Referandum sonrası iş dünyası yorumları

Turkishtime Dergi

Anayasa değişikliği için gerçekleşen halk oylamasında resmi olmayan sonuçlara göre "Evet" sonucunun çıkması ardından piyasaların ilk tepkisi dövizde görüldü. Dolar/TL önceki kapanışına göre yüzde 3 gerileyerek 3.6310 seviyelerinde dengelendi. Resmi olmayan sonuçları ekonomi ve iş dünyası değerlendirdi...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi

Büyükekşi, "Yeni sisteminin sağladığı istikrar ve güven ile yatırımlar hızlanacak. Böylece hem üretim, hem istihdam hem de ihracatımız artacak. İhracatımızda 'Atılım Yılı' ilan ettiğimiz 2017, aynı zamanda Türkiye'nin de atılım yılı olacak. 2023 hedeflerimize daha emin adımlarla yürüyeceğiz." yorumunu yaptı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği - YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem

YASED olarak temel beklentilerinin demokratik hukuk devletinin tüm kurumlarının daha da güçlenmesi olduğunu söyleyen Erdem, referandum sonrası önceliğin tekrar ekonomiye verilmesiyle ülkenin kalkınma sürecinde uluslararası doğrudan yatırım akışının devamının büyük önem taşıdığını da vurguladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar

“Bugün hem yerli hem uluslararası yatırımcı rahat nefes aldı. Yatırımcı artık politik tartışma ve yeni belirsizlik kaynağı istemiyor. Yatırımcı Türkiye’nin uzun süredir beklenen reformlara odaklanmasını istiyor. Halkın iradesine dayalı ekonominin ilk harcı, ‘evet’le başlayacak reformlar olsun.” dedi.

TÜRKONFED

Referandum sonrası özgürlükçü demokrasi ve ekonomiye odaklanılması gerektiği belirtildi. Ekonomik teşviklerin, KOBİ'lere desteklerin artırılması ile üretim ve ihracatın da artmasını bekleyen TÜRKONFED, AB üyeliğine dikkat çekti. "Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında AB üyeliği hedefi önemli bir çıpa işlevi görmektedir. AB’ye uyum reformlarını sadece üyelik süreci için değil Türk halkının özlenen özgürlükçü demokrasiyi hak ettiğine inandığımız için destekliyoruz." açıklaması yapıldı.

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem

Erem, "Sosyal refahı artırmayı hedefleyen bir anayasa değişikliğinin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Dileğimiz, demokrasilerde millet iradesinin ifade edildiği kabul edilen sonucun olgunlukla kabul edilmesidir. Sandıktan 'evet' çıkmış olması ülke ekonomisinde hatırı sayılır bir iyileşme sağlayacak." değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle

"Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin iş dünyasının bu hedefe katkısını azami seviyeye çıkaracak adımları hızlıca atacağına inanıyoruz. İş dünyası, yeni dönemin verdiği coşkuyla üretim, istihdam, yatırım ve ihracat hamlelerine daha fazla atılacaktır. Biz tekstil ihracatçıları olarak son 17 ayın en yüksek seviyesine getirdiğimiz ihracatımızı, rekorlara taşımak için şevkle çalışmayı sürdüreceğiz."

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkjanı Ali Kibar

"Türkiye'nin 16 Nisan referandumunda verdiği kararı ülkemiz i.çin iyiliklere evsile olmasını dileriz. Türkiye'nin daha da hüçlü bir birlik ve beraberlik içinde bundan sonra da her alanda büyümesini sürdüreceğine yürekten inanıyoruz." dedi.