ARGE 250


Startup'ların başarısız olmasının 7 sebebi

Pazar araştırma şirketi CB Insights tarafından gerçekleştirilen araştırma, başarısız olan start-up'ların 7 özelliğini buldu. 135 başarısız start-up'la yapılan görüşmelerde bir çok farklı neden tespit edildi. Ancak bunlar 7 başlık altında toplandı. Liste şöyle:

1) Kibir
Başarısız olan şirketlerin yüzde 85'i kibirli olmaktan kaybetti. Özgüven yeni bir iş yaratmak için neredeyse şart. Fakat özgüvenin kibire dönüştüğü durumlar şirketi başarısızlığa götürüyor. Kibirli çalışanlar marketin ihtiyaçlarını tespit etmekte zorlanıyor. Sağlam bir iş modeli oluşturamadığı ve doğru insanların tavsiyelerini almadığı için başarısız oluyor.

2) Öngörüsüzlük
Geleceğe dair doğru adımlar atamayan start-upların yüzde 55'i başarısız oldu. Bunun başlıca sebebi mali sıkıntılara yol açması. Uzmanlar start-up'ların her zaman köşede bir miktar birikimi olması gerektiğini söylüyor.

3) Aşırı gurur
Aşırı gururlu ve böbürlenmeyi seven şirketlerin yüzde 47'si başarısız oluyor. Bunun nedeni ise satış ve pazarlama bölümüne gereken özeni göstermemeleri. Tüketiciyi görmezden gelerek başarıya ulaşmak maalesef çok zor.

4) Bencillik
Bir start-up'ın gelişebilmesi için yetenekli, tecrübeli ve enerjisi yüksek çalışanlara ihtiyacı var. Takım çalışması kritik önem taşıyor. Eğer bir şirkette çalışanlar kendi çıkarlarına düşünüyor ve takım olarak hareket edemiyorsa yüzde 36 ihtimalle başarısız oluyor.

5) İhmalkarlık
İşlerini tam yapmak yerine baştan savma bir şekilde bitirmek start-up'ları yüzde 34 ihtimalle başarısızlığa götürüyor. Yasal düzenlemelerle ve yetersiz ürünler yaratıyor. Bir start-up'ın başarılı olabilmesi için işe kendini tamamıyla adayabilmek şirketin geleceği için hayati önem taşıyor. Bu yüzden detaylara önem veren çalışanlarla iş yapılması öneriliyor.

6) Dengesizlik
Sosyal hayat ve iş arasındaki dengenin kurulması sağlıklı bir iş ortamı için şart. Bu dengeyi kuramayan şirketlerin yüzde 30'u başarısız oluyor. Bu da fazla mesainin her zaman iyi sonuç getirmediğini kanıtlar nitelikte. Çalışanlar dengesiz bir iş hayatında, tutkularını kaybediyor ve işe odaklanamıyorlar.

7) Esneksizlik
Start-up'lar gelişebilmek için özgür ve esnek bir ortama ihtiyaç duyuyor. Bir plana sıkı sıkıya bağlı kalmak her zaman başarı getirmiyor. Esnek olmayan şirketlerin yüzde 17'si başarısız oluyor.