Piyasalarda Salı günü nasıl geçti?
Akbank Ekonomik Araştırmalar'ın son analizi…
- Bugünlerde finansal piyasalarda yaşanan volatilitenin ana nedenlerinden biri, dünya ticaretinde yaşanan durağan seyir ve bunun özellikle gelişmekte olan ekonomilerdeki ekonomik aktiviteye olumsuz yansıması. Bu açıdan; piyasa seviyeleri, özellikle dış ticaret ve büyüme odaklı ekonomik veri akışına çok duyarlı tepki veriyor. Bugün açıklanan Çin Ağustos ayı dış ticaret verilerinde, ithalattaki gerilemenin beklenenin oldukça üzerinde olması; hem emtia fiyatlarındaki düşük seyri, hem de Çin kaynaklı zayıf talebi teyit eder nitelikte. Özellikle hisse senedi piyasaları ve emtiaların seyri, küresel risk iştahının göstergesi olmaya devam edecek.
- Yurtiçi piyasalarda ise; dünkü kayıpların ardından, bu sabah Asya seansındaki hafif alıcılı bir açılış bekliyoruz. Sabah saatlerinde açıklanacak Temmuz ayı sanayi üretimi verisi ise, özellikle yurtiçi hisse senedi piyasasında ve Türk Lirası’nda gelişmekte olan ülke genel trendinden ayrışmaya neden olabilir.
- Çin’de Ağustos ayında dış ticaret fazlası, ithalattaki sert düşüşün etkisiyle yüksek gerçekleşti: 60,2 milyar $ ile Şubat’tan bu yana en yüksek seviye. İthalat yıllık %13,8, ihracat yıllık %5,5 azaldı. Bunda emtia ithalatı ve elektrik ürünler ithalatındaki düşüş etkili oldu. Çin’de veriler, ekonomideki yavaşlamanın devam ettiğine işaret ediyor. Çin Merkez Bankası ekonomiyi desteklemek için Kasım ayından bu yana beş kez faizleri indirdi. Ayrıca likiditeyi artırmaya yönelik olarak zorunlu karşılıklarda da indirime gidildi.
- Döviz piyasalarında bu sabah dolar bir miktar geri çekiliyor. €/$, 100 günlük ortalamasından aldığı destekle yükselişte; 1,1215 Yen, büyüme verisinden destek buluyor: Son veriye göre, Japonya ekonomisi 2. çeyrekte %1,2 (çeyreksel yıllıklandırılmış % değişim) daraldı (öncü: -%1,6, beklenti: -%1,8). Sermaye harcamalarındaki daralma (-%0,9) öne çıkarken, BoJ üzerinde ek teşvik beklentileri de artıyor. USD/JPY, sınırlı gerilemeyle 119 seviyelerinde.
- Gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimlerinde dün de kayıplar devam etti. Endonezya rupiahı 98 krizinden bu yana, Brezilya reali 2002’den bu yana en düşük seviyeleri gördüler. Bu sabah ise bir miktar toparlanma gözleniyor. Dün 3,05’i test eden $/TL, bu sabah 3,0255 seviyelerinde. Döviz sepeti ise 3,21’de.
- Çin’in rezervleri erimeye devam ediyor. Çin Merkez Bankası rezervleri, Ağustos ayında 93,9 milyar $ ile rekor hızda düşerek 3,6 trilyon $’a geriledi; Haziran 2014’te rezervler, 4 trilyon $ idi. Bu gerilemede, Çin’in finansal piyasaları stabilize etmek için yaptığı müdahaleler etkili olurken, yuan devaülasyonu sonrası bu müdahaleler artmış idi.
- Petrol fiyatları geriledi. ABD’nin kapalı olması nedeniyle dün düşük hacimli işlemler görüldü. Bu sabah açıklanan Çin dış ticaret verisinde ithalattaki sert düşüş, petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı. Brent petrol 47,8 $/varil ile geçen hafta gördüğü dip seviyelere gerilerken, WTI petrol de yeniden 44,3 $/varil seviyesinde. Altında ise kademeli düşüş devam etti ve bu sabah 1,120 $/ons’dan işlem görüyor.
- Haftanın ilk işlem gününde Avrupa borsalarıda %0,5-%0,7 artışlar görüldü. Yurt içinde BİST-100 endeksi dün günü %1,5 düşüşle 71.866 seviyesinden kapattı. Bankacılık hisselerinde %1,3 değer kaybı görüldü. Çin’de gelen olumsuz veri etkisiyle Asya borsalarında bu sabah satıcılı seyir izleniyor: Nikkei-225 endeksi %2,3, Şangay borsası %1 değer kaybıyla işlem görüyor.