Şirketlerin “savaş oyunları”

Ersin Kaplan

dreamstime_xxl_1847737Başarılı bir inovasyonun bazı temel taşları vardır. Öncelikle teknolojik ürünün iyi bir prototipi oluşturulmalıdır. Ardından iyi bir marketing stratejisi için Pazar araştırması ile elde edilen veriler şarttır. Ürünün geliştirilmesi için yönetim katında beyin fırtınaları toplantıları olmazsa olmazdır. Ancak günümüz dünyasında bunu neredeyse tüm yenilikçi şirketler yaparlar.

İnovasyon 101’in bu temel kurallarının göz ardı ettiği bir faktör ortaya çıkınca yeni bir trend de doğmaya başladı. Öyle ki bu kuralların neredeyse hiçbiri rakiplerden gelecek rekabeti veri olarak almıyor. Dolayısıyla yeni ürününü piyasaya süren şirketler beklenmedik sertlikte rekabetle karşılaşınca başarısız olabiliyor. Özellikle tüketici elektroniği sektöründe bunun örneği çok görüldü. Ancak özellikle bu şirketlerin öncülüğünde rekabeti de inovasyonlarına veri olarak dahil etmek için şirketler “savaş oyunları” simülasyonlarına yöneliyor.

Bu simülasyonlar şirket içlerinde gerçekleştiriliyor. Yöneticiler farklı takımlara ayrılıyor. Her takım şirketin rakibinin rolünü alıyor. Alışveriş rekabetinin zirve yaptığı geçmiş tatil sezonları verileri de kullanılarak adım adım yeni ürün simülasyonda piyasaya sürülüyor. Gelen rekabet tepkilerine göre alınabilecek kararlar listeleniyor. Yönetim danışmanlık firması McKinsey’e göre şirketler bu simülasyonları olası iş partnerlerini belirlemek için de kullanıyor. Doğru iş partneri seçiminin özellikle akıllı telefon sektöründe ne kadar önemli olduğunu son yıllarda gözlemleyebiliyoruz. McKinsey aynı zamanda geçmiş verilerle desteklenen bu simülasyonun ürünü piyasaya sürme tarihini belirlemede de başarılı olduğunu belirtiyor.