Şirketteki şeytanın avukatı: CDO
Açık inovasyon bugün büyük şirketler arasında giderek yaygınlaşan bir trend. IBM’den GE’ye en alt pozisyondaki çalışanlardan bile inovatif fikirler, feedback’ler alan modeli işleten şirketlerin sayısı da giderek artıyor. Bazı şirketler yatay bir şekilde bile organize olmuş durumdalar. Yani üretimde çalışan bir işçinin koridorda gördüğü CEO’ya fikrini anlatmasını sağlayan şirketleri de görmek mümkün. Ancak dijital dünya hızla yol alırken açık inovasyonun kaosa dönüşmemesi için de dizginleyici modeller gerekiyor.
Bu modellerden birini geçtiğimiz aylarda antropolojist ve iş düşünürü Grant McCracken ortaya koydu. McCracken C düzeyinde yeni bir yönetici tipi modeli önerdi Chief Culture Officer olarak adlandırdığı bu yöneticinin görevi fikir havuzu içinde şirketin “cool” fikirlerden geri kalmamasını sağlamaktı. İş gurusu Ryan Holiday ise radikal bir fikir ortaya attı ve fikir düzenleyicisi olarak Chief Dissent Officer (Muhalefetten Sorumlu Başkan Yardımcısı) pozisyonunu öneriyor. Bu pozisyondaki yöneticinin görevi fikir havuzundaki kötü fikirleri ayıklamak…
Holiday bu modelin yatay bir iş modeline sahip American Apparel’da kağıt üstünde olmasa da uygulandığını ve başarılı sonuçlar alındığını belirtiyor. Henüz kendilerine CDO unvanını vermeseler de bu şirketlerde açık inovasyon havuzundaki fikirleri şirket stratejisi doğrultusunda öğüten orta-üst düzey yöneticiler bulunuyor. Holiday bunun sonuçlarının alındığını belirtirken şirketin enerjisini kötü fikirlere harcamadığını belirtiyor.