçlerinde de kullanmayın.
Cömert olun! Bloglarda, internet sitelerinde, videolarda verdiğiniz zengin içerik ve promosyonlar sizin takipçilerinizi artıracaktır.
Seçici olun! Dijital mecralarınızda markanız ve kampanyalarınızla ilgili verdiğiniz mesajları haftalık, günlük gibi rutin zamanlamalara bağlamayın. Gerçekten elinizde vereceğiniz önemli ve yeni bir şey varsa, tüketicilerinizi bilgilendirin.
Hakiki olun! Özellikle sosyal medya platformlarında gerçek bir kişi ya da gerçek bir kişilik tüketicilerle daha sağlıklı ilişkileri beraberinde getirir.
JEFF BULLAS’TAN 10 PAZARLAMA ÖNERİSİ
- Sosyal medya sayesinde pazarlamanın demokratikleşmesinin avantajlarını kullanın. İş süreçleri ve markalar sosyal medya pazarlamasıyla kendi kaderlerini belirleyebilir.
- Algınızı geleneksel medyadan yeni medyaya aktarın. İnsanların Youtube, Facebook üzerinden içerik ürettiği bu dönemde pazarlama gibi yayıncılık da demokratikleşiyor.
- Viral içerik yaratın. Bu içerikler çok hızlı yayılır. Böylece istediğiniz içeriklerin paylaşılması konusunda insanları daha rahat yanınıza çekersiniz.
- Google aramalarında en yukarılarda gözükmek için dijital içeriklerinizi internet aramalarına uygun hale getirin. Unutmayın ki bu dijital tüketicilerin satın alma kararlarının yüzde 90’ı bir internet araması ile başlar.
- Her yerde olun. İçeriğinizi sadece kendi blogunuza ya da sitenize değil, Twitter, Facebook, Google+, Tumblr, Flickr, LinkedIn, Pinterest, Slideshare gibi mecralara koyun. Devir aynı anda her yerde olabilme devri!
- Kendi sektörünüzün trend belirleyicilerini bulun ve onlara kendi pazarlama içeriğinizi paylaşmaları için geçerli sebepler verin. Online etkinin ölçülebildiği zamanlarda yaşıyoruz.
- Pazarlama içeriğinizi her tür tüketicinin algılamasını sağlamak için farklı mecralarda kullanılabilecek formatlarda hazırlayın. Kimi tüketiciler Youtube videosu izlemeyi tercih ederken, kimileri de makale okumayı sever.
- Kitlesel medya ve dijital medya stratejilerinizi birleştirin. 30 saniyelik televizyon reklamınız hem Youtube’da hem de televizyonlarda yayınlanmalı.
- Tüketicileri her yerde yakalamak için içeriğinizi bütün dağıtım kanallarına entegre edin. Artık ‘omnichannel’ çağına giriyoruz.
- Pazarlama içeriğinizi kolayca paylaşılabilecek şekilde düzenleyin. İnsanların aileleriyle paylaşamayacağı pazarlama içerikleri yaratmayın.
Omnichannel’ın izleri Türkiye’de de var
Bu yeni trendin izlerini belli ölçülerde Türkiye’de de görmek mümkün. Perakendecilerin online satış yapan kendi mecralarını hayata geçirmeleri “omnichannel” stratejisinin canlı örneklerinden. Sadece perakendede değil farklı sektörlerde pazarlama ve satış kanallarında bu trendin yeni uygulamaları yayılıyor. Anadolu Sigorta’nın Acenteweb projesi bunlardan bir tanesi. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mete Uğurlu projeyi şöyle anlatıyor: “Acentelerinin satış ve pazarlama faaliyetlerini desteklemek, satış yönetimine dair etkinliğini artırmak amacıyla sektörün en kapsamlı satış yönetim ve takip portalı ‘AcenteWeb’ projesini hayata geçirdik. Acente dağıtım kanalı, şirketin en önemli stratejik rekabet avantajlarından birini oluşturuyor. Anadolu Hayat Emeklilik, çeşitli iş modellerini bir arada uyumla barındıran, bu mozaiği güçlü bir gelenek ve kurumsal yapılar ile birleştiren bir acente kanalı ile çalışıyor.”
‘Multichannel” bitti, yeni trend ‘omnichannel’
Dijital ekonominin yeni trendi omnichannel. Bir önceki trend olan multichannel, pazarlama ve satış-dağıtım kanallarının sayısının artırılmasıydı. İnternetin yeni yeni hayatımıza girmesiyle markalar kanalların sayısını artırmışlardı. Multichannel pazarlama tüketiciyi herhangi bir kanalda yakalamayı anlatıyordu. Omnichannel pazarlama ise bütün kanalların entegre çalışmasını ve temelde fiziki kanalların desteklenmesini anlatıyor. Burada hedef tüketiciyle bütün kanallar üzerinden iletişime geçmek. Omnichannel daha entegre bir pazarlama modelini temsil ediyor. Örneğin ABD’de 810 mağazası bulunan orta segmentteki fiyatlarıyla tanınan Macy’s, bu pazarlama modeliyle internet sitesindeki satışlarını yüzde 40 artırmayı başardı.